Parfum exotic și sonorități de lăută cu Marcel Khalife, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/parfum-exotic-si-sonoritati-de-lauta-cu-marcel-khalife-la-sala-radio/

Vineri, 18 martie (19.00), Orchestra Naţională Radio vă invită la Sala Radio la un concert cu „parfum exotic”, cu patru invitaţi speciali din Liban: apreciatul compozitor şi interpret la lăută MARCEL KHALIFE, LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al Filarmonicii din Liban, solista vocală de origine libaneză ABEER NEHME şi SALMAN BAALBAKI – la percuţie orientală.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2016

Creator al formației Al Mayadeen Ensemble, alături de care a lansat piese devenite celebre în întreaga lume, Marcel Khalife a fost numit în 2005 artist UNESCO pentru pace. Compozițiile sale sunt o deosebită combinație între muzica arabă tradițională și elemente ale culturii europene.

În concertul de la Sala Radio, artistul libanez va oferi publicului român câteva compoziții proprii: Suita Andaluză pentru lăută şi orchestră și Trei piese pentru voce și orchestră. În același eveniment veți asculta și Mozart: Simfonia nr. 40 în sol minor.

Evenimentul se va derula sub bagheta lui LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al  Orchestrei Filarmonicii din Liban, artist care se bucură de un

Lubnan Baalbaki

Lubnan Baalbaki

parcurs profesional inedit și care a studiat muzica la Cluj-Napoca, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea. A fondat Orchestra de Tineret din Beirut (Beirut Youth Orchestra), al cărei dirijor principal este și în prezent.

ABEER NEHME este o apreciată solistă vocală și muzicolog libanez. S-a făcut remarcată în mai multe genuri muzicale inspirate din tradiția țării natale, la confluența cu arta altor regiuni și continente: de la muzică tradițională libaneză, la jazz oriental, trecând prin muzică sacră bizantină sau influențe Tarab (specifice în Tanzania sau Kenya).

SALMAN BAALBAKI a început să studieze chitară clasică la Conservatorul Naţional de Muzică din Beirut pentru ca mai apoi să se dedice pasiunii sale: instrumentele orientale de percuţie.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe radioromaniacultural şi romania-muzical.

Foto: Marcel Khalife – orchestreradio.com.

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.