Eternitatea bibliotecii și a unei pasiuni în 3 cărți
https://www.ziarulmetropolis.ro/eternitatea-bibliotecii-si-a-unei-pasiuni-in-3-carti/

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărţilor. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje şi o pasiune salvatoare, în 3 cărţi despre cărţi, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

Un articol de Dana Ionescu|31 ianuarie 2024

1.„Monștri fabuloși” de Alberto Manguel, traducere de Oana Ionașcu, Editura Nemira

Acum câțiva ani, scriitorul Alberto Manguel, cunoscut pentru multe volume, printre care se numără „Istoria lecturii” și „Biblioteca nopții”, publica acest ghiduș volum de eseuri, apărut recent în traducere românească.

Pentru cei care îi știu cărțile eseistului și prozatorului născut la Buenos Aires, care a fost printre altele,  directorul Bibliotecii Naționale a Argentinei, „Monștri fabuloși”, cuprinzând desenele autorului, nu aduce nici vreo „noutate”, nici vreun element de surpriză. Confirmare a stilului erudit și plin de farmec al eseisticii lui Manguel, această serie de eseuri pline de umor despre personaje celebre din istoria literaturii universale este o bucurie pentru iubitorii de literatură, pentru bibliofili și bibliomani.

Monștrii fabuloși, afirmă autorul încă de la început, atrag datorită „identităților lor multiple și schimbătoare”. Fără îndoială, așa că sunteți invitați să vă întoarceți la câteva dintre personajele preferate ale autorului, care scrie ca nimeni altul despre literatură, și ale multor copii – Scufița Roșie, Alice, Căpitanul Nemo, monstrul lui Frankenstein, Superman etc.  Cititul cu ochi de copil e una dintre plăcerile lecturii în acest caz, desigur. În plus, pe lângă erudiție și haz, volumul are suficiente idei spectaculoase, din care să se nască alte texte și alte cărți.

2.„Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale” de Edward Wilson-Lee, traducere de Claudia Popa, Editura Art

În Colecția Meridiane a Editurii Art a apărut recent o carte a plăcerilor, dacă se poate spune așa, care pune în mișcare imaginația și cunoașterea și reînsuflețește, dacă e cazul, entuziasmul celor care și-au mai pierdut din el.

Acest hibrid cuceritor scris de un profesor de literatură specializat în Renaștere și în opera lui William Shakespeare ne duce înapoi în epoca aceea inepuizabilă pentru scriitori și artiști, spunându-ne povestea lui Fernando Columb, fiul vestitului Cristofor. Printre multele sale aventuri în ale cunoașterii, protagonistul face și o colecție de carte, 2000 de volume din averea lui păstrându-se și astăzi la Biblioteca Colombina din Sevilla. Almanahuri, balade, texte erotice, scrieri hagiografice, pamflete și alte minuni s-au strâns în ambițioasă bibliotecă, unde Fernando visa să adune „toate cărțile în toate limbile”.

Revizitați Europa care prinde curaj să devină modernă, ieșind din întunericul medieval, și visați cu ochii deschiși, pornind de la invitația lansată de această carte cu multe fețe și multiple orizonturi, scrisă fermecător și îndrăzneț, în deplină libertate față de orice constrângere

3.„Infinitul într-o trestie. Inventarea cărților în lumea antică” de Irene Vallejo, traducere de Silvia-Alexandra Ștefan, Editura Trei

„Această poveste”, anunță tânăra autoare spaniolă încă din prolog, „e o încercare de a continua aventura căutătorilor de cărți. Mi-ar plăcea să le fiu, chiar dacă e imposibil, tovarășă de călătorie, la pândă după manuscrise pierdute, istorii necunoscute și voci pe punctul să amuțească”.  Tovarășă de călătorie, la pândă după… reușește să fie cu asupra de măsură Irene Vallejo în extraordinara ei carte, publicată în Colecția Anansi. Pe aceia cărora le place să fie, măcar din când în când, detectivi prin biblioteci reale și imaginare și să călătorească în timp, „Infinitul într-o trestie” îi provoacă și-i răsplătește generos.

Scrisă cu o plăcere atât de evidentă, cu arta de pune accente într-un fel de care e mare nevoie, pentru cei care trebuie să se (re)îndrăgostească de carte, reușita istorie a artefactului magic care a dus și duce lumea mai departe privește spre trecut într-un fel seducător. Parcurgând-o, cititorului i se limpezesc diverse fire de legătură cu prezentul și trecutul. „Câtă vreme rămâne închisă”, scrie autoarea la final, „o carte este doar o partitură mută, care conține cuvintele și muzica unei posibile simfonii”. Fiecare dintre noi poate interpreta partitura, cu condiția să creadă în poveste, și așa se va naște muzica. Deschideți, deci, „Infinitul într-o trestie” și o să vă întoarceți în lumea infinită a bibliotecilor, începând cu Biblioteca din Alexandria, și poate o să vă simțiți niște cititori norocoși în orele pe care le petreceți parcurgând paginile spectaculoase ale celei mai vândute cărți în Spania din perioada carantinei din pandemia Covid-19.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.