Olivia de Havilland, 102!
https://www.ziarulmetropolis.ro/olivia-de-havilland-ultima-supravaietuitoare-a-filmului-pe-aripile-vantului/

Olivia de Havilland, cea mai longevivă actriţă din distribuţia filmului „Pe aripile vântului”, a împlinit 102 ani! Câştigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriţă în anii 1947 şi 1950, Olivia de Havilland este ultima „stea” în viaţă din epoca de aur a Hollywood-ului.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2018

Chiar daca cel mai cunoscut rol al său este Melanie din cel mai de succes film din istorie, “Pe aripile vântului”, Olivia de Havilland a avut o carieră plină de reușite.  Actrița a câștigat două premii Oscar, pentru “To Each His Own” si “The Heiress”, dar și multe alte tilturi și premii.

De Havilland s-a născut in Tokyo, pe 1 iulie 1916, și s-a mutat în California cu familia. Sora ei mai mică e celebra Joan Fontaine (născuta Joan de Beauvoir de Havilland), câștigătoare a premiului Oscar pentru “Suspicion”. De altfel, cele două surori au un statut singurlar în istoria filmului, fiind singurele rude care au câștigat premiul Oscar pentru “Cea mai bună interpretare (rol principal)”

Celebrităţile simt că trebuie în continuare să se afle pe creasta valului, fără să-şi dea seama că e împotriva tuturor tuturor regulilor vieţii. Nu poţi să fii în vârf tot timpul, nu este firesc – Olivia de Havilland

Printre altele, Olivia de Havilland a reușit chiar să producă o schimbare omportantă în industria cinematografică  când  a dat in judecată studioul, Warner Bros., pentru încălcarea contractului. Actrița a câștigat procesul și de atunci există legea De Havilland, care protejează actorii de cerințele absurde ale studiourilor. Legea a permis, astfel, ca vedetele de la Hollywood să-și poată negocia contractele pentru a nu mai fi forțate să aparțină unui singur studio pentru ani de zile.

Deși nu a mai apărut la evenimente publice din anul 2011, legendara actriță continuă să ducă o existență liniștită la Paris.

Foto: Olivia de Havilland – facebook

 

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.