Orchestra Naţională Radio la final de stagiune: MOZART, HAYDN şi CEAIKOVSKI
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestra-nationala-radio-la-final-de-stagiune-mozart-haydn-si-ceaikovski/

VLADIMIR LUNGU, dirijor şi director muzical al Operei de Stat din Mersin (Turcia), violoncelistul RĂZVAN SUMA, recent aplaudat în cea de-a II-a ediţie a turneului său naţional „Vă place tango?” şi un „trio” de mari compozitori – MOZART, HAYDN şi CEAIKOVSKI – compun împreună „afişul” concertului desfăşurat la Sala Radio, vineri, 19 iunie (19.00), eveniment ce punctează închiderea stagiunii ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2015

Concertele pe scena filarmonicii din Kuala Lumpur (capitala Malaeziei), din cadrul summit-ului mondial dedicat educaţiei prin media, gala anuală de Crăciun „Cele trei dive”, concertul cu acordeonistul francez Richard Galliano, cel cu Sarah Nemţanu – concertmaestru la Orchestre National de France – sau concertul dedicat Zilei Regalităţii sunt doar câteva dintre momentele importante ce au marcat bogata activitate a Orchestrei Naţionale Radio din toamna anului precedent şi până la această închidere de stagiune.

Programul serii se va deschide cu uvertura operei Răpirea din serai, creaţie a lui MOZART, al cărei libret descrie încercarea unui erou de a-şi salva iubita din seraiul lui Selim Paşa, operă ce a avut succes încă de la premiera de la Viena, derulată chiar sub bagheta compozitorului.

Veţi asculta apoi Concertul pentru violoncel şi orchestră în re major semnat de HAYDN, prilej de a-l aprecia pe RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume.

În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia). În noiembrie a susţinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitaţia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a oraşului, într-un concert susţinut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român. Sub titlul “Vă place BACH?”, în 2012 Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 a prezentat alături de Analia Selis şi de chitaristul şi compozitorul argentinian Julio Santillan turneul naţional „Vă place tango?”.

Seara se va încheia cu Simfonia a V-a semnată de CEAIKOVSKI, a cărei premieră absolută a avut loc în 1888, la celebrul Teatru Mariinsky din Sankt Petersburg, cu Ceaikovski însuşi la pupitrul dirijoral. Deşi iniţial părerile au fost împărţite cu privire la această partitură, Ceaikovski însuşi temându-se de un eşec, astăzi a devenit una dintre cele mai populare lucrări ale sale.

Din 2007, VLADIMIR LUNGU este dirijor al Operei de Stat din Mersin (Turcia), iar din 2009 este şi director muzical al aceleiaşi instituţii. A dirijat aici un număr mare de spectacole de operă şi balet şi a participat la mai multe festivaluri şi evenimente speciale, precum Festivalul Internaţional de Operă şi Balet Aspendos, Festivalul Internaţional de Muzică din Mersin, Zilele Operei la Istanbul etc.

A colaborat în calitate de dirijor invitat cu operele din Istanbul, Izmir, Antalya şi Samsun, precum şi cu orchestrele filarmonicilor din Izmir, Adana şi Eskisehir. Vladimir Lungu a avut o frumoasă colaborare cu Opera Naţională Română Cluj-Napoca, unde a dirijat numeroase spectacole de operă, dar şi concerte simfonice. A fost de asemenea aplaudat pe scenele Operei Naţionale Bucureşti, Operei Maghiare Cluj-Napoca, Filarmonicii din Iaşi, Sibiu sau Oradea.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

06
/09
/14

Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Asociaţia Culturală “Pro Valores” și Radio România Cultural vă invită în perioada 4 – 12 octombrie 2014, la un regal poetico – muzical.

05
/09
/14

Radio România Muzical şi Ministerul Educaţiei Naţionale au semnat un protocol de colaborare în cadrul căruia proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" devine program naţional în şcoli, începând cu anul şcolar 2014-2015.

01
/09
/14

Pianista Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu în 1964: „Imediat dupa 1989, când încă se vedeau la București urmele gloanețelor pe clădiri, la Concursul și la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toată lumea. Nu poți decât să te înclini în fața acestor lucruri!”

01
/09
/14

Promenada Operei 2014: un program de înaltă calitate artistică, o scenografie spectaculoasă, focuri de artificii, mii de spectatori. Toate au contribuit la succesul celui mai mare eveniment în aer liber din capitală dedicat artei lirice, organizat de Opera Naţională Bucureşti, ajuns la a opta ediţie.

31
/08
/14

Într-o serie unică de interviuri, șapte artiști recunoscuți în lumea muzicii clasice internaționale vorbesc în premieră despre cum câștigarea Concursului Enescu a fost o deschidere de drum pentru cariera lor și spun de ce România contează!

30
/08
/14

Eugen Doga va susține primul său concert în aer liber la București, duminică, 31 august, la ora 18.00, în Parcul Titan. Cele mai frumoase compoziții ale sale vor putea fi ascultate în cadrul Zilei limbii române, eveniment organizat de Centrul Cultural Casa Artelor, al Primariei sectorului 3.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.