Ora veselă se aude la Festivalul Comediei Româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/ora-vesela-se-aude-la-festivalul-comediei-romanesti/

„Aici, Radio România. Radio Bucureşti. Ascultaţi astăzi, în premieră, emisiunea «Ora veselă»”. Aşa suna anunţul crainicei din 17 ianuarie 1929… D’ale lui Tănase 2 şi La microfon… Birlic! sunt cele mai noi audiobook-uri apărute în Colecţia „Ora veselă” şi conţin pagini antologice din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii române, avându-i protagonişti pe doi maeştri ai umorului şi satirei.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2016

Joi, 26 mai, de la ora 19.30, în foaierul Teatrului de Comedie (Strada Sf. Dumitru nr. 2), cu ocazia Festivalului Comediei Româneşti, Bucureşti, ediţia a XIV-a, va avea loc  o întâlnire cu marii creatori ai umorului românesc: Constantin Tănase şi Grigore Vasiliu-Birlic.Ora veselă

Constantin Tănase, creatorul teatrului românesc de revistă, era aplaudat nu numai pentru hazul său aparte, dar şi pentru curajul de care dădea dovadă, criticându-i fără nici un fel de ezitare pe potentaţii vremii.

Chiar şi atunci când nu face politică pe scenă, Constantin Tănase se dovedeşte a fi, cu fiecare moment interpretat, un mare pamfletar. Un umor uneori incomod, poate prea dur, prea cinic, prea frivol pe alocuri.

Pe D’ale lui Tănase 2 se regăsesc 17 scenete în interpretarea lui Constantin Tănase, înregistrări de pe discuri Odeon, realizate în perioada 1926-1934 şi recondiţionate în studiourile Radio România.

O figură admirată şi venerată a teatrului românesc, Grigore Vasiliu-Birlic e un actor al vremurilor lui – vremuri ale satirei, farsei şi comediei.

O voce de o incredibilă complexitate, în interpretări care pleacă de la Goldoni, Gogol, Cehov, până la Alecsandri, Caragiale ori Tudor Muşatescu.

La microfon… Birlic! conține atât fragmente din spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, din perioada 1951-1963, cât şi mai multe scenete umoristice, difuzate în emisiunea „Ora veselă” între 1967-1973, în regia artistică a lui Ion Vova.

Lansarea celor două audiobook-uri va avea loc în compania unor specialişti în teatru în toate formele sale, teatru radiofonic şi teatru de comedie: Silvia Cusursuz, Iulia Popovici, Attila Vizauer, Mircea Zăvoianu.

Foto: Ora veselă – www.festco.ro.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.