O carte pentru adolescenți, interzisă în Noua Zeelandă din cauza unor scene de sex
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-carte-pentru-adolescenti-interzisa-in-noua-zeelanda-din-cauza-unor-scene-de-sex/

Interzicerea unui roman pentru adolescenţi, salutat de critică şi multipremiat în 2013, dar incriminat de o organizaţie conservatoare, a provocat stupoare în Noua Zeelandă, ţară în care nu s-a mai înregistrat un asemenea caz de cenzură de peste 20 de ani.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2015

Romanul prezintă parcursul inițiatic al unui tânăr maori care, după ce obține o bursă într-un internet șic din Auckland (nord), descoperă rasismul și drogurile. Unele scene de sex au provocat furia unei organizații de apărare a valorilor familiei.

Autorul cărții, Ted Dawe (64 de ani) – director de studii la Taylors College din Auckland -, s-a declarat stupefiat de interzicerea romanului său.

Ted Dawe, autorul romanului Into the river

Ted Dawe, autorul romanului Into the river

După o lungă procedură, Don Mathieson, președinte al Film and Literature Board of Review, organism neo-zeelandez care stabilește restricții în privința filmelor și a cărților din țară, a hotărât joi să interzică temporar romanul Into the river, o decizie definitivă fiind așteptată în cursul săptămânilor viitoare.

Oare trăim într-o țară în care sunt interzise cărțile? Care va fi următoarea etapă? Să fiu ars pe rug? –  Ted Dawe, autorul romanuui Into the river

Circulația cărții este interzisă până atunci. O persoană care ar vinde-o ar fi pasibilă de o amendă de 3.000 de dolari neo-zeelandezi (1.680 de euro), iar în cazul unui librar, amenda ar urca la 10.000 de dolari (5.600 de euro).

Foto: Carte, Ted Dawe Into the river – facebook

25
/01
/17

În perioada 26 februarie – 9 aprilie, Club Revdepov organizează la București un atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu. Prima ediție a atelierului de poezie a avut loc în toamna lui 2014 și s-a finalizat cu o lectură publică a celor mai bune poeme.

25
/01
/17

Iubitorii de carte sunt așteptați în această seară, de la ora 19.30, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea romanului Noaptea de foc al celebrului scriitor şi dramaturg francez Eric-Emmanuel Schmitt. La eveniment vor participa Chris Simion, Mihaela Dedeoglu, Marieva Ionescu şi Marius Constantinescu. Cristian Iacob va oferi publicului un scurt spectacol lectură din roman în dramatizarea şi regia lui Chris Simion.

24
/01
/17

Editura Nemira publică o selecție deosebită, dedicată iubitorilor de scrisori redescoperite în sertare și arhive, ca mărturii intime, scoase la lumină în epoca e-mailului și a SMS-ului: 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, în selecția lui David H. Lowenherz. Lansarea are loc miercuri, 1 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/01
/17

Marți, 24 ianuarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc un eveniment dedicat volumului Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov, volum aflat în topul vînzărilor Editurii Polirom la Salonul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2016. Participă: Veronica D. Niculescu, traducătoarea volumului și Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”. Moderează: Emanuela Ignățoiu-Sora

19
/01
/17

Romanul „Cinci colțuri” (cea mai recentă carte a lui Mario Vargas Llosa), în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, a văzut lumina tiparului la Humanitas Fiction, la sfârșitul anului trecut, în seria de autor dedicată marelui scriitor peruan.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

09
/01
/17

Cartea de povestiri „Dragoste la 17.50 $” (traducere din limba engleză și note de Cristian Neagoe), de Charles Bukowski, a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2016.

09
/01
/17

După un an cu o mulțime de cărți interesante apărute în România, din care însă puține sunt reale evenimente editoriale, Ziarul Metropolis vă propune un top 10 al celor mai semnificative apariții din anul care tocmai s-a încheiat.