Număr record de filme la NexT 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-filme-la-next-2015/

146 de filme, un număr record în istoria celor nouă ediţii, intră anul acesta în programul celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concurează pentru premiile Festivalului Internaţional de Film NexT (15 – 19 aprilie), în cele două competiţii, internaţională şi naţională.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2015

NexT 2015 / Criticii Irina Trocan și Andrei Rus au văzut peste 3.500 de scurtmetraje pentru a alcătui selecția ediției de anul acesta, care va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, în Club Control, J’ai Bistrot, ArCuB, Cărturești, Garajul Ciclop.

Miercuri, 1 aprilie, de la 20.00, în Club Control, Warm Up NexT 2015 aduce o mostră din selecția de anul acesta, într-o seară cu filme din diverse secțiuni și petrecere. Intrarea este liberă.

Vor concura pentru trofeele NexT, în Competiția Internațională, 24 de filme din 17 țări, printre care Spania, Franța, Portugalia, Belgia, Israel, Polonia, Argentina sau Canada.

Ca în fiecare an, selecția pune accent pe vocile originale, îndrăznețe și varietatea în genuri și abordare.

Spectatorii se vor delecta cu o comedie romantică „până la tristul sfârşit” – She Was Like, He Was Like, un horror cu păpuși și exorcism – Ancha es Castilla, un „cine-tract” absurd şi curajos, cu trei femei indignate de scandalul crizei financiare – Et que ça saute!, drame conjugale și îndrăgostiri, o poveste neobișnuită despre cei care suferă de hipersensibilitate electromagnetică – Quiet Zone, sau o aplicație care ți-o aduce pe fata visurilor – 97%.

Două filme românești intră în competiție: 12 zile, de Tudor Cristian Jurgiu, și Luna de miere, de Sebastian Mihăilescu.

Programul complet va fi disponibil în curând pe siteul festivalului.


Pentru al doilea an, filmele românești au o competiție dedicată lor la Festivalul NexT. Anul acesta, 12 scurtmetraje intră în cursa pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc, acordat de Institutul Cultural Român, și Premiul Publicului pentru film românesc.

Gabriel Achim (Visul lui Adalbert) își va prezenta cel mai nou scurtmetraj, Carne de iepure, povestea unui halterofil de 45 de ani care își caută o parteneră printr-un anunţ matrimonial, Bogdan Drumea revine cu Golanii, Paul Mureșan aduce o animație, Pui de somn, iar Ioana Flora și Alexandru Potocean sunt protagoniștii filmului Scor în alb, în regia lui Marius Olteanu.

Lista completă, aici.

„Reunind, prin filmele unor cineaști promițători, stiluri și influențe cinematografice diverse, competiția românească demonstrează cât de mult teren acoperă aceștia, de fapt”, spun selecționerii Irina Trocan și Andrei Rus.

Biletele pentru Oscars Night și abonamentele au fost puse în vânzare pe www.eventbook.ro.

Foto: NexT 2015 – facebook.com/NexTFilmFestival

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.