Opera „Oedipe” de George Enescu revine pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-oedipe-de-george-enescu-revine-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Duminică, 7 februarie, de la ora 19:00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti are loc o nouă reprezentaţie a spectacolului „Oedipe” de George Enescu, în care rolul titular va fi interpretat, pentru întâia dată în această montare, de către baritonul Andrew Schroeder. 

Un articol de Liliana Matei|2 februarie 2016

Spectacolul „Oedipe”, pus în scenă de artista de origine argentiniană Valentina Carrasco, este cea mai recentă producție de operă a instituției, a cărei premieră a făcut parte din programul conferinței de toamnă a rețelei internaționale „Opera Europa” ce a avut loc la București în perioada 18-21 noiembrie 2015 și a adus în România reprezentanții celor mai importante instituții de gen din 36 de țări.

Valentina Carrasco a colaborat cu renumitul grup spaniol La Fura dels Baus încă din anul 2000, având o activitate impresionantă desfășurată în importante teatre lirice din lume: Teatro Real din Madrid, Opera din Paris, Maggio Musicale din Florența, Palau de les Arts „Reina Sofía” din Valencia, English National Opera din Londra, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, Teatro alla Scala din Milano, Opera din Roma, Opera din Lyon, Teatrul Bolshoi din Moscova, Teatro Colón din Buenos Aires etc. În această stagiune, o altă montare a operei „Oedipe”, regizată în anul 2011 de către Valentina Carrasco împreună cu renumitul artist Àlex Ollé (La Fura dels Baus) pentru Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, va avea premiera și pe scena Royal Opera House Covent Garden din Londra.

„Îmi place această idee – a lui Nietzsche – cum că zeii sunt precum copiii care se joacă amuzați cu vieţile noastre. Se implică pe ei înşişi în acest joc, precum copiii când sunt concentraţi asupra jocului și se pot răzgândi foarte repede, fără nicio explicaţie. De aceea vieţile noastre pot părea atât de haotice sau lipsite de sens câteodată: ele sunt rezultatul unui joc de copii, iraţional şi proaspăt. Cred că Oedipe – ca noi toţi – este o victimă a acestui joc. Cumva, cred că este o uşurare faptul că destinul nostru este în mâinile copiilor. Fără gravitate, fără frică. Doar joc”, declara Valentina Carrasco referitor la producția de la București.

Având un repertoriu extrem de variat, baritonul Andrew Schroeder are o importantă carieră internaţională, fiind, de-a lungul timpului, oaspete în numeroase teatre lirice și festivaluri: Opera din Lyon, Edinburgh International Festival, Opera din Stuttgart, Opéra National du Rhin din Strasbourg, Opéra de Rennes, Festivalul din Aix-en-Provence, Theater an der Wien etc.

A mai interpretat cu succes rolul titular din opera „Oedipe” de George Enescu la Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles şi la Teatro Colón din Buenos Aires. În repertoriul său se mai află roluri principale din creaţiile compozitorilor Hector Berlioz, Ludwig van Beethoven, Georges Bizet, Benjamin Britten, Gaetano Donizetti, Charles Gounod, Christoph Willibald Gluck, Jules Massenet, Giacomo Meyerbeer, Serghei Prokofiev, Richard Strauss, Giuseppe Verdi.

Despre opera „Oedipe”, principala creație națională de gen și totodată singura care se regăsește în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu mărturisea: „Nu mi se cuvine mie să declar dacă «Oedipe» este sau nu cea mai desăvârşită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă şi ani de nelinişte. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simţeam, ce gândeam, în aşa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aş spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe şi compunând, notă cu notă, această operă imensă.”

24
/02
/16

Mozart, compozitorul considerat adesea ca cel mai înzestrat muzician de geniu al tuturor timpurilor, este cel căruia îi este dedicat concertul Orchestrei de Cameră Radio, ce se va desfășura miercuri, 2 martie (19.00) la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUŞI.

23
/02
/16

Vineri, 26 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuți muzicieni români ai momentului – violoncelistul RĂZVAN SUMA – îi invită pe iubitorii muzicii la o seară sub semnul romantismului, concepută în jurul poemului dramatic MANFRED, scris de Lordul Byron.

19
/02
/16

Pe 16 februarie 2016 s-au decernat premiile Grammy – un eveniment care a polarizat atenția industriei muzicale de pe întregul mapamond, nu doar a celei americane. Iar două dintre albumele premiate cu Grammy se găsesc și în magazinele din România și au fost difuzate în anul 2015 la Radio România Muzical, prilej suplimentar să ne simțim și noi în rând cu lumea.

19
/02
/16

Albumul „George Enescu – Integrala creaţiei pentru pian solo“, în interpretarea Ralucăi Ştirbăţ, a fost desemnat de postul Radio Klassik din Viena „CD-ul săptămânii“ 13-19 februarie. Premiera discografică a casei de discuri germană Hänssler Classic a apărut în octombrie 2015 şi cuprinde toate lucrările pentru pian finalizate de compozitorul George Enescu.

18
/02
/16

Ceaikovski, Glinka, Rimski-Korsakov, Rahmaninov. Altfel spus, seară de romanțe rusești dedicate operei lui K.I. Șuljenko. Evenimentul va avea loc pe 11 martie, de la ora 17:30, la Centrul Rus de Știință și Cultură.

18
/02
/16

O seară de muzică  vocală barocă este încă o raritate în peisajul vieţii muzicale româneşti.  Este un domeniu accesibil doar celor iniţiaţi, vocal şi stilistic, într-un univers sonor şi expresiv cu totul special. Stagiunea de marţi seara de la Ateneu vă oferă un astfel de recital pe 23 februarie, de la ora 19.oo.

17
/02
/16

Trio-ul PRO ARTE revine în faţa publicului meloman cu un program alcătuit integral din lucrări semnate Ludwig van Beethoven, pe 20 februarie, la Ateneul Român.

16
/02
/16

Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie) – este marcată și în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiție a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio - dirijată de Adrian Grigoraş - concertul prezentat sub titlul „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE” se va desfăşura duminică, 21 februarie, ora 17.00, la Sala Radio.

14
/02
/16

Gărâna Jazz Festival, festivalul care a pus România pe harta evenimentelor-reper din lumea jazz-ului internațional, va alea loc între 7 și 11 iulie în Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din satul Văliug.

12
/02
/16

La 1509 metri altitudine, pe Platoul Padina din Parcul Natural Bucegi, are loc, de 7 ani la rând, Padina Fest. Unul dintre cele mai longevive festivaluri de muzică alternative de la noi din ţară va sărbători cea de a 7a ediţie printr-un line-up exclusiv românesc, astfel că, între 28 şi 31 iulie 2016 vor sosi la Padina Fest unele dintre cele mai îndrăgite trupe de rock şi electro.

12
/02
/16

Centrul Cultural Rus din București și Asociația SmartArt îi invită pe iubitorii operei şi baletului să sărbatorească prin muzică cei 250 de ani de excelență ai Teatrului Bolshoi din Moscova. Evenimentul aniversar - un recital extraordinar de arii și lieduri rusești - va avea loc miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, la sediul Centrului Cultural Rus.

11
/02
/16

Concertul lui Charles Aznavour, programat inițial pentru 20 februarie, la Romexpo, a fost amânat, "din motive logistice'', urmând să aibă loc pe 28 aprilie. Charles Aznavour (91 de ani) se află într-un turneul restrâns — "One Night Only", ce se desfășoară în doar câteva dintre capitalele europene, printre acestea aflându-se și București.