Odiseea. Povestea lui Jacques-Yves Cousteau, cu Lambert Wilson si Audrey Tautou
https://www.ziarulmetropolis.ro/odiseea-povestea-lui-jacques-yves-cousteau-cu-lambert-wilson-si-audrey-tautou/

„Odiseea“ (2016), povestea celebrului explorator francez Jacques-Yves Cousteau, va avea premiera în cinematografele româneşti în 27 ianuarie. În rolul lui Cousteau îl veţi recunoaşte pe actorul Lambert Wilson, iar actriţa Audrey Tautou va interpreta rolul lui Simone Cousteau, cea de-a doua soţie a exploratorului.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2017

Filmul prezintă 30 de ani (perioada 1949 – 1979) din viaţa căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de ştiinţă, explorator, inventator şi cineast. Personaj extrem de carismatic şi un bun lider de opinie, Cousteau nu a fost lipsit de defecte, în special în ceea ce priveşte viaţa de familie.

Filmul este scris şi regizat de Jérôme Salle şi este o ecranizare a cărţii „Capitaine de La Calypso“, scris de Albert Falco şi Yves Paccalet.    Filmările pentru „Odiseea / L’Odyssée“ au avut loc în locaţii de pe întreg cuprinsul Globului: Croaţia (insula Hvar), Africa de Sud, Antarctica, Ushuaia (Argentina), Brazilia, Bahamas şi, evident, Franţa.

Jacques-Yves Cousteau s-a născut pe 11 iunie 1910, în Franţa. A fost ofiţer în marina franceză, explorator al vieţii subacvatice în domeniul oceanografiei, fotograf, producător de filme şi inventator de aparate submarine. A fost căsătorit de două ori şi a avut câte doi copii din fiecare căsătorie. A murit în data de 25 iunie 1997, la Paris.

În 1943, la turnarea filmului „Epave“, Cousteau inventează, împreună cu un inginer, scafandrul autonom modern, prin modernizarea unei invenţii din secolul XIX. Brevetul pentru această invenţie îl va pune la adăpost din punct de vedere financiar pentru tot restul vieţii.

În 1949, Cousteau înfiinţează „Campaniile Oceanografice Franceze“, iar milionarul irlandez Loel Guinness, descendentul fondatorului berăriei omonime, îi pune la dispoziţie un vechi dragor de mine, botezat Calypso.

Exploratorul pleacă în călătorii avându-i la bord, printre membrii echipajului, şi pe soţia sa, Simone, şi pe fiul mai mic, Philippe.

Printre filmele realizate de Jacques-Yves Cousteau se numără şi serialul „Odiseea submarină a echipei Cousteau“, realizat între anii 1967 şi 1996, 120 de documentare, fiecare de câte 50 de minute. Un serial de mare succes transmis în anii `80 inclusiv de televiziunile din ţările socialiste, printre care şi România.

Foto: Odiseea. Povestea lui Jacques-Yves  Cousteau – facebook

 

 

 

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.