Participarea MNAR în cadrul Sezonului România-Franța 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/participarea-mnar-in-cadrul-sezonului-romania-franta-2019/

Muzeul Naţional de Artă al României anunţă deschiderea expoziţiei „Singulière Icônes Roumaines. De l’ignorance a l’éloge”, la Musée de Fourvière (Lyon).

Un articol de Liliana Matei|16 ianuarie 2019

Muzeul din Fourvière va fi gazda unei selecții de 30 de icoane pe lemn și pe sticlă din colecția Muzeului Național de Artă al României. Între 19 ianuarie și 5 martie 2019 vizitatorii criptei Bazilicii Notre-Dame din Fourvière vor putea descoperi universul icoanei românești prin intermediul unor valoroase exemplare din secolele XVII-XIX, multe dintre ele prezentate publicului pentru prima dată. Expoziția este concepută ca un parcurs ce permite familiarizarea cu un gen mai puțin cunoscut publicului francez și căruia îi aduce în acest fel un adevărat elogiu.

Răspunzând nevoilor de devoțiune din lumea rurală, icoanele pe sticlă realizate de meșteri țărani au devenit între timp emblematice pentru cultura populară și tradițiile din România. Căutate de colecționari și apreciate ca sursă de inspirație pentru arta românească modernă, ele oferă prilejul unei originale explorări a istoriei României și a ortoxiei sale.

Manifestarea se înscrie în calendarul Sezonului România-Franța 2019.

Expoziția organizată de Muzeul Național de Artă al României împreună cu partenerii săi, valorifică implicit temele abordate în cadrul Sezonului. Proiectul contribuie la actualizarea imaginii și a percepției celor două popoare unul față de celălalt, precum și la întărirea legăturilor culturale și a cooperării dintre cele două țări, așa cum o indică și direcția generală a programului.

Născut dintr-o voință politică comună celor două state, manifestată la cel mai înalt nivel, Sezonul România-Franța 2019 se desfășoară în paralel cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, și coincide cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al nașterii României moderne, și respectiv sfârșitul primului Război Mondial. Sezonul România-Franța a debutat în noiembrie 2018 și se va finaliza în iulie 2019.

19 ianuarie – 5 martie 2019

Musée de Fourvière (Lyon, Franța)

Program de vizitare: luni – duminică, orele 10.00 -18.00

 

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Universitatea Națională de Arte București și Metropolis Center organizează luni 6 iulie 2015, la ora 18:30, vernisajul expoziţei de artă vizuală „Contraste”, la sediul Metropolis Center din str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6 iulie – octombrie 2015, între orele 10:00 - 18:00.

23
/06
/15

Deşi Adolf Hitler este considerat un artist mediocru, operele sale sunt vândute la preţuri substanţiale atunci când sunt scoase la licitaţie. Mai multe acuarele şi desene realizate de fostul dictator nazist, în urmă cu un secol, au fost vândute cu aproape 400.000 de euro la o licitaţie organizată de casa Weidler, weekendul trecut, în oraşul Nürnberg din Germania

14
/06
/15

Compania Google a lansat, joi, pe platforma Google Maps, imaginile panoramice Street View din Salina Turda, astfel încât se permite vizitarea virtuală a acestui obiectiv turistic de către oricine din lume aflat la mii de kilometri distanţă.

04
/06
/15

Ce au în comun tururile ghidate în atelierele artiștilor bucureșteni, prânzurile cu Marius Manole și cadourile pentru copiii internați la secția de oncologie de la Spitalul Fundeni? Pe Daniela Staicu, 30 de ani. Pasionată de arta plastică și de faptele bune.

03
/06
/15

Un spectacol nocturn cu proiecție în oglindă va avea loc vineri, de la ora 21,00, la Palatul Suțu, cu ocazia aniversării a 180 de ani de la construirea clădirii din centrul Bucureștiului. Întregul spectacolul se desfășoară vizual printr-o proiecție video, realizată în premieră, în oglinda din holul Palatului Suțu, aruncând imagini pe pereții etajului superior într-un joc de forme și culori.

31
/05
/15

Privirea lui Silviu Gheție este o altfel de privire asupra Noului Cinema Românesc. Una din culisele sale. Prin picturalitatea lor și prin expresivitatea personajelor din fața obiectivului, fotografiile sale concurează cu imaginile din filmele a căror realizare artistul a fost chemat să o înregistreze pentru totdeauna.