Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelență la festivalul Comedy Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/oana-pellea-si-amza-pellea-vor-primi-premii-de-excelenta-la-festivalul-comedy-cluj/

Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelenţă. Actorul Amza Pellea va fi distins, post-mortem, cu un Premiu de Excelenţă, iar Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Un articol de Andrada Văsii|16 septembrie 2013

Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelență. Actorul Amza Pellea va fi distins, post-mortem, cu un Premiu de Excelenţă, iar Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Ceremonia va avea loc la Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, care se va desfaşura între 11 şi 20 octombrie la Cluj-Napoca.

Organizatorii Comedy Cluj au declarat că, un Premiu de Excelenţă îi va fi acordat post-mortem lui Amza Pellea, drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care actorul l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti.

Oana Pellea va fi premiată pentru curaj

Un alt premiu îi va fi oferit Oanei Pellea, ca mulţumire pentru ,,curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional”.

Citiți și Oana Pellea: „Decât să mă uit la TV, mai bine mă înjur singură“

Premiile vor fi decernate în 18 octombrie, în cadrul unui eveniment care va începe la ora 19.00, la Cinema Victoria. Decernarea premiului va fi precedată de proiecţia filmului ,,I Really Hate My Job” (regia Oliver Parker), în care Oana Pellea joacă alături de nume sonore ale filmului internaţional: Shirley Henderson, Neve Campbell şi Danny Huston.

Oana Pellea-VOCEA UMANA_Foto_Maria-Stefanescu4

Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj se va desfăşura, în perioada 11-20 octombrie, la Cluj-Napoca şi va cuprinde peste 100 de filme din 35 de ţări şi evenimente conexe (workshop-uri, expoziţii, piese de teatru).

La ediţiile precedente ale Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj au fost laureaţi cu Premiul de Excelenţă – distincţie acordată pentru contribuţia adusă la dezvoltarea cinematografiei (şi comediei) româneşti – actorii Marin Moraru şi Tora Vasilescu (2009), regizorul Geo Saizescu şi actorul Sebastian Papaiani (2010), actriţa Draga Olteanu Matei (2011) şi actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele (2012).

Doi mari actori

Unul dintre cei mai mari actori din cinematografia românească, Amza Pellea s-a născut în 7 aprilie 1931, la Băileşti. Un reprezentant al promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii consacraţi ai scenei româneşti.

Filmografia lui cuprinde 50 de titluri, dintre care cele mai cunoscute sunt rolurile din „Nea Mărin Miliardar” (1981) (care va rula în cadrul festivalului), ,,Mihai Viteazul” (1970), ,,Neamul Şoimăreştilor” (1965), ,,Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), ,,Imposibila iubire” (1983), ,,Osânda” (1976), ,,Nemuritorii” (1976) etc. Marele actor a murit în 12 decembrie 1983, la Bucureşti, la vârsta de doar 52 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Bellu.

Oana Pellea s-a născut în 29 ianuarie 1962, în Bucureşti. Actriţa a studiat la Academia Română de Teatru şi Film şi a terminat studiile în promoţia 1984, la clasa profesorului Sanda Manu. A fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, apoi a jucat pe scena Teatrului Bulandra şi a participat la numeroase turnee în America de Nord, America de Sud, Japonia şi Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă.

Performanţele sale au inclus, printre altele, rolurile Maşei din ,,Trei surori” a lui Cehov, dar şi al lui Lucius din ,,Iulius Cezar” de W. Shakespeare – pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaţionale pentru ,,Cea mai bună actriţă”.

Munca sa cinematografică include roluri în ,,Unde la Soare e frig” al lui Bogdan Dreyer, dar şi în filme regizate de Alexandru Tatos, Dan Piţa şi Stere Gulea. În 2006, a jucat alături de Clive Owen în filmul ,,Children of Men”, în regia lui Alfonso Cuaron, film nominalizat la premiile Oscar la trei categorii, notează Mediafax.

În 2007, a fost distribuită în producţia britanică ,,I Really Hate My Job”, regia Oliver Parker, şi în cea americană ,,Fire and Ice”, regia Jean-Christophe Comar (,,Pitof”). Cel mai recent rol al actriţei este cel din drama ,,Bibliothèque Pascal”, în regia lui Szabolcs Hajdu.

Foto credit: Digi 24 („Conversaţii esenţiale“) , Maria Ştefănescu (Teatrul Bulandra, spectacolul ,,Vocea Umană”)

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.