Oedipe vine de la Opera Naţională la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/oedipe-vine-de-la-opera-nationala-la-festivalul-enescu/

Oedipe de George Enescu va putea fi vizionat joi, 26 septembrie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului Adrian Morar, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Un articol de Andrada Văsii|23 septembrie 2013

Oedipe, de George Enescu, va putea fi vizionat joi, 26 septembrie, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului Adrian Morar, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Prezentat în premieră în ediţia trecută a aceluiaşi Festival, spectacolul „Oedipe” în regia Andei Tăbăcaru-Hogea, scenografia Vioricăi Petrovici şi coregrafia lui Răzvan Mazilu, aduce pe scenă, pe muzica lui George Enescu, întreaga viaţă a lui Oedipe, de la naştere până la tragicul sfârşit.

Prezenţă activă pe scenele lirice din România, binecunoscut publicului meloman şi recunoscut de critica de specialitate, Adrian Morar, care va dirija spectacolul „Oedipe” pentru prima dată la Bucureşti, face parte dintre artiştii ai căror carieră se află în plină ascensiune.

Citiți și Neagu Djuvara: „Ascultând pentru prima oară «Oedipe» a lui Enescu, n-am înţeles nimic“

Adrian Morar declara: „În cariera mea am parcurs multe partituri generale de operă, dar pot să afirm cu toată convingerea că partitura generală a operei Oedipe este cu totul aparte. Enescu a transmis către realizatori o concepţie fermă despre modul în care doreşte să i se interpreteze opera. Muzicienii acestei instituţii, de pe scenă şi din fosă, înţeleg pe deplin mesajul lui Enescu şi avem siguranţa unei realizări de înalt profesionlism.”

Distribuţie de excepţie pentru Oedipe

Baritonul Ştefan Ignat, unul dintre cei mai apreciaţi solişti ai instituţiei, va interpreta rolul titular al operei: „După un deceniu de interpretare a rolului Oedipe, timp în care am colaborat cu numeroşi dirijori şi parteneri de scenă în şase producţii diferite ale acestei opere, pot afirma că este cel mai complex rol de bariton din întreaga mea carieră. Oedipe este un personaj al tuturor timpurilor, iar povestea este încâlcită, fantastică și zguduitoare”.

Ştefan Ignat a fost ovaţionat pe scenele lumii în rolul Oedipe la Cagliari – Italia, Illinois – SUA, unde, datorită acurateţii muzicale, casa de discuri Albany Records editează un CD cu această capodoperă enesciană. Repertoriul său este variat, incluzând printre altele: Wotan din „Aurul Rinului” de R.Wagner, Scarpia din „Tosca” de G. Puccini, Jago din „Otello”, Nabucco din opera omonimă, Germont din „Traviata” de G. Verdi. De asemenea, baritonul Ştefan Ignat este apreciat şi în presa de specialitate.

Oedipe

Spectacolul Oedipe va putea fi vizionat în cadrul Festivalului Enescu

Parcursul operei „Oedipe” de George Enescu la Opera Naţională Bucureşti este strâns legat de cel al festivalului care poartă numele marelui compozitor. Stagiunea 1958 – 1959 a fost marcată de premiera naţională a acestei opere, la două decenii de la cea mondială de la Paris (1936). Spectacolul a fost prezentat în cadrul primei ediţii a Festivalul Internaţional „George Enescu”, la 22 septembrie 1958.

Echipa de realizatori era una de excepţie (dirijor: Constantin Silvestri, regia: Jean Rânzescu, decoruri: Roland Laub, costume: Ofelia Tutoveanu, maestru de cor: Gheorghe Kulibin, coregrafia: Gelu Matei). Indiferent de montările de factură diferită ale acestei opere, lucrarea reprezintă una dintre mărcile prin care Opera Naţională Bucureşti s-a prezentat de-a lungul timpului, în semn de consideraţie pentru cel mai mare compozitor român, George Enescu.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne și pe Facebook!

Foto credit: Opera Națională din București, spectacolul Oedipe

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.

09
/03
/17

Richard Clayderman a revenit în 2017 în România, într-un turneu organizat de Phoenix Entertainment. De Ziua Femeii, The Prince of Romance, cum este supranumit artistul francez Richard Clayderman, s-a aflat la Sala Palatului din București. Spectacolele din acest se desfășoară între 6 și 10 martie în Timișoara, Târgu-Mureș, București, Constanța și Galați.