Ovidiu Matei Iancu şi Robert Enache, prim-balerini ai Baletului Naţional Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/ovidiu-matei-iancu-si-robert-enache-prim-balerini-ai-baletului-national-roman/

Cu prilejul unei noi reprezentaţii a spectacolului de dans contemporan Tango. Radio şi Juliet de Edward Clug, Ovidiu Matei Iancu şi Robert Enache au primit titlul de prim-balerini ai Baletului Naţional Român, pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|9 aprilie 2014

Cu prilejul unei noi reprezentaţii a spectacolului de dans contemporan Tango. Radio şi Juliet de Edward Clug, Ovidiu Matei Iancu şi Robert Enache au primit titlul de prim-balerini ai Baletului Naţional Român, pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Distincţiile le-au fost înmânate de către Directorul Artistic al Baletului Naţional Român Johan Kobborg.

Ovidiu Matei Iancu este un balerin extrem de adaptabil şi rafinat, preţuit de colegi şi public deopotrivă (Johan Kobborg). Absolvent al Liceului „Floria Capsali” din Bucureşti (2002) şi bursier al English National Ballet School din Londra, Balerinul Ovidiu Matei Iancu a fost prim-solist al Baletului din Tulsa (Oklahoma, Statele Unite ale Americii), dansând în spectacole semnate de coregrafi precum Eduart Liang, Jorma Elo, Wayne McGregor, Marcelo Angelini, Ben Stevenson, Val Caniparoli, Paul Taylor, Christopher Weldon.

Ovidiu Matei Iancu

Ovidiu Matei Iancu şi Robert Enache

Robert Enache s-a perfecţionat în cadrul mai multor workshop-uri susţinute de Gilbert Mayer, Sergiu Ştefanski, Alexander Prokofiev, Arlette van Boven (specialistă în tehnica Kylián) şi a participat la mai multe festivaluri în ţară şi peste hotare (Italia, Franţa). Repertoriul artistului conţine roluri precum Prinţul din Albă ca zăpada şi cei şapte pitici de Cornel Trăilescu; Konrad din Corsarul, Albert din Giselle de Adolphe Ch. Adam; Siegfried din Lacul lebedelor, Prinţul din Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski.

Cei doi artişti pot fi urmăriţi pe scena Operei Naţionale Bucureşti în baletul Corsarul în data de 26 aprilie, de la ora 19.00.

Foto cu Ovidiu Matei Iancu şi Robert Enache – ONB

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.