Opera din Brașov pune în scenă un dublu spectacol de Paşte
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-din-brasov-pune-in-scena-un-dublu-spectacol-de-paste/

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18.30, la Sala Operei, Opera din Braşov prezintă un spectacol de Paşte, într-o distribuţie de excepţie, cu spectacolele „Cavalleria Rusticana“ şi „Paiaţe“.

Un articol de Andrada Văsii|22 aprilie 2013

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 18.30, la Sala Operei, Opera din Brașov prezintă un spectacol de Paște, într-o distribuţie de excepție, cu operele „Cavalleria Rusticana“ şi „Paiațe“.

Cu puţin înaintea unei  sărbători atât de preţuită de români, Opera Braşov vă invită la o seară plină de spectacol. Astfel, spectatorii vor putea urmări „Cavalleria Rusticana“ şi „Paiaţe“, două titluri într-un singur spectacol. Autorii acestora sunt Pietro Mascagni şi Ruggiero Leoncavallo, doi compozitori exponenţi ai Verismului – ultima epoca romantică italiană.  Operele antemenționate sunt două  lucrări celebre care figurează în repertoriul curent al teatrelor de gen, mereu jucate în această formulă.

Povestea spectacolelor

Acțiunea din „Cavalleria Rusticana“ se petrece chiar în ziua de Paşte, la sfârşitul anilor 1890. Este principalul motiv pentru care a fost aleasă, acum, pentru un spectacol înaintea acestei mari sărbători religioase. Opera lui Mascagni, într-un singur act, are o temă, o idee comună: drama – care a fost şi va rămâne un crâmpei din viaţa reală.

Ce femeie îndură uşor chinul de a fi părăsită de bărbatul iubit, pentru o alta mai frumoasă, mai ademenitoare! Nici Santuzza din „Cavalleria Rusticana“, nu-l poate lăsa Lolei pe Turiddu. Îl pierde însă pentru totdeauna, în braţele morţii.

În „Paiaţe“ , Leoncavallo a dorit şi a reuşit să ofere spectatorilor o frântură din viaţa artiştilor care, dincolo de scenă, se confruntă cu  dureri şi  bucurii, aceleaşi cu ale publicului său.

Distribuția

„Cavalleria Rusticana“ şi „Paiaţe“,două titluri într-un singur spectacol cu invitați speciali –  dirijor: Giuseppe Carannante venit din  patria muzicii și tenorul Alfredo  Pascu de la  Teatrul de Operetă „Ion Dacian“ din București, alături de  artiștii Operei Brașov: Ioana  Margarit, Gabriela  Hazarian, Sonia Hazarian, Valentin Marele în „Cavalleria  Rusticana“.

Acestora li se alătură și : Ștefan  Ignat ( Opera Națională – București ), Alfredo Pascu, alături de  artiștii Operei Brașov: Anda Pop, Valentin Marele,  Adrian Mărcan, Liviu Iftene – în „Paiațe“.

Info:

Dirijor: Giuseppe Carannante

Regia: Cristian Mihailescu

Coregrafia: Nermina Damian

Preţ bilete: 20 lei și 10 lei pentru studenți, elevi și pensionari.

Biletele se vând  la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380

Program: marţi –vineri orele: 10.00 -17.00.

Foto credit: Opera din Brașov

06
/12
/22

Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele din datele de joi, 8 decembrie şi vineri, 9 decembrie 2022, ora 19, desfăşurate în somptuoasa Sală mare a Ateneului Român, cu un program integral Johannes Brahms. Orchestra simfonică a Filarmonicii îl va avea la pupitrul dirijoral pe tânărul James Feddeck, cu o carieră impresionantă în ascensiune, iar ca solist pe renumitul pianist Andreas Haefliger, cunoscut pentru sensibilitatea, spiritul pătrunzător şi transcendenţa cu care îşi impregnează programele sale novatoare.

06
/12
/22

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, va avea premiera pe TVR 1 joi, 8 decembrie, la ora 21.00. Televiziunea Română marchează astfel împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix și să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generații întregi.

29
/11
/22

O suită de evenimente speciale dedicate sărbătorilor de iarnă, prezentate de Orchestrele și Corurile Radio România și create în jurul colindelor și cântecelor de Crăciun, vor avea loc pe scena Sălii Radio în luna cadourilor.

25
/11
/22

Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susţine miercuri, 6 decembrie 2022, ora 19, la Ateneul Român, un concert in memoriam Radu Lupu, solist Nelson Gorner. În program Franz Schubert - Uvertură în stil italian, D591, Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21, Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 3, în mi bemol major, op. 55, Eroica.

25
/11
/22

Asociația Industrii Creative, inițiator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2022, Kaufland România, a organizat vineri, 18 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein din Iași, un eveniment în care s-a anunțat atât direcția artistică a ediției din 2023 a festivalului, Metamorfoza, dar și prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor de creație artistică Classix In Art.

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.