Party la Point
https://www.ziarulmetropolis.ro/party-la-point/

Point e casa a tot mai multe spectacole interesante din teatrul independent, alternativ, din Bucureşti. Iar „Party” (regia: Anca Maria Colţeanu) are la bază o piesă scrisă de un britanic, Tom Basden (38 de ani), actor şi dramaturg, de două ori nominalizat la Premiile BAFTA, câştigător al premiului Fringe Fest şi al Premiului de Comedie la Edinburgh.

Un articol de Andrei Crăciun|8 Februarie 2018

Satiră. Satiră pură. Basden își râde de ei: de tinerele generații încărcate de nobile idealuri, dar lipsite de orice profunzime, mai ales când cochetează cu ideea implicării politice. Oamenii care și-au făcut din superficial artă și icoană, absolut.

În Party patru astfel de tineri vor să fondeze o mișcare politică. O mișcare politică urmând a schimba lumea, se înțelege (atât de tineri sunt). Le mai trebuie un al cincilea. Fac rost de el (sunt și pragmatici). Al cincilea e un cetățean care crede că se dă o petrecere și (mai e și ziua lui de naștere, dar n-o să vă povestesc tot – pentru asta trebuie să mergeți la teatru)…

Toate temele din spectacol sunt la zi: e batjocorită pe bună dreptate corectitudinea politică decăzută în exces (și, din păcate, nici feministele nu ies prea bine, mai ales dacă nu au umor și simțul fin al ironiei).

Deși la zi, e un spectacol care nu e pe linia timpurilor noi. Nu cere voie de la gardienii gândirii unice. Combate fără să conteste radical, însă – ceea ce e inteligent și tot mai rar. Are farmec și le-ar fi foarte util și noilor implicați politic de la noi din țară.

Actorii (eu i-am văzut pe Radu Micu, Andrei Morariu, Ilinca Hărnuț, Simona Cuciurianu și Rareș Andrici) au intactă bucuria jocului; e curajoasă și montarea Ancăi Maria Colțeanu.

Ei înșiși tineri nu sunt încă deposedați de iluzii în chestiunea teatrului, ceea ce îi face indimenticabili. Indimenticabili în înțelesul mileniului curent.

Căci, desigur, ei nu joacă vreun Shakespeare, să nu exagerăm. Joacă un Party la Point ceva mai degrabă lejer, de sâmbătă seară (se intră și live pe instagram în corpul spectacolului).

Dar ce ar fi serile noastre de sâmbătă fără oameni care să se bucure cu adevărat de ceea ce li se întâmplă?

A se vedea.

PARTY

De Tom Basden
Regia: Anca Maria Colțeanu
Distribuția: Radu Micu / Emilian Mârnea (Jared); Andrei Morariu (Jones), Ilinca Hărnuţ (Mel), Simona Cuciurianu (Pheobe), Rareş Andrici (Duncan)
Traducerea: Deea Avram, Ilinca Hărnuţ, Simona Cuciurianu.
Scenografia: Bogdan Costea
Asist. scenografie: Ana Ivan
Video design: Matei Mihai Visuals & Cristina Zainea
Make-up: Mihaela Vasiloi
Sound design: Ovidiu Savu

Deși la zi, e un spectacol care nu e pe linia timpurilor noi. Nu cere voie de la gardienii gândirii unice. Combate fără să conteste radical, însă – ceea ce e inteligent și tot mai rar. Are farmec și le-ar fi foarte util și noilor implicați politic de la noi din țară.17
/10
/19

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

16
/10
/19

„Turandot“ de Puccini continuă să fie unul dintre cele mai mari succese de operă ale regizorului Andrei Şerban. Montat iniţial pentru Los Angeles Olympic Arts Festival, „Turandot“ a avut premiera în 1984 la Royal Opera şi Covent Garden, cu o distribuţie excepţională.

16
/10
/19

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România și Librăriile Cărturești vă așteaptă la o discuție despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuție vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărții, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

Page 1 of 83312345...102030...Last »