Omul care a văzut moartea – prima premieră a noii stagiuni de la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-care-a-vazut-moartea-prima-premiera-a-noii-stagiuni-de-la-tnb/

Omul care a văzut moartea, una din cele mai jucate piese ale lui Victor Eftimiu, vede luminile rampei într-o viziune modernă, plină de ritm, realizată pe scena Sălii Mici a Naţionalului bucureştean.

Un articol de Andrada Văsii|12 septembrie 2013

Omul care a văzut moartea,  una din cele mai jucate piese ale lui Victor Eftimiu, vede luminile rampei într-o viziune modernă, plină de ritm, realizată pe scena Sălii Mici a Naţionalului bucureştean.

Victor Eftimiu poate fi caracterizat drept un dramaturg, eseist, povestitor, scriitor și traducător român, membru titular al Academiei Române, director în mai multe rânduri al Teatrului Național din Bucureşti,

Premiera oficială a spectacolului Omul care a văzut moartea va avea loc duminică, 22 septembrie 2013, de la ora 20.00.

Senzaţional! Planuri electorale date peste cap într-un oraş de provincie! Din cauza vieţii grele, un cetăţean a încercat să se sinucidă.

Omul care a văzut moartea – o poveste încurcată

În ultima clipă, este scos din apă. Salvatorul lui este declarat Omul  Zilei. Oraşul îl vrea primar, familia este dezbinată. Politica va învinge dragostea?

Deznodământ tulburător! Informaţii noi arată că povestea a fost doar o farsă. Un impostor a înscenat totul în detaliu. Cine este până la urmă omul care a văzut moartea şi a bulversat viaţa unui oraş?

Omul care a vazut moartea

Omul care a văzut moartea, una din cele mai jucate piese ale lui Victor Eftimiu, vede luminile rampei într-o viziune modernă, plină de ritm, realizată pe scena Sălii Mici a Naţionalului bucureştean.

Victor Eftimiu a scris nu mult, ci imens: 140 de volume, 40 de piese, 200.000 de versuri, 5000 articole literare şi a ţinut 1000 de conferinţe publice. Comedia Omul care a văzut moartea trezeşte şi astăzi interesul pentru că pare ruptă din realitatea imediată.

Haimanaua simpatică şi plină de haz, de tip hollywoodian, ajunge pe scena TNB în interpretarea lui Lari Giorgescu, tânărul actor nominalizat la ultima ediţie a Premiilor UNITER, la categoria cel mai bun actor (pentru performanţa din D’ale noastre).

În distribuţie sunt nume consacrate ale Naţionalului: Ilinca Tomoroveanu, Costel Constantin, Marius Bodochi, Florentina Ţilea, Răzvan Oprea. Regia îi aparţine lui Dan Tudor, scenografia este semnată de Corina Grămoşteanu, iar muzica de Gabriel Basarabescu.

Foto credit: TNB, Ionel Nicolaev

10
/03
/18

Împreună cu zeci de teatre și instituții culturale din toată țara, ARCUB se alătură celei de-a 17-a ediţii a programului UNITER Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” pentru a veni în sprijinul oamenilor de teatru care au nevoie de ajutor. În cadrul campaniei, ARCUB a programat pe 31 martie unul dintre cele mai apreciate spectacole din cadrul stagiunii de teatru de la ARCUB, ”Idolul și Ion Anapoda” după G.M.Zamfirescu, regizat de Mariana Cămărășan și Toma Dănilă.

09
/03
/18

Centrul Ceh continuă proiecţiile Fiction Tuesdays, un nou program de proiecţii de film. Marţea aceasta, 13 martie, de la ora 20:00, va fi proiectat filmul fantastic When the Cat Comes, în regia lui Vojtech Jasny.

09
/03
/18

„Teatrul nu moare şi nu va muri niciodată, el evoluează în dispreţul vieţii curente." - Ion Caramitru. Renumitul regizor, actor și om de teatru - preşedinte al UNITER din 1990 şi director al Teatrului National din Bucuresti din 2005 - împlinește, astăzi, 76 de ani!

09
/03
/18

Ar fi împlinit 81 de ani pe 9 martie. Asta dacă n-ar fi existat ziua de 31 ianuarie 1990, când Alexandru Tatos a murit „răpus de "boala aceea cumplită", al cărei spectru l-a urmărit de-a lungul vieţii, dar pe care a ignorat-o la sfârşit”… Avea doar 53 de ani și n-a apucat să se bucure de căderea comunismului.

08
/03
/18

Cea de-a cincea ediție Art Safari București va avea loc în această primăvară, între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban.

08
/03
/18

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film al scenaristului și regizorului francez Laurent Cantet (devenit celebru în 2008 cu „În clasă”, câștigător al Premiului Palme d`Or la Cannes), „Atelierul” (2017) se vrea portretul în miniatură al Franței din prezent, reflectat printr-un grup de tineri adunați la un atelier de scriitură.

07
/03
/18

Miercuri, 7 martie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), va avea loc lansarea romanului Casa de la Marginea Nopții de Catherine Banner, bestseller internațional tradus în peste douăzeci de limbi, desemnat drept „una dintre cele mai bune cărți ale anului 2016“. Scriitoarea britanică Catherine Banner va participa prin Skype la acest eveniment.

07
/03
/18

Produse Domestice, un proiect amplu de Teatru de Investigație realizat de Ioana Păun alături de o echipă de artiste și jurnaliste, își va relua reprezentațiile în România, pe scena Teatrului Apollo111. Produse Domestice spune povestea reală a unei bone filipineze abuzată de angajatorii ei din București și le are în rolurile principale pe Ioana Flora și Smaranda Nicolau. Prima reprezentație va avea loc Duminică, 11 martie, de la ora 20:00.

07
/03
/18

Teatrul de Comedie prezintă avanpremiera, în datele de 10 și 11 martie, și premiera oficială, în data de 14 martie, de la ora 19.30, la Sala Studio, a spectacolului 20 de minute cu îngerul de Aleksandr Vampilov, în regia lui Felix Alexa, care semnează și adaptarea scenică, ilustrația muzicală și lighting design-ul. Din distribuție fac parte actorii Dan Tudor, Alexandru Conovaru, Gabriel Răuță, Mihaela Teleoacă, Bogdan Cotleț, Anghel Damian, Irina Ștefan.

07
/03
/18

Premiera de gală a celui mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, „Fotbal Infinit", are loc joi, 8 martie, de la 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența unor reprezentanți celebri ai fotbalului românesc, între care fotbaliști din Generația de Aur precum Gică Popescu, Florin Prunea, Miodrag Belodedici sau Marius Lăcătuș.

06
/03
/18

Se joacă la Unteatru spectacolul „Vârstele lunii” după o piesă scrisă de Sam Shepard. În regia lui Toma Dănilă. Cu Constantin Cojocaru (Byron) și Gelu Nițu (Ames).