„Orgile României” se încheie pe 9 iulie la Mediaş şi Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/orgile-romaniei-se-incheie-pe-9-iulie-la-medias-si-bucuresti/

Turneul naţional „Orgile României” se încheie pe 9 iulie la Mediaş şi Bucureşti cu două programe speciale susţinute în paralel de cei doi tineri organişti protagonişti ai evenimentului, Eduard Antal şi Vlad Vişenescu.

Un articol de Liliana Matei|8 iulie 2020

Eduard Antal va cânta la Biserica evanghelică „Sfânta Margareta” de la Mediaş în cadrul programului „Serviciu divin muzical” – Musikalische Abendandacht, de la ora 19, iar Vlad Vişenecu va cânta la Bucureşti, la Catedrala „Sfântul Iosif “, de la ora 20, în continuare slujbei de seară.

Ediţia a II-a a turneului naţional  Orgile României se desfăşoară între 2 şi 9 iulie, cuprinzând programe muzicale integrate slujbelor din lăcaşurile de cult, incursiunea sonoră în lumea acestui instrument având loc prin intermediul a doi tineri organişti români – Vlad Vişenescu şi Eduard Iosif Antal – care cântă acea muzică liturgică specifică orgii a cărei semnificaţie s-a extins în sala de concert.

Turneul din iulie 2020 a reluat traseul de anul trecut, dar a ajuns şi în alte biserici sau catedrale, în care nu s-a cântat în 2019. Anul acesta, proiectul a ajuns în 6 oraşe – Arad, Sibiu, Alba Iulia, Iaşi, Mediaş, Bucureşti – prezentând două repertorii diverse, în viziunea tinerilor organişti Vlad Vişenescu şi Eduard Iosif Antal

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Vlad Vișenescu propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, iar cel propus de Eduard Iosif Antal, propune concentrarea asupra repertoriului celui care a pus bazele muzicii clasice pentru acest instrument, Johann Sebastian Bach.

Perioada în care se desfășoară programul este 2-9 iulie 2019, iar traseul a trecut prin Arad – Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”, Sibiu – Biserica franciscană, Alba Iulia –  Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, Iaşi – Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Mediaş – Biserica evanghelică „Sfânta Margareta”, Bucureşti – Catedrala „Sfântul Iosif “.

Concertul de la Bucureşti va fi transmis în direct pe canalul de youtube Angelus ARCB https://youtu.be/skYswAXGa3g

Programele de la Sibiu,  Iaşi şi Bucureşti sunt transmise în streaming live pe internet.

Program muzical

  • Vlad Vişenescu – orgă

Georg Muffat – Toccata Prima din Apparatus Musico-Organisticus

Johann Sebastian Bach – Preludiul de coral „Wenn wir in höchsten Nöten sein”, BWV 641 din Orgelbüchlein

Johann Sebastian Bach – Preludiu și fugă în Do major, BWV 531

Johannes Brahms – Preludiul de coral „Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen” din „Elf Choralvorspiele”, Opus postum 122 Nr. 2

César Franck – Fantezie, Op.16

Max Reger – Kyrie eleison, Op. 59 Nr. 7

Max Reger – Gloria in excelsis, Op. 59 Nr. 8

  • Eduard Antal – orgă

Only J.S.Bach

Toccata, Adagio şi fuga în do major BWV 564

Preludiul şi fuga în mi minor BWV 538

Piece d’orgue BWV 572

Fantezia şi Fuga în sol minor BWV 542

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.