Bohemian Rhapsody interpretată pe una dintre cele mai cunoscute orgi din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/bohemian-rhapsody-interpretata-pe-una-dintre-cele-mai-cunoscute-orgi-din-tara-eduard-antal-incheie-turneul-orgile-romaniei-la-biserica-neagra-din-brasov/

Organistul Eduard Antal va interpreta un aranjament inedit al celebrei Bohemian Rapsody, hitul trupei Queen din 1975 , pe orga din Biserica Neagră din Braşov, sâmbătă, 26 august, de la ora 18:00, în cadrul stagiunii Organ Nights.Programul concertului conţine şi alte lucrări scrise pentru ”Regina instrumentelor” compuse de Joseph Rheinberger, Maurice Duruflé, Jean Langlais sau Rachmaninov.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2023

Este ultimul concert al ediției din acest an a Turneului Orgile României și va avea loc în cadrul stagiunii estivale Organ Nights organizată de Biserica Evanghelică din Braşov. Tânărul Eduard Antal a susținut anul acesta cea de-a cincea ediție a turneului care îl duce în bisericile și catedralele din întreaga țară în căutarea ”Reginei instrumentelor.”

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public, pe care Eduard Antal îl descoperă cu fiecare nouă ediție de turneu: Foarte multe instrumente din țara noastră au fost restaurate. Noi astăzi avem șansa să cântăm pe aceste instrumente ca atunci, în anii 1750, așa cum se întâmplă, spre exemplu, cu orga de la Bistrița. Acest turneu este foarte important pentru dezvoltarea mea ca artist. Să ai șansa să descoperi atâtea instrumente minunate la noi în țară, să cânți pe orga de la Biserica Neagră din Brașov, pe cea de la Iași, pe cea de la Cluj, să descoperi instrumente de la cele mai vechi, până la cele moderne, nu e de ici de colo. Am avut șansa chiar, în acest turneu, să inaugurez instrumente, pe lângă acela de a le descoperi în locuri neștiute. Toate astea au ajutat la formarea mea profesională, mai ales pentru că, în formarea unui organist este important acest aspect al cântatului pe cât mai multe instrumente, pentru că fiecare orgă este unică în felul său. (Eduard Antal)

În această ediție, organistul Eduard Antal a ajuns la Bistriţa (14 mai), Iași (2 iulie), București (6 iulie),  Deva (8 iulie), Arad (9 iulie) și Vinga (10 iulie), Reșița (12 iulie), Drobeta Turnu Severin (14 iulie), iar pe 31 iulie a fost la Cluj.

Ediţia a V-a a Turneului Naţional Orgile României se va încheia pe 26 august la Biserica Neagră din Brașov, cu un concert care va începe de la ora 18:00.

Biletele pentru concertul din data de 26 august, de la Biserica Evanghelică din Brașov pot fi achiziționate de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO Gift Studio, situat la adresa Curtea Johannes Honterus nr. 8, sau online de pe www.booktes.com.

În luna octombrie turneul va reveni cu concerte în mari săli cu orga din România și Republica Moldova.

Detalii pe site-ul oficial.

Mai multe detalii despre eveniment si pe Facebook.

 

ITINERAR:

Avanpremiera

14 mai, ora 18:00 – Bistrița, Biserica Evanghelică

 

Turneul naţional

2 Iulie, ora 19:00 – Iași, Catedrala Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului”

6 Iulie, ora 20:00 – București, Catedrala Sfântul Iosif

8 Iulie, ora 19:00 – Deva, Biserica Greco-Catolică „Immaculata”

9 Iulie, ora 20:00 – Arad, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”

10 Iulie, ora 19:30 – Vinga, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”

12 Iulie, ora 19:00 – Reșita, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii”

14 Iulie, ora 19:00 – Drobeta Turnu Severin, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Neprihănit Zămislită”

31 iulie, ora 19:00 – Cluj-Napoca, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” în cadrul stagiunii KlausenMusik

 

26 august, ora 18:00 – Brașov, Biserica Neagră, în cadrul stagiunii estivale Organ Nights

 

PROGRAM MUZICAL Biserica Evanghelică:

 

1.Joseph Rheinberger (1839-1901) – Sonata nr. 20 în fa major, op. 196

  • Präludium
  • Intermezzo
  • Pastorale
  • Finale

2.Maurice Duruflé (1902-1986) – Méditation pour orgue, opus posthume

3.Oskar F. Lindberg (1887-1955) – Marcia elegiaca din Sonata în sol minor, op. 2

4.Jan Janca (1933-1981) – Hilf Herr, meines Lebens

5.Jean Langlais (1907-1991) – Te Deum din Trois Paraphrases Gregoriennes op.5

6.Sergei Rachmaninoff (1873-1943) – Vocalise, aranjament de Richard McVeigh

7.Freddie Mercury – QUEEN – Bohemian Rhapsody (1975)

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.