„O relație deschisă” deschide stagiunea la Teatrul de Artă București
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-relatie-deschisa-deschide-stagiunea-la-teatrul-de-arta-bucuresti/

Ca în fiecare an, Teatrul de Artă Bucureşti deschide stagiunea cu o avanpremieră. Anul acesta, o comedie! Sâmbătă, 8 şi duminică, 9 septembrie, de la orele 19.15, publicul este aşteptat la avanpremiera spectacolului „O relaţie deschisă” de Dario Fo şi Franca Rame, în regia Anei Ioana Macaria, avându-i în distribuţie pe Andreea Bibiri şi Lucian Pavel.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2018

Este al doilea text de Dario Fo și Franca Rame – celebrul și controversatul duo de actori și dramaturgi italieni contemporani – pus în scenă la Teatrul de Artă București.

Primul, „O femeie singură”, one woman show cu Andreea Bibiri, în regia lui Daniel Grigore Simion, este, la ora actuală, cel mai solicitat spectacol al teatrului, de către selecționerii festivalurilor naționale și internaționale.

În spectacolul O relație deschisă, o femeie povestește criza de cuplu prin care a trecut, aducându-și (la propriu) în scenă soțul. Cu mare greutate, își găsește forța interioadă de a se elibera emoțional din căsnicie și a accepta propunerea bărbatului de a avea o relație deschisă – adică o viață exclusiv sexuală, în afara căsniciei, încercând să rămână cei mai bun prieteni, căsătoriți fiind. Însă noua situație o face să întâlnească bărbatul perfect și să se îndrăgostească de el.

Iar rolurile se inversează. În noii termeni, soțul nu mai acceptă relația deschisă.O relație deschisă

„Deși nu eu am ales textul, ci Andreea Bibiri și Lucian Pavel, propunerea lor de a lucra împreună m-a bucurat foarte tare. E primul spectacol la care lucrez după ce am terminat masterul de regie de la UNATC, la clasa lui Alexandru Darie, iar faptul că ei mi-au acordat încredere a contat foarte mult. Pentru că amândoi sunt niște actori minunați: inteligenți și intransigenți, fermecători și puternici, jucăuși – adevărați profesioniști. Ca regizor debutant ce-ți poți dori mai mult ca distribuție? Pe de altă parte, m-a provocat principala dificultate a scrierii lui Dario Fo și a Francăi Rame: în accepțiunea mea, zona pirandelliană a dramaturgiei. Inițial s-a ivit din modul deliberat/total teatral pe care îl practicau cei doi (scriau, regizau, jucau), era genul lor de spectacol în anii 1960 – 1970, vorbeau cu publicul, îl implicau. Au fost precursorii a ceea ce numim astăzi stand-up comedy.  Au scris și jucat multe texte dar în O relație deschisă, în mod special, regăsim « teatrul în teatru – revolta unuia din personaje suprapusă revoltei actorului din rolul secundar, rolul soțului.” (Ana Ioana Macaria)

Dario Fo – câștigător, în 1997, al Premiului Nobel pentru Literatură – și Franca Rame sunt binecunoscuți pentru teatrul lor satiric, prin care își asumă poziția și angajamentul față de probleme sociale și politice, ceea ce le-a adus numeroase controverse cu statul, poliția, cenzura, televiziunea și chiar Vaticanul. Piesa « O relație deschisă », scrisă în 1983, este, la rândul ei, o farsă despre abordările sexuale în cadrul mariajului, într-o epocă în care atât sistemul social cât și ideologia dominantă sunt trasate de bărbați.

Pentru prestația actoricească de excepție din primul text al lui Dario Fo și al Francăi Rame, montat la Teatrul de Artă București (monodrama « O femeie singură »), Andreea Bibiri a câștigat deja Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină, la Festivalul Național de Comedie de la Galați.

Iar Lucian Pavel este binecunoscut publicului Teatrului de  Artă București din comedia « Și veni bărbatul la femeie » de Semion Zlotnikov, intrată, anul acesta, în al cincilea an, după patru ani de săli pline.

Bilete la avanpremiera O relație deschisă, din 8 și 9 septembrie, se găsesc pe MyStage.ro și la casa de bilete de la stația de metrou Unirii 1. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

 O RELAȚIE DESCHISĂ

de Dario Fo și Franca Rame

Cu : Andreea Bibiri și Lucian Pavel

Grafică : Romulus Boicu

Regia : Ana Ioana Macaria

Foto: O relație deschisă – facebook

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.