O seară romantică la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-seara-romantica-la-sala-radio/

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru, propune vineri, 14 octombrie (19.00), o seară romantică la Sala Radio. Concertul se va deschide cu Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Chopin avându-l ca solist pe pianistul polonez Szymon Nehring.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2016

În partea a doua a programului, melomanii vor putea reasculta celebra Simfonie în re minor de C. Franck.

Despre RADU POSTĂVARU

S-a născut la Iaşi într-o familie de muzicieni, mama artistă lirică iar tatăl prim-contrabasist al orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova”. A studiat pianul la Liceul de Muzică „Octav Băncilă”. Din 1987 este student al Conservatorului “George Enescu” din Iaşi, specializarea compoziţie muzicală, iar din 1990 la Bucureşti, urmează secţia compoziţie-dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică. A terminat studii de Compoziție Muzicală, a absolvit un Master în Stilistică Dirijorală şi este Doctor în Muzică.

Preocupat de arta dirijorală, urmează cursuri de măiestrie în Germania cu profesorul Olaf Koch de la Academia de Muzică din Berlin. Colaborează cu toate orchestrele importante ale ţării iar în străinătate a dirijat ansambluri simfonice din Germania, Italia, Franța, Spania, Cehia. Realizează înregistrări în studiourile muzicale şi în sălile de concert, filme artistice și documentare pentru televiziuni din Japonia, Franţa, Rusia, Italia, Germania, Spania, Cehia, Maroc, Algeria şi România.

În anul 2002 ocupă prin concurs postul de dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii “Paul Constantinescu”, iar între anii 2014-2015 a fost managerul Filarmonicii din Ploieşti.

Despre  SZYMON  NEHRING

Datorită unei evolutii de excepţie în cadrul ediţiei a XVII-a a Concursului internaţional de pian Frederic Chopin, pianistul Szymon Nehring a fost invitat să susţină numeroase concerte în Polonia. A mai fost distins de-a lungul timpului cu Premiul I şi şase premii speciale la Concursul internaţional Halina Czerny-Stefańska In memoriam şi Premiul I la Concursul Arthur Rubinstein In memoriam.

CD-ul său de debut, lansat în luna decembrie a anului 2015, include lucrări compuse de compozitori polonezi şi a fost răsplătit cu Premiul Fryderyk al Academiei Fonografice din Polonia (2016), Joker din partea revistei Crescendo şi Premiul Supersonic din partea revistei Pizzicato. Szymon Nehring a realizat un amplu turneu în ţara sa natală, alături de Orchestra din Santander şi a mai concertat în Ungaria, Franţa, Italia, Estonia, Austria, Rusia, Germania, Norvegia, Ucraina, Canada, iar proiectele sale viitoare includ concerte în America de Sud, Emiratele Arabe, China şi Franţa.

În prezent Szymon Nehring studiază cu Stefan Wojtas la Academia de Muzică din Bydgoszcz.

Concertul, realizat cu sprijinul Institutului Polonez, poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Radu Postăvaru, Sala Radio – Valentin Boboc

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.