Opera Națională București și Corul Madrigal anunță Târgul de Crăciun „Classical Christmas Market”
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-bucuresti-si-corul-madrigal-anunta-targul-de-craciun-classical-christmas-market/

Opera Naţională Bucureşti şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” alături de Programul Naţional Cantus Mundi anunţă organizarea primului Târg de Crăciun din România care va pune în valoare, în exclusivitate, muzica clasică a sărbătorilor de iarnă – „Classical Christmas Market”.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2021

Pentru prima dată în istoria centenară, Opera Națională București va găzdui un Târg de Crăciun. „Classical Christmas Market” va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie 2021, în aer liber, pe Esplanada Operei Naționale din centrul Bucureștiului (Bulevardul Mihai Kogălniceanu 70-72).

Organizat de două instituții culturale reper ale României, care activează pentru promovarea muzicii clasice și a educației prin muzică, noul Târg de Crăciun va oferi vizitatorilor, mici și mari, un eveniment de înaltă calitate, creat în jurul sărbătorilor de iarnă, cu o ofertă diversă, atractivă și în același timp instructivă, prezentată într-o scenografie impresionantă.

„Classical Christmas Market” va fi amenjat pe o suprafață de 12.000 mp și va conține decoruri și activări de poveste, desfășurate în jurul patinoarului, atracția principală a târgului. Publicul se va putea bucura, de asemenea, de scena specială a colindătorilor, pregătită pentru spectacolele și concertele copiilor din Programul Național Cantus Mundi și nu numai, de Ateliere Spiridușilor și workshopuri pentru cei mici, de zboruri uimitoare cu sania deasupra patinoarului, plimbări cu Express-ul OCC – trenulețul partenerilor de la Opera Comică pentru Copii, dar și cu trăsura cu cai, de tradiționalele căsuțe cu bunătăți de sărbători și multe alte surprize, toate colorate sonor cu multă muzică bună.

Împreună cu partenerii noștri de la Opera Națională București și cu sprijinul Operei Comice pentru Copii și al ROMSILVA, ne-am dorit să completăm emoția și farmecul sărbătorilor de iarnă cu o experiență deopotrivă educativă și distractivă și să „invităm” muzica bună să înnobileze această lună mult îndrăgită a anului, într-un cadru de poveste. Classical Christmas Market va oferi fiecărui copil, dar și fiecărui adult, un crâmpei din magia Crăciunului și sentimentul autentic și familiar de sărbătoare, de apartenență și siguranță, cu atât mai mult în această perioadă complicată pentru noi toți – Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

 Pe parcursul Târgului, în sala mare a Operei vor avea loc mai multe reprezentații eveniment: premiera spectacolului centenar „Lohengrin” de Wagner (regia Silviu Purcărete – 8, 10 și 12 decembrie), Seara Tinerilor Coregrafi (14 decembrie),  spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski (15, 18, 23 și 29 decembrie), spectacolul „La Traviata” de Verdi (19 și 22 decembrie), „Nunta lui Figaro” de Mozart (18 decembrie) și „La Bohème” de Puccini (29 decembrie) – organizate de Opera Națională București, precum și spectacolul de Crăciun al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, intitulat „Pe drumul Crăciunului” (16, 17 decembrie).

Organizatori: Opera Națională București, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin

Parteneri:, Opera Comică pentru Copii, Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA

Eveniment recomandat de Europa FM

Parteneri media: AGERPRES, România TV, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio France International, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, Forbes, Leviathan, Spot Media, Marea Dragoste, Ordinea Zilei, News București, Reușita TV, București Business, 9am, Kudika, Garbo, Ballet Magazine, Notorious Stories, Timpul, a7tv, Media Trust, Bookhub, Revista Psychologies

Opera Națională București, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, este cea mai importantă scenă dedicată spectacolului muzical şi coregrafic din România. Instituţionalizată în 1921, marcând în 2021 o sută de ani de la înfiinţare, Opera Naţională Bucureşti a fost constituită pe fondul existenţei pe teritoriul României, încă din 1885 a Companiei Opera Română înfiinţată de George Stephănescu, ce își desfășura spectacolele pe scena Teatrului Național. Primul spectacol oficial a avut loc pe 8 decembrie 1921 cu spectacolul „Lohengrin” de Richard Wagner, prilej cu care marele compozitor George Enescu s-a aflat la pupitrul dirijoral, dorind astfel să sublinieze sprijinul și implicarea sa efectivă în realizarea acelui moment istoric în cultura neamului românesc.  În acest an, tot pe 8 decembrie, este programat spectacolul centenar, cu acelaşi titlu, în regia lui Silviu Purcarete cu o distribuție de renume internațional.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. După 58 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.680 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.