O fereastrã cãtre arta graficã spaniolã: afişe de film din anii 50´, 60´ şi 70´
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-fereastra-catre-arta-grafica-spaniola-afise-de-film-din-anii-50-60-si-70/

Ambasada Spaniei şi POINT vã invitã sâmbãtã, 21 mai, orele 19.00, la inaugurarea expoziţiei “O fereastrã cãtre arta graficã spaniolã: afişe de film din anii 50´, 60´ şi 70´”. 

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

Expoziţia propune o incursiune în designul grafic şi filmul spaniol şi include o serie de reproduceri de afişe de film spaniol din perioada 1950-1980, oferind astfel o viziune generalã asupra operei şi traiectoriei principalilor ilustratori şi desenatori care au marcat arta graficã spaniolã de la acea vreme.

Selecţia cuprinde o parte dintre cele mai cunoscute şi reprezentative lucrãri ale unor ilustratori precum Francisco Fernández-Zarza “Jano”, Macario Gómez “Mac”, José María Cruz Novillo sau Iván Zulueta. Cei mai mulţi artişti din aceastã perioadã au abordat diverse genuri şi tehnici de-a lungul carierei, acordând atenţie deosebitã atât desenului, cât şi compoziţiei, formelor şi culorilor graficii pentru a obţine, dincolo de eficienţa descriptivã, opere personale de mare originalitate.

Mult timp, afişul de film a fost considerat o artã secundarã, în slujba cinematografiei. Cu toate acestea, timpul a revendicat valoarea artisticã a multor desene transformându-le, dincolo de principalul sãu obiectivul de promovare, în mãrturii estetice şi iconice ale epocii în care au fost concepute şi, uneori în autentice simboluri culturale, cum este cazul afişului creat pentru filmul “El verdugo” (Cãlãul).

În plus, multe dintre lucrãrile expuse reprezintã afişele unor producţii celebre ale cinematografiei spaniole, semnate de regizori precum Luis Buñuel, Juan Antonio Bardem sau Luís García Berlanga.

Programul de vizitare va fi de vineri pânã duminicã între orele 11:00-02:00, în perioada 21 mai – 5 iunie.

15
/09
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureștiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziție de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spațiul expozițional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în fața Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.

30
/08
/17

Cochetele veacului al XVII-lea, cu pielea înroșită de la diverse mâncăruri picante sau vinuri rare, sau cu tenul devastat de varicelă și alte boli, aveau un adevărat arsenal de batiste, pomezi, ape angelice și creme parfumate pentru obținerea carnației ideale.

22
/08
/17

Uriași de Pantelimon - proiectul Make a Point în care poveștile bucureștenilor sunt ilustrate de artiști din toată lumea și cocoțate pe acoperișurile halelor industriale din cartier – are săptămâna aceasta un oaspete important. Biancoshock, un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, e cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Celebrul italian cu fața nevăzută susține joi la Turnul de Apă și Artă o reprezentație interactivă.

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

11
/08
/17

Ajuns la cea de-a patra ediție, UrbanEye invită creatorii independenți și pasionații de film, dar și casele de producție, să înscrie în competiție filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană din România. Se caută filme în care orașul, arhitectura sau viața urbană din România sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcția narativă.

03
/08
/17

Asociația Sinaptica anunță începerea taberei de arhitectură din cadrul proiectului cultural 'Palatul Pleșa - Neoclasic și țărani', realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinți, și Liceul de Artă 'I.Șt. Paulian' din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

31
/07
/17

Luna august este ultima șansă de a participa la Școlile de Vară organizate de Fundația Calea Victoriei anul acesta! Este o perioadă intensă, o petrecere culturală în orașul tău, când te poți bucura de cursuri de Stil, Desen, Storytelling, Fotografie, Meditație, Scriere Creativă și multe altele!