Ore albastre, în martie la ARTHUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/ore-albastre-in-martie-la-arthub/

Expoziţia „Ore albastre” a fost vernisată pe 1 martie la galeria ARTHUB Bucureşti şi va rămâne deschisă până pe 24 martie.

Un articol de Liliana Matei|2 martie 2022

Nona Șerbănescu și Mugur Grosu, în calitate de curatori și artiști, împreună cu artiștii și performerii Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Maria Balabaș, Angela Bontaș, Mădălina Brândușe, Ana Chiorean, Alex Fifea, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea, Sabina Ulubeanu au deschis marți, 1 martie 2022, expoziția „Ore albastre”. Expoziția rămâne deschisă până pe 24 martie în galeria ARTHUB Bucharest, strada Budișteanu nr.10.

Tot marți, a avut loc lansarea antologiei „Un secol de poezie română scrisă de femei” de Alina Purcaru și Paula Erizanu, o carte în trei volume publicată de Editura Cartier.

„Ora albastră e momentul dintre noapte și zi când soarele se află sub linia orizontului, iar lumina sa reziduală dă cerului acea culoare intensă care poate prefigura ziua sau noaptea, răsăritul sau lăsarea deplină a întunericului”, spune Mugur Grosu, poet, curator și coordonator al proiectului. El adaugă: „Am ales acest nume pentru ambivalența sa, potrivită cu lirica românească scrisă de femei de-a lungul timpului: cu valoare, dar nu întotdeauna pusă în valoare.”

„Ore albastre” înseamnă o expoziție multimedia cu video-poeme și cu desene, instalații, pictură și colaj, adică lucrări inspirate de poemele selectate, cât și un salon literar cu participarea editurilor Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Charmides și frACTalia. Video-poemele au fost concepute plecând de la texte semnate de Nina Cassian, Iulia Hașdeu, Otilia Cazimir, Maria Bănuș, Mariana Marin, Veronica Micle și alte autoare. În 2021 colectivul ARTHUB alături de scriitorul Mugur Grosu și de invitatele lor au derulat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național proiectul „Îndepărtarea umbrei”, care a reunit sub o umbrelă multidisciplinară artiste și artiști din domenii precum arte vizuale, muzică, sound design, performance, literatură sau dans într-o încercare simbolică de a ridica vălul de pe lirica românească scrisă de femei de-a lungul timpului. În cadrul proiectului, echipe formate din două sau mai multe artiste/artiști au conceput și produs video-poemele din expoziția multimedia „Ore albastre”.

Expoziția include o componentă importantă dedicată literaturii scrise de autoare prin prezența celor cinci edituri de prestigiu care participă la salonul literar, unde publicul va avea un spațiu pentru lectură și relaxare și va putea participa la o serie de evenimente care vor fi anunțate pe parcursul lunii martie.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.