O sala nouă de concerte în București, prioritate a Guvernului
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-sala-noua-de-concerte-in-bucuresti-prioritate-a-guvernului/

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a declarat că a devenit în sfârşit o prioritate pentru Guvern construirea unei noi săli de concerte în Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|1 decembrie 2015

Un număr de 35 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate pe scenele româneşti, de orchestre renumite, la ediţia din 2017, în timp ce „Oedip”, cea mai cunoscută şi apreciată operă a marelui compozitor român, va deschide festivalul, în versiune de concert, într-un moment cu valoare de simbol.

Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philharmonic Orchestra, şi cu o distribuţie care îl include şi pe apreciatul tenor român Marius

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu

Vlad Budoiu, această versiune interpretativă a operei „Oedip” va fi prezentată pentru prima dată şi la Royal Festival Hall din Londra, cu participarea corurilor din România, lucrarea recăpătându-şi, astfel, traseul internaţional.

Construirea unei noi săli de concerte în București va deveni o prioritate a Guvernului. Am găsit multă înțelegere în acest sens în echipa guvernamentală actuală. (…) Trebuie să încercăm din toate puterile să facem ca Festivalul Enescu să se mute dintr-o sală de congrese într-o sală de filarmonie. Într-o sală construită în mijlocul Bucureștiului, cu un proiect de arhitectură nou, cu o acustică special studiată într-una dintre clădirile care va deveni o clădire emblematică a Bucureștiului. –  Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii

Alexandrescu a adăugat că statutul muzicianului în România „ar trebui regândit, adus la o nouă identitate”: „Sunt oameni care trebuie protejați, care trebuie înțeleși și ajutați”.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” a avut loc anul acesta, între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa.

Festivalul a adus publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Foto: O sala nouă de  concerte în București, Vlad Alexandrescu – facebook

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.