Opera Oedipe răsună de la Bucureşti la Londra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-oedipe-rasuna-de-la-bucuresti-la-londra-sub-bagheta-lui-vladimir-jurowski/

După ce a deschis Festivalul „George Enescu” la Bucureşti, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2017

„Oedipe“, reprezentată sâmbătă la Londra, va aceeaşi distribuţie ca la Bucureşti, din care fac parte baritonul Paul Gay (Oedipe), basul Sir Willard White (Tiresias), baritonul Christopher Purves (Creon), tenorul Graham Clark (Păstorul), başii Mischa Schelomianski (Marele Preot), In Sung Sim (Phorbas), Maxim Mikhailov(Străjerul), baritonul Boris Pinkhasovich (Teseu), tenorul Marius Vlad Butunoiu (Laios), mezzosopranele Ruxandra Donose (Iocasta) şi Ildikó Komlósi (Sfinxul), soprana Gabriela Iştoc (Antigona), mezzosoprana Felicity Palmer (Meropa). Vor participa Corul Filarmonicii „George Enescu” și Corul de Copii Radio, iar designer de lumini va fi Chahine Yavroyan. Spectacolul, care are libretul în limba franceză, va fi supratitrat în limba engleză la Londra. 

Nu e prima dată când opera lui Enescu va răsuna în capitala Marii Britanii.  În 2015, Oedipe a fost prezentată la Opera Regală Covent Garden, cu sprijinul ICR, și a fost extraordinar de bine primită. Iată, revenim acum cu Oedipe la Londra, de această dată, la Royal Festival Hall. Sunt deosebit de onorată să particip acum la evenimentele dedicate operei lui  George Enescu, în Capitala Marii Britanii, declară doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, care va fi prezentă la Londra la evenimentele dedicate operei lui George Enescu.

Interpretul rolului titular, Paul Gay (Oedipe), mărturiseşte: „Cânt în limba mea maternă, libretul este scris în franceză. Este incredibil acest rol, e foarte intens şi are multe nuanţe, care te poartă de la tristeţe, la disperare şi chiar bucurie”, a spus baritonul. Mezzosoprana Ruxandra Donose (Iocasta), care a interpretat-o pe Antigona în altă montare Oedipe de la Viena, subliniază că „Iocasta este un personaj care se exprimă prin iubire”.
„Oedipe”-ul concertistic este cel de-al doilea mare proiect enescian al London Philharmonic Orchestra sub conducerea dirijorului Vladimir Jurowski, după premiera britanică a Simfoniei a III-a, prezentată în aceeași Royal Festival Hall, în februarie 2015.

Ca o prefață a evenimentului de pe 23 septembrie de la Royal Festival Hall, ICR Londra găzduieşte, joi, 21 septembrie, la impunătorul sediu din 1 Belgrave Square, o seară excepțională de muzică și dialog, avându-l ca protagonist pe maestrulVladimir Jurowski. Alături de tânăra soprană Gabriela Iștoc, titulara rolului Antigona în producția de la Royal Festival Hall, care va cânta câteva piese enesciene, dirijorul va vorbi, printre altele, despre relația sa cu muzica lui Enescu, despre descoperirea marilor partituri enesciene și despre viziunea sa asupra capodoperei Oedipe și, desigur, despre experiența sa de director artistic al Festivalului Enescu.

Ambele evenimente se vor desfășura în prezența doamnei Liliana Țuroiu, președinta Institutului Cultural Român, care va rosti câte un cuvânt introductiv. La sediul ICR Londra, seara de 21 septembrie fi deschisă de către E.S. domnul Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Domnul Timothy Walker, directorul executiv şi artistic al London Philharmonic Orchestra, va susține, la rândul său, o scurtă intervenție, iar moderatorul și gazda evenimentului va fi domnul Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra. 

Pe lângă participarea la cele două evenimente muzicale organizate cu sprijinul ICR, doamna Liliana Ţuroiu va avea joi şi vineri, pe 21 şi 22 septembrie, o serie de întâlniri cu lideri ai diplomației culturale britanice, ai mediului universitar și ai industriilor creative. Astfel, președinta ICR are programate întrevederi cu Sir Ciarán Devane, preşedintele British Council, cu doamna Rebecca Walton, directoarea generală pentru Uniunea Europeană a British Council, cu doamna Frances Corner, decanul London Fashion College și membru în British Fashion Council, organizatorul British Fashion Week, cu doamna Elisa Easton, șefa Departamentului de Cooperare Internaţională din cadrul Creative Industries Federation, şi cu domnul Martin Sheehan, director executiv al Portland Communications, care realizează, anual, cea mai influentă și pertinentă estimare a puterii de atracție (soft power) a țărilor lumii.

Foto: Opera Oedipe – facebook

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.