O poveste memorabilă despre eroism și curaj într-un roman nou apărut
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-poveste-memorabila-despre-eroism-si-curaj-intr-un-roman-nou-aparut/

Autorul bestsellerului „Sub un cer sângeriu” revine în colecţia Fiction Connection a Editurii Trei cu o poveste autentică, „Ultima vale verde”, al cărei fir străbate mai multe ţări, printre care şi România, şi în care măiestria condeiului se ia la întrecere cu flerul jurnalistului.

Un articol de Liliana Matei|18 ianuarie 2022

Mark Sullivan a scris 18 romane, printre care celebra serie „Private” – bestseller #1 New York Times (împreună cu James Patterson). Cărțile sale au fost recompensate cu nenumărate distincții, printre care New York Times Notable Book și Los Angeles Times Best Book of the Year. Însă odată cu lansarea romanului „Sub un cer sângeriu”, în 2017, și-a găsit nișa: povești din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, care gravitează în jurul unor oameni despre care foarte puțini au auzit, dar ale căror voci merită să fie împărtășite cu restul lumii. Povești despre vitejie și speranță împotriva tuturor pronosticurilor. Dacă în „Sub un cer sângeriu” aflăm povestea adolescentului italian Pino Lella, care a salvat evreii din Italia lui Mussolini, trecându-i fraudulos granița în Elveția, în „Ultima vale verde”, Sullivan se concentrează asupra unei familii de origine germană care trăiește într-o zonă rurală din România, într-una dintre cele mai intense perioade din istoria omenirii. „Ultima vale verde” este despre familia Martel, care fuge atât din calea rușilor lui Stalin, cât și a nemților lui Hitler, căutând un loc unde își pot trăi viața în pace.

Să fugi de un dușman. Și să te afli la mila altuia. La sfârșitul lui martie 1944, în timp ce trupele lui Stalin pătrund cu forța în Ucraina, tânărul cuplu alcătuit din Emil și Adelina Martel trebuie să ia o decizie teribilă: să aștepte intruziunea ursului sovietic și să riște deportarea în Siberia? Sau, împotriva voinței lor, să urmeze lupii – ofițerii naziști criminali care au promis să protejeze germanii „cu sânge pur“?

Familia Martel este una dintre numeroasele familii cu rădăcini germane ai căror strămoși au trăit în Ucraina din cultivarea pământului vreme de peste un secol. Dar după ce au îndurat regimul îngrozitor al lui Stalin, Emil și Adeline hotărăsc că trebuie să fugă din țara lor împreună cu lupii pe care-i disprețuiesc. Doar astfel pot scăpa de sovietici și își pot găsi libertatea. Prinsă între două armate rivale și nevoită să treacă prin niște încercări cumplite pentru a-și împlini speranța de a emigra în Vest, familia Martel spune o poveste brutală, complexă și în cele din urmă biruitoare despre puterea extraordinară a dragostei, a credinței și despre voința incredibilă a unor oameni greu încercați de soartă.

Mark Sullivan este înzestrat cu o imaginație extraordinară, dublată de un talent autentic de a crea scene realiste, în care sunt surprinse atât înfiorătoare vremuri de restriște – precum bombardamentele, cât și profunde suferințe lăuntrice“, scrie Historical Novel Society.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.