Brahms: colosal, fascinant, la Filarmonica „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/brahms-colosal-fascinant-la-filarmonica-george-enescu/

Filarmonica „George Enescu” invită publicul la concertele din datele de joi, 8 decembrie şi vineri, 9 decembrie 2022, ora 19, desfăşurate în somptuoasa Sală mare a Ateneului Român, cu un program integral Johannes Brahms. Orchestra simfonică a Filarmonicii îl va avea la pupitrul dirijoral pe tânărul James Feddeck, cu o carieră impresionantă în ascensiune, iar ca solist pe renumitul pianist Andreas Haefliger, cunoscut pentru sensibilitatea, spiritul pătrunzător şi transcendenţa cu care îşi impregnează programele sale novatoare.

Un articol de Liliana Matei|6 decembrie 2022

Cover foto: Andreas Haefiger (credit Marco Borggreve)

Ateneul Român
Joi, 8 decembrie 2022, ora 19
Vineri, 9 decembrie 2022, ora 19

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu

Dirijor
JAMES FEDDECK

Solist
ANDREAS HAEFLIGER

J. Feddeck (credit) B. Ealovega)

Program

Johannes Brahms
Concertul nr. 1, în re minor, pentru pian și orchestră, op. 15

Johannes Brahms
Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68

 

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar

 

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I:    100 lei

Categoria II:  110 lei

Categoria III: 120 lei

 

Biletele se pot cumpăra:

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)

– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

 

 

              James Feddeck s-a născut la New York şi a studiat oboii, pian, orgă şi dirijat la Conservatorul din Oberlin, Ohio. Considerat de  Chicago Tribune drept „un dirijor talentat care cu siguranţă este pe drumul marilor succese”, tânărul muzician este câştigător al Premiului de dirijat „Sir Georg Solti” şi al celui de la acordat de Festivalul de la Aspen.  Între anii 2009 şi 2013, a activat ca dirijor asistent la Orchestra din Cleveland.

S-a aflat la conducerea unor orchestre importante, printre care: Orchestra Radio din Viena, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, filarmonicile din Stockholm şi Helsinki, Filarmonica Regală Flamandă, orchestrele naţionale din Belgia şi din Franţa, Filarmonica BBC, Orchestra Simfonică BBC, Hallé Orchestra, Orchestra simfonică din Noua Zeelandă, precum şi numeroase ansambluri din America de Nord (orchestrele simfonice din Chicago, Dallas, Seattle, San Francisco, Toronto, Montreal).

Este în mod deosebit apreciat pentru interpretările sale ale simfoniilor de Bruckner, mai ales Simfonia nr. 8 (realizată cu Orchestra Simfonică din San Francisco),  nr. 5 (în turneu cu Orchestre National de Belgique), nr. 6 (cu  RTÉ Dublin National Orchestra) şi nr. 9 (cu City of Birmingham Symphony Orchestra).

Debutul său discografic a avut loc în 2017, când a colaborat cu  Deutsche Symphonie-Orchester, incluzând premiera absolută pe disc a Simfoniei în fa minor, op. 42 de Georg Schumann, unul dintre compozitorii neo-romantici proeminenţi din Germania. De asemenea, în februarie 2022, James Feddeck, împreună cu Orchestra din Cleveland şi cu Cvartetul Calder au lansat înregistrări cu lucrări de Dane Rudhyar şi Terry Riley.

Cunoscut şi în calitate de organist, James Feddeck a susţinut numeroase recitaluri în Europa şi în America de Nord.

 

              Curând după ce a absolvit Juilliard School, Andreas Haefliger a evoluat ca solist al unor orchestre de prim rang, atât din Statele Unite, cât şi din  Europa: New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra Concertgebouw, Orchestra Simfonică Radio Bavareză.

A debutat în recital la New York, în 1988. Recunoscut pentru recitalurile sale impresionante, a evoluat frecvent pe scenele festivalurileor de la Lucerna şi de la Edinburgh, la Konzerthaus Viena, iar la Wigmore Hall, în stagiunea trecută a susţinut 3 concerte (un recital solo, un recital Brahms alături de Escher Quartet şi sonate de Beethoven cu violonista Hilary Hahn). Tot împreună cu Hilary Hahn a realizat un turneu la Korzerthaus Viena, Chicago Symphony Hall şi Kennedy Center Washington DC, iar în anul următor vor continua colaborarea printr-un amplu turneu, în Japonia şi Coreea de Sud.

În 2019 a realizat în premieră înregistrarea concertului Gran Toccata de Dieter Ammann, cu Filarmonica din Helsinki şi Susanna Malkki.

              Andreas Haefliger a înregistrat pentru casa de discuri Sony Classical (sonate de Mozart, urmând apoi lucrări de Schumann, Schubert şi Sofia Gubaidulina), apoi pentru Decca (alături de Takács Quartet şi Matthias Goerne) şi pentru casa Avie (primele 6 recitaluri din  seria „Perspectives”, alcătuită din lucrări de Beethoven intercalate cu piese ale altor compozitori, de la Mozart la Ligeti, precum şi un disc alături de soţia sa, flautista Marina Piccinini). În prezent realizează înregistrări exclusiv pentru casa BIS. 

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.