Olimpia Melinte vă invită în lumea lui Serion Pantalon
https://www.ziarulmetropolis.ro/olimpia-melinte-va-invita-in-lumea-lui-serion-pantalon/

Prima zi de primăvară marchează şi un nou început în lumea editorială. Olimpia Melinte, bine-cunoscuta actriţă care a interpretat rolul principal în serialul „Vlad”, difuzat de ProTV, publică prima sa carte pentru copii.

Un articol de Liliana Matei|2 martie 2022

„Serion Pantalon în Țara Amintirilor” apare în colecția PanDA de la Editura Pandora M. Cartea. Cartea este scrisă de Olimpia Melinte și ilustrată de Diana Tivu și este un carusel magic de gânduri și trăiri, menit să-i ajute să învingă emoțiile primei zile de școală, să treacă peste conflictul dintre generații și, nu în ultimul rând, să accepte pierderea cuiva drag.

Olimpia Melinte donează drepturile de autor provenite din vânzarea cărții „Serion Pantalon în Țara Amintirilor” către Fundația Metropolis. Această fundație contribuie de peste 20 ani la construirea unei lumi în care oamenii zâmbesc, prin facilitarea accesului lor la sănătate, educație și dezvoltare emoțională echilibrată.

Olimpia Melinte și-a deschis sufletul în fața cititorilor și ne-a mărturisit cum a încolțit ideea acestei cărți în mintea și în inima sa și cât de mult a ajutat-o să depășească momentele grele din viață.

„Am început sa aștern gânduri și emoții pe hârtie prin adolescență. Atunci am înțeles ca poveștile pot fi vindecătoare, că te pot transforma și uneori îți pot arăta calea. Actoria mi-a oferit și ea șansa să mă bucur de imaginație, să jonglez cu ideile așa cum simt, să inventez, să descopăr și să trăiesc vieți noi și povești inedite.

Când am devenit mamă, mi-am dat seama că singura modalitate prin care puteam să-l fac pe fiul meu să mă înțeleagă erau tot poveștile. Așa că ele ne-au însoțit pas cu pas, de la personaje simpatice care l-au făcut să aibă curaj in momentele în care se simțea nesigur, până la situații banale care se transformau în adevărate scenarii fantastice pentru a trece mai ușor peste drumurile lungi, o vizită la doctor sau plictiseala unei așteptări.

Mereu am inventat împreuna cu Sasha, mereu l-am pus în tot felul de situații excepționale pentru a înțelege mai bine schimbările din viața lui și, nu în ultimul rând, pe el însuși. Dar primăvara lui 2020 a fost cea mai complicată perioadă și nu doar pentru noi, ci pentru întreaga omenire. Ne confruntam cu grădinița online, cu lipsa de interacțiune și bucuria jocului afară, printre copii. Toate sunau ireal, dar așa arăta noua realitate. Iar mai apoi urma școala, un pas important, dar care era umbrit de pandemie. Cum să-mi ajut copilul să treacă peste emoții când el se scufunda tot mai tare în nesiguranță? Și aici au intervenit din nou poveștile. L-am „resuscitat” pe Serion Pantalon, prietenul lui imaginar, și împreună am clădit o nouă aventură inspirată din trăirile si căutările puștiului meu de 5 ani. Încă o dată, cuvintele ne-au ajutat, iar Sasha a pornit încrezător spre prima zi de școală. Dar această poveste a însemnat și pentru mine vindecare, pentru că în paginile ei se regăsește imaginea tatălui meu, a cărui dispariție a lăsat multă durere în urmă. Mi-am dorit ca nepotul lui să nu-l uite, să-l păstreze în amintire, să se întâlnească pentru ultima oară în paginile poveștii „Serion Pantalon în Țara Amintirilor” și să le dau șansa să-și spună la revedere așa cum nu s-a putut întâmpla în realitate. Orice sfârșit este un nou început, iar povestea mea își dorește să le fie alături atât copiilor, cât și părinților care au nevoie de un pic de ajutor când se simt copleșiți în fața tuturor încercărilor la care-i supune, uneori, viața de familie”, a spus autoarea.

Îndrăgita actrița de teatru și film Olimpia Melinte (n. Iași, 1986) s-a remarcat de-a lungul timpului în numeroase lungmetraje ce i-au adus premii și nominalizări la cele mai importante festivaluri de film din lume, pentru cele peste 30 de roluri remarcabile.

În 2018 a început filmările pentru serialul Vlad (difuzat la PRO TV), devenit ulterior lider de audiență.

Locuiește în București cu soțul și cei doi copii ai lor. „Serion Pantalon în Țara Amintirilor”, scrisă după o idee a fiului său Alexandru și dedicată tatălui ei, reprezintă debutul în literatură pentru copii.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.