Parisul personal al lui George Banu, lansat la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/parisul-personal-al-lui-george-banu-lansat-la-paris/

„Parisul personal. Autobiografie urbană”, cea mai recentă carte a criticului de teatru George Banu, va fi lansat astăzi, la Institutul Cultural Român (ICR) din capitala franceză.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2014

Parisul personal. Autobiografie urbană”, cea mai recentă carte a criticului de teatru George Banu, va fi lansată astăzi, la Institutul Cultural Român (ICR) din capitala franceză.

La evenimentul care se va desfăşura în prezenţa autorului vor participa Alexandru Dobrescu, directorul Institutului Cultural Român de la Paris, şi Valentin Nicolau, preşedintele Editurii Nemira.

Volumul este prilejuit de împlinirea a patruzeci de ani de când George Banu, în ultima zi a anului 1973, ajungea la Paris şi păşea într-un nou destin.

Nu ştia atunci nici că va deveni o importantă voce a criticii de teatru din Europa, nici că Oraşul Luminilor avea să-l adopte pentru totdeauna.

Pornind de la acest moment, cunoscutul om de teatru creionează o aubiografie urbană în care se opreşte asupra locurilor importante într-o hartă personală a Parisului.

Parisul personal

George Banu, însoţit în călătoria sa prin „Parisul personal” de fotografiile  Mihaelei Marin

Lansarea va fi urmată de o lectură din „Caietele” lui Emil Cioran, moment la care George Banu va fi acompaniat de Francesco Agnello.

Muzicianul va cânta la hang, instrumentul care l-a făcut celebru, oferindu-i ocazia de a colabora la numeroase producţii artistice semnate de regizorul Peter Brook, notează Mediafax.

Parisul personal

Seara se va încheia cu un concert cu partituri de Bela Bartok şi Maurice Ravel, dar şi cu ritmuri de cabaret din prima jumătate a secolului trecut.

Foto cu Parisul personal. Autobiografie urbană şi George Banu – Mihaela Marin, nemira, wikipedia

03
/03
/17

După reprezentații de succes în New York, Paris, Stockholm, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, aduce în România, spectacolul de teatru The Fever, un one-woman show cu actrița Simona Măicănescu. Spectacolul, realizat după un text de Wallace Shawn, în regia lui Lars Norén, va avea loc pe 10 și 11 martie, de la ora 20:00, la Sala Mare a sediului ARCUB, din strada Lipscani, nr. 84-90 și se va juca în limba engleză, cu supratitrare în română.

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

02
/03
/17

„Pitch Perfect”, filmul despre o trupă a cappella de studenți, este comedia musical pe locul 2 ca încasări din istoria înregistrată a filmului. Filmul a adus în atenția publicului mondial un fenomen muzical vechi de câteva secole bune, care atrage numeroase tipuri de public modern: muzica a cappella.

02
/03
/17

Vineri, 3 martie 2017, dirijorul elvețian Kaspar Zehnder se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un concert Brahms & Dvořák, care îl va avea ca solist pe pianistul italian Giovanni Bellucci. Seara va debuta cu Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, op. 15 de J. Brahms, iar în partea a doua orchestra va interpreta Simfonia nr. 8 în sol major, op. 88 de A. Dvořák.

02
/03
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”din București vă invită sâmbătă, 4 martie, ora 14, sala 112A la evenimentul prilejuit de lansarea celui de-al II-lea volum „MasterPlot” în cadrul „Uși Deschise" UNATC 2017, ediția a XXI-a.

02
/03
/17

Opera Națională București prezintă evenimentul lunii martie, premiera spectacolului de balet Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev, vineri, 10 martie, și duminică, 12 martie. Regia și coregrafia sunt semnate de Renato Zanella, coordonatorul artistic al baletului ONB.

02
/03
/17

Cine decide cine trăiește și cine moare? Cine stabilește superioritatea, inferioritatea sau dreptul la viață al unui om, al unei etnii, al unui popor? De-a lungul istoriei, oamenii au ales mereu să ucidă și au făcut-o justificându-se cu cele mai pure concepte: binele suprem, evoluția etc. Sâmbătă, 4 martie și duminică, 5 martie, de la ora 19.00, la Sala 2 a Teatrului Național vor avea loc primele două reprezentații ale spectacolului “Controversa de la Valladolid” de Jean-Claude Carrière, în regia lui Radu Jude.

02
/03
/17

Tabloul "Bauerngarten", de Gustav Klimt, s-a vândut miercuri seara la Sotheby's Londra cu 48 de milioane de lire sterline, stabilind al treilea cel mai ridicat preț pentru o operă a artistului vândută în Europa.

01
/03
/17

Povestea mărţişorului a supravieţuit în diferite forme până în prezent, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu până la cel virtual. Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, dar şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Ţăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului.

28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.