O seară romantică la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-seara-romantica-la-sala-radio/

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru, propune vineri, 14 octombrie (19.00), o seară romantică la Sala Radio. Concertul se va deschide cu Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Chopin avându-l ca solist pe pianistul polonez Szymon Nehring.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2016

În partea a doua a programului, melomanii vor putea reasculta celebra Simfonie în re minor de C. Franck.

Despre RADU POSTĂVARU

S-a născut la Iaşi într-o familie de muzicieni, mama artistă lirică iar tatăl prim-contrabasist al orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova”. A studiat pianul la Liceul de Muzică „Octav Băncilă”. Din 1987 este student al Conservatorului “George Enescu” din Iaşi, specializarea compoziţie muzicală, iar din 1990 la Bucureşti, urmează secţia compoziţie-dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică. A terminat studii de Compoziție Muzicală, a absolvit un Master în Stilistică Dirijorală şi este Doctor în Muzică.

Preocupat de arta dirijorală, urmează cursuri de măiestrie în Germania cu profesorul Olaf Koch de la Academia de Muzică din Berlin. Colaborează cu toate orchestrele importante ale ţării iar în străinătate a dirijat ansambluri simfonice din Germania, Italia, Franța, Spania, Cehia. Realizează înregistrări în studiourile muzicale şi în sălile de concert, filme artistice și documentare pentru televiziuni din Japonia, Franţa, Rusia, Italia, Germania, Spania, Cehia, Maroc, Algeria şi România.

În anul 2002 ocupă prin concurs postul de dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii “Paul Constantinescu”, iar între anii 2014-2015 a fost managerul Filarmonicii din Ploieşti.

Despre  SZYMON  NEHRING

Datorită unei evolutii de excepţie în cadrul ediţiei a XVII-a a Concursului internaţional de pian Frederic Chopin, pianistul Szymon Nehring a fost invitat să susţină numeroase concerte în Polonia. A mai fost distins de-a lungul timpului cu Premiul I şi şase premii speciale la Concursul internaţional Halina Czerny-Stefańska In memoriam şi Premiul I la Concursul Arthur Rubinstein In memoriam.

CD-ul său de debut, lansat în luna decembrie a anului 2015, include lucrări compuse de compozitori polonezi şi a fost răsplătit cu Premiul Fryderyk al Academiei Fonografice din Polonia (2016), Joker din partea revistei Crescendo şi Premiul Supersonic din partea revistei Pizzicato. Szymon Nehring a realizat un amplu turneu în ţara sa natală, alături de Orchestra din Santander şi a mai concertat în Ungaria, Franţa, Italia, Estonia, Austria, Rusia, Germania, Norvegia, Ucraina, Canada, iar proiectele sale viitoare includ concerte în America de Sud, Emiratele Arabe, China şi Franţa.

În prezent Szymon Nehring studiază cu Stefan Wojtas la Academia de Muzică din Bydgoszcz.

Concertul, realizat cu sprijinul Institutului Polonez, poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Radu Postăvaru, Sala Radio – Valentin Boboc

22
/09
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz se întâmplă în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor. Dacă vineri şi sâmbătă ne vom întâlni cu Ambrose Akinmusire Quartet, Miroslav Vitouš &Emil Viklicky, Tigran Hamasyan Trio şi Jaga Jazzist, astăzi este momentul să aflăm ce trupe ne vor face fericiți duminică.

21
/09
/15

Festivalul Enescu s-a încheiat, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti, prin reprezentaţia uneia dintre orchestrele aflate în top 3 mondial, Royal Concertgebouw, care, sub bagheta dirijorului Andris Nelsons, a interpretat "Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73", de Johannes Brahms, "Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2", de George Enescu, şi "Daphnis şi Chloé" Suita nr. 2, de Maurice Ravel.

21
/09
/15

Astăzi, Leonard Cohen împlinește optzeci și unu de ani, și asta ar trebui să fie de-ajuns pentru a ne tulbura, dar bineînțeles că nu se va întâmpla întocmai așa, ba chiar dimpotrivă, fiindcă nu e tocmai secolul poeziei, fie ea și cântată lin, cu o voce gravă, cumplită, lin, pe înțelesul tuturor celor care pot, totuși, să înțeleagă ceva din iubire, deci din viață.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

17
/09
/15

Ediţia #10 a eXplore festival - Bucharest International Contemporary Performance Festival se va desfăşura la WASP – Working Art Space and Production în perioada 18 septembrie – 15 noiembrie. Festivalul încurajează schimbul de experienţă şi promovarea tinerilor artişti prin spectacole, performance-uri, prezentări work-in-progress, workshop-uri, lecture-uri şi proiecţii de filme de artă.

15
/09
/15

"Când am primit această vioară, mi-am propus să o duc în faţa fiecărui român, să o port prin toată ţara, pentru că este un Stradivarius al nostru, al tuturor.” - Alexandru Tomescu. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti români împlineşte, astăzi, 39 de ani.

15
/09
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz îi aşteaptă pe iubitorii muzicii între 13 și 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Dacă săptămâna trecută am rupt misterul anunţându-i pe Ambrose Akinmusire Quartet şi Miroslav Vitouš & Emil Viklicky , astăzi continuăm cu două grupuri care redefinesc termenul de inovaţie muzicală. Ludici, cameleonici sau virtuozi, invitaţii de sâmbătă vor fi greu de uitat.

14
/09
/15

Zilele Bucureștiului fac orașul să pulseze. Între 18-20 septembrie, te invităm să descoperi și să te bucuri de un București plin de viață, unde iubitorii de cultură urbană se vor delecta cu primul festival de muzică alternativă din oraș - SOUND & VISION, iar noaptea de 19 spre 20 septembrie va radia de energie datorită unui eveniment unic în care arta și tehnologia se unesc spre delectarea publicului – Noaptea Albă a Bucureștiului.

13
/09
/15

A X-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo are loc între 30 octombrie și 16 noiembrie 2015, la București, Arad, Cluj și Iași. Abonamentele pentru concertele festivalului din București sunt disponibile la prețuri promoționale până pe 28 septembrie.

10
/09
/15

Fascinanta lume vieneză se va deschide și în acest an publicului din România prin intermediul unui spectacol 100% vienez – Christmas in Vienna. Pentru al șaptelea an consecutiv, Strauss Festival Orchestra Vienna, dirijată de maestrul Willy Büchler, cu participarea extraordinară a sopranei vieneze Monika Mosser, va susține un amplu turneu în România, care va începe pe 9 decembrie în Timișoara și se va încheia pe 19 decembrie, la Sala Palatului din capitală.

10
/09
/15

3 zile și 3 nopți de muzică - Balkanik Festival, la Grădina Uranus și The Ark / Cea de-a cincea ediţie Balkanik Festival își deschide porțile în acest weekend, 11 – 13 septembrie, la Grădina Uranus și The Ark, din București.

09
/09
/15

Ambasada României din Paris va găzdui pe 13 octombrie 2015 un recital al tânărului tenor George Ionuţ Vîrban. Câştigător al Premiului Radio România Cultural la concursul internaţional de canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, George Ionuţ Vîrban a fost şi cel el mai tânăr invitat la Promenada Operei de pe 29 august.