Oamenii care ridică publicul în picioare
https://www.ziarulmetropolis.ro/oamenii-care-ridica-publicul-in-picioare/

CRONICĂ Grupul „Voca People“ a adus săptămâna trecută în sala ArCuB muzică live, numere interactive şi un entuziasm combinat cu uimire, cam ca cel de la „Românii au talent“, în momentele de vârf

Un articol de Adina Scorţescu|21 mai 2013

CRONICĂ Grupul „Voca People“ a adus săptămâna trecută în sala ArCuB muzică live, numere interactive și un entuziasm combinat cu uimire, cam ca cel de la „Românii au talent“, în momentele de vârf.

Opt extratereștri, îmbrăcați din cap până în picioare în alb, au aterizat – de nevoie – la București, pentru că naveta lor spațială nu mai are energie. Rup câteva cuvinte în engleză, în franceză, ba chiar și în română. În rest – cântă. Pentru că deviza lor este „Life is music. Music is life“. Dar felul în care cântă este atât de surprinzător și de plin de energie, încât publicul aplaudă după fiecare melodie.

De la Bach și Mozart, la Abba, Queen și Madonna, muzica e cântată în stilul a cappella, combinat cu beatbox (care imită sunetele instrumentelor). Vocile acoperă toate registrele muzicale: sunt trei soliste (soprană, mezzo, alto) și trei soliști (tenor, bariton, bas). În plus, doi interpreți de beatbox, care produc sunete ce te lasă mut de uimire – de le cele ascuțite și prelungi (de trombon și saxofon) la cele joase și sacadate (de tobe).

Spectacolul e interactiv; cântăreții coboară în sală și persoane din public ajung să urce pe scenă. Umorul e de multe ori grosier, cu tentă sexuală. Alteori, destul de fin și neașteptat. În timp ce cântă/imită un disc care dă rateuri, pentru că e piratat, DJ-ul menționează „Piața Obor“.

Pe lângă maniera neobișnuită de a produce muzică, aceasta este una dintre caracteristicile grupului Voca People – indiferent că sunt la Roma, Berlin sau Bucureşti, ei integrează elemente din cultura locului. Rezultă un spectacol energic, fără momente moarte, care se termină cu ovații și aplauze lungi, în picioare.

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.

13
/03
/23

Studenți ai Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași alături de studenți ai Conservatoarelor Cesare Pollini din Padova și Alessandro Scarlatti din Palermo, vor susține un concert în cadrul primei ediții a turneului Youth International Musical Performance Meeting.