O nouă intâlnire cu muzica lui Giuseppe Verdi: Rigoletto, pe scena Operei Naţionale Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-intalnire-cu-muzica-lui-giuseppe-verdi-rigoletto-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti (ONB) invită publicul vineri, 19 aprilie, ora 19.00, la o nouă reprezentaţie a spectacolului Rigoletto de Giuseppe Verdi.

Un articol de Andrada Văsii|15 aprilie 2013

Opera Naţională Bucureşti (ONB) invită publicul vineri, 19 aprilie, ora 19.00, la o nouă reprezentaţie a spectacolului Rigoletto de Giuseppe Verdi.

Rolul titular va fi interpretat de baritonul Vasile Chişiu, în vreme ce rolul Gilda va prinde viaţă graţie tinerei soprane Veronica Anuşca, câştigătoare a Premiului I la Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă” (2011), organizat de ONB.

De asemenea, reprezentaţia va prilejui debuturile soliştilor Andreea Iftimescu, Marius Boloş şi Radu Ion.

Bursier al Studioului de Operă al Operei din Budapesta, basul Marius Boloş va debuta în rolul Sparafucile, despre care artistul a declarat:

Aştept cu nerăbdare să interpretez acest rol, care din punct de vedere vocal este destul de ofertant. Opera Rigoletto îmi este foarte dragă; cu rolul Monterone am debutat în urmă cu şase ani pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Marius Boloș,

bas

Marius Boloş este colaborator  permanent al Operei Naţionale Bucureşti din 2006. Din repertoriul artistului fac parte rolurile: Comandorul din Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart; Sparafucile din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi, Gremin din opera Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski; Don Basilio din Il Barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) de Gioachino Rossini etc.

Cu acelaşi prilej, mezzosoprana Andreea Iftimescu va interpreta pentru prima oară în cariera sa rolul Giovanna:

Orice rol reprezintă o provocare şi o experienţă unică. Giovanna, deşi este un rol mic, mă pune în altă postură în opera Rigoletto. Până acum am cântat rolul Maddalenei, femeia senzuală, care îşi ajută fratele să atragă clienţi pentru a-i ucide. Giovanna este guvernanta Gildei, aşadar o femeie care ia parte la toate bucuriile şi tristeţile familiei lui Rigoletto.

Andreea Iftimescu,

mezzosporană

În anul 2009, Andreea Iftimescu a obţinut Marele Premiu la Concursul de Canto Paul Constantinescu de la Ploieşti, iar în 2010 a primit Premiul special la Concursul Salice d’oro, Italia. Repertoriul său cuprinde roluri precum Olga din Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, Charlotte din Werther de Jules Massenet, Dalila din Samson et Dalila de Camille Saint-Säens, Ulrica din Un ballo in maschera de Giuseppe Verdi, Azucena din Il Trovatore de Giuseppe Verdi şi Bradamante din Alcina de Georg Friedrich Händel.

 Info:

Rigoletto de Giuseppe Verdi

Vineri, 19 aprilie, ora 19.00, Opera Naţională Bucureşti
Libretul: Francesco Maria Piave
după drama Regele se amuză de Victor Hugo

Dirijor: Adrian Morar
Regia: Jean Rânzescu

Distribuţia:

Ducele – Robert Nagy
Rigoletto – Vasile Chişiu
Gilda – Veronica Anuşca
Sparafucile – Marius Boloş (debut)
Maddalena – Sorana Negrea
Giovanna – Andreea Iftimescu (debut)
Monterone – Iustinian Zetea

Foto credit: ONB

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.

12
/01
/22

Iași, 11 ianuarie 2022 - Cea de-a treia ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 13 - 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași.