,,Paganini nu mai locuiește aici” – cea mai bună piesă a anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/paganini-nu-mai-locuieste-aici-cea-mai-buna-piesa-a-anului/

,,Paganini nu mai locuieşte aici”, de Carmen Dominte, a câştigat Concursul Naţional de Dramaturgie.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2014

Poate că Paganini nu mai locuiește aici, dar este marele câștigător al ediției curente a Concursului Național de Dramaturgie. Juriul, format din teatrologul conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC) – președintele juriului, teatrologul Oana Borș, scriitorul Ion Cocora, teatrologul Dan-Marius Zarafescu și secretarul literar al Teatrului Național, Codruța Popov, a considerat că ,,Paganini nu mai locuiește aici”, de Carmen Dominte, este textul cel mai îndreptățit la distincția de Cea mai bună piesă a anului.

Premiul asociat acestui important titlu constă în montarea piesei câștigătoare pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, în stagiunea 2014-2015.

Juriul a deliberat asupra textului câștigător după audierea, în cadrul Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești 2014, a trei spectacole lectură având la bază cele trei texte finaliste: Tango in the dark de Edith Negulici (regia Mihaela Lichiardopol), Paganini nu mai locuieşte aici (regia Ion-Ardeal Ieremia) de Carmen Dominte și Joc secund de Gheorghe Truță (regia Sabin Popescu). Actorii Romeo Ioan și Nicolae Pârvulescu au dat viață în lectură celor două personaje din Paganini nu mai locuiește aici.

Potrivit președintelui juriului, Nicolae Mandea, principalele atuuri ale textului câștigător sunt legate de „modul interesant și empatic în care transpune într-o poveste dramatică imaginativă un conflict specific vremurilor noastre, conflictul pentru proprietate. Două personaje din generații diferite se raportează prin situații teatrale active, gândite cu gravitate și umor, la un principiu pe care viața te face să îl înțelegi cu onestitate și mai multă înțelepciune. Textul Paganini nu mai locuiește aici are calități teatrale ce îl recomandă pentru a fi pus în scenă și a intra în repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara”.

O fericită coincidență face ca dramaturgul Carmen Dominte să se afle la cea de-a doua colaborare cu Teatrul Național din Timișoara. Textul semnat de scriitoare, Bye Bye America, a fost desemnat câștigător al Concursului Național de Dramaturgie ediția 2008, și a stat la baza spectacolului cu același titlu produs de Naționalul timișorean în 2009.

04
/09
/15

Ca un preambul al deschiderii oficiale a stagiunii 2015 - 2016, Opera Brașov oferă spectacolul „Opera rediviva!”, desfășurat în aer liber și care face parte din cadrul manifestărilor dedicate Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Brașovului, ce va avea loc miercuri, 9 septembrie, de la ora 19.00, în Piața Sfatului.

04
/09
/15

Circuitul SoNoRo Conac 2015 continuă cu 5 concerte de excepție în luna septembrie. Iubitorii de muzică de cameră își dau întâlnire la Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie), Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015), Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015), Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad (11 septembrie 2015) și Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015).

04
/09
/15

Unul dintre cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, ,,Dheepan”, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

03
/09
/15

CRONICĂ DE FILM „Secretul nasturelui de sidef”, cel mai nou documentar, extrem de ambiţios, al regizorului chilian Patricio Guzmán este un film-eseu în care traume ale trecutului sunt puse într-un dialog neaşteptat ce chestionează însăşi sănătatea civilizaţiei moderne.

03
/09
/15

Asociația Culturală BIS propune în această toamnă, în premieră în orașul Sibiu, un proiect comunitar. În perioada 2 septembrie – 2 decembrie, un grup de tineri actori vor duce spectacole de teatru în cartierele orașului Sibiu, pentru oameni care din diverse motive nu ajung în sălile de teatru. În anumite seri, școlile, liceele, bibliotecile din cartiere se vor transforma în săli de spectacol. Intrarea va fi liberă.

03
/09
/15

În perioada festivalului Enescu, la numărul 25, pe strada George Enescu, foarte aproape de Ateneu și de Sala Palatului, în salonul Up Above de la Journey Pub, va răsuna muzica lui George Enescu din Pianocktail; publicul este invitat să guste la propriu cocktailuri realizate după partiturile compozitorului.

03
/09
/15

Teatrul Excelsior organizează, în perioada 25 septembrie – 2 octombrie, prima ediţie a Festivalului de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST. În peisajul cultural bucureştean, adolescenţii nu au avut până în acest moment un festival profesionist care să îi privească direct.

02
/09
/15

Studenții și masteranzii interesați de o carieră în domeniul editorial se pot înscrie, începând cu 1 septembrie, în proiectul cu fonduri europene DIGIPUB. Proiectul oferă un program integrat de stagii de practică plătite în cele mai importante edituri din România și de orientare și consiliere în carieră.

02
/09
/15

„E ușor să înveți un rol și apoi să-l interpretezi, dar noi vom inventa pe scenă un minut de dans, de fiecare dată altul. E multă nebunie în spatele unui minut de dans. Va fi un spectacol foarte personal și foarte greu pentru mine!”, a declarat Gigi Căciuleanu despre noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”.