Număr record de spectatori la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-spectatori-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Patria şi Elvira Popescu, la cel mai aşteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Între 24 şi 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiecţii şi dezbateri, un număr record pentru istoria de doar cinci ediţii a festivalului

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2014

Săli arhipline, proiecții de seară cu casa închisă, Q&A-uri cu invitați speciali, workshop-uri și o gală de închidere inedită, pentru oameni și câini, au marcat ediția de anul acesta

La cererea publicului, în luna noiembrie, va fi programat un weekend cu proiecții suplimentare ale unor filme din festival.

Filmele de Cannes au avut peste 14.000 de spectatori la București, într-o săptămână extrem de plină la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu din Capitală, între 24 și 30 octombrie. Numeroase filme din program au rulat cu casa închisă, biletele fiind epuizate cu câteva zile înainte de proiecție. Aproape jumătate din numărul total de bilete au fost achiziționate înainte de începerea festivalului.

Spectatorii au avut ocazia să vizioneze, în premieră, circa 30 de titluri aduse în premieră de la ediția din primăvară a Festivalului de la Cannes. Printre ele, peliculele distinse cu marile premii: Winter Sleep (Palme d’Or), Leviathan (Premiul pentru scenariu), Foxcatcher (Premiul de regie), Adieu au langage (Premiul

Berenice Bejo, Michel Hazanavicius şi Cristian Mungiu -_foto Doria Dragusin

Berenice Bejo şi Michel Hazanavicius – foto Doria Dragusin

Cristian Mungiu,

Juriului), Le Meraviglie (Marele Premiu), Maps to the Stars (Premiul pentru interpretare feminină – Julianne Moore), Mr. Turner (Premiul pentru interpretare masculină – Timothy Spall), White God (Premiul Un Certain Regard), The Tribe (Marele Premiu Semaine de la Critique), Les Combattants (Marele Premiu Quinzaine des Réalisateurs).

Les Films de Cannes à Bucarest s-a deschis oficial cu premiera dramei de război The Search, în prezența actriței Bérénice Bejo și a regizorului Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru The Artist, și s-a încheiat pe 30 octombrie, la Cinema Patria, cu un eveniment inedit – o proiecție pentru oameni și câini.

Spectatorii au putut urmări premiera peliculei White God/ Orașul câinilor (r. Kornel Mundruczo), în compania câinilor lor, vedetele serii la panoul festivalului. Regizorul Kornel Mundruczo a stat de vorbă cu publicul la final, prin Skype.

Alături de Bérénice Bejo și Michel Hazanavicius, s-au întâlnit cu publicul bucureștean și actrița Jacqueline Bisset, protagonistă în controversatul

Gala de inchidere - White God, foto Doria Dragusin

Gala de inchidere – White God, foto Doria Dragusin

Welcome to New York, regizorul și producătorul Radu Mihăileanu și cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, autorul documentarului Maidan.

Unul dintre cei mai importanți regizori francezi, Bertrand Tavernier, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă, a susținut un masterclass pentru studenții la film și s-a întâlnit cu o parte din echipa românească a dramei de război Capitaine Conan, filmată aici în 1995.

Unul dintre cei mai influenți agenți de vânzări din Europa, Vincent Maraval (Wild Bunch, Franța), a vorbit despre distribuția de film, alături de Cristian Mungiu.

Un workshop despre distribuția producțiilor europene i-a adus la București și pe Jakub Duszynski, co-președinte al Europa Distribution și Gábor Böszörményi – fondator și managing director al Mozinet (Ungaria).

Totodată, 20 de studenți de la Film Factory, școala de film al lui Bela Tarr din Sarajevo, au participat la evenimentele celei de-a cincea ediții. Proiecțiile au fost introduse de tinerii critici de film ai revistei „Film Menu”.

Foto: Les Films de Cannes – Doria Dragusin , filmedefestival.ro.

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.