Party la Point
https://www.ziarulmetropolis.ro/party-la-point/

Point e casa a tot mai multe spectacole interesante din teatrul independent, alternativ, din Bucureşti. Iar „Party” (regia: Anca Maria Colţeanu) are la bază o piesă scrisă de un britanic, Tom Basden (38 de ani), actor şi dramaturg, de două ori nominalizat la Premiile BAFTA, câştigător al premiului Fringe Fest şi al Premiului de Comedie la Edinburgh.

Un articol de Andrei Crăciun|8 februarie 2018

Satiră. Satiră pură. Basden își râde de ei: de tinerele generații încărcate de nobile idealuri, dar lipsite de orice profunzime, mai ales când cochetează cu ideea implicării politice. Oamenii care și-au făcut din superficial artă și icoană, absolut.

În Party patru astfel de tineri vor să fondeze o mișcare politică. O mișcare politică urmând a schimba lumea, se înțelege (atât de tineri sunt). Le mai trebuie un al cincilea. Fac rost de el (sunt și pragmatici). Al cincilea e un cetățean care crede că se dă o petrecere și (mai e și ziua lui de naștere, dar n-o să vă povestesc tot – pentru asta trebuie să mergeți la teatru)…

Toate temele din spectacol sunt la zi: e batjocorită pe bună dreptate corectitudinea politică decăzută în exces (și, din păcate, nici feministele nu ies prea bine, mai ales dacă nu au umor și simțul fin al ironiei).

Deși la zi, e un spectacol care nu e pe linia timpurilor noi. Nu cere voie de la gardienii gândirii unice. Combate fără să conteste radical, însă – ceea ce e inteligent și tot mai rar. Are farmec și le-ar fi foarte util și noilor implicați politic de la noi din țară.

Actorii (eu i-am văzut pe Radu Micu, Andrei Morariu, Ilinca Hărnuț, Simona Cuciurianu și Rareș Andrici) au intactă bucuria jocului; e curajoasă și montarea Ancăi Maria Colțeanu.

Ei înșiși tineri nu sunt încă deposedați de iluzii în chestiunea teatrului, ceea ce îi face indimenticabili. Indimenticabili în înțelesul mileniului curent.

Căci, desigur, ei nu joacă vreun Shakespeare, să nu exagerăm. Joacă un Party la Point ceva mai degrabă lejer, de sâmbătă seară (se intră și live pe instagram în corpul spectacolului).

Dar ce ar fi serile noastre de sâmbătă fără oameni care să se bucure cu adevărat de ceea ce li se întâmplă?

A se vedea.

PARTY

De Tom Basden
Regia: Anca Maria Colțeanu
Distribuția: Radu Micu / Emilian Mârnea (Jared); Andrei Morariu (Jones), Ilinca Hărnuţ (Mel), Simona Cuciurianu (Pheobe), Rareş Andrici (Duncan)
Traducerea: Deea Avram, Ilinca Hărnuţ, Simona Cuciurianu.
Scenografia: Bogdan Costea
Asist. scenografie: Ana Ivan
Video design: Matei Mihai Visuals & Cristina Zainea
Make-up: Mihaela Vasiloi
Sound design: Ovidiu Savu

Deși la zi, e un spectacol care nu e pe linia timpurilor noi. Nu cere voie de la gardienii gândirii unice. Combate fără să conteste radical, însă – ceea ce e inteligent și tot mai rar. Are farmec și le-ar fi foarte util și noilor implicați politic de la noi din țară.12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Din juriul de concurs al GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediția a 23-a, fac parte: ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV, IOANA BOGĂŢAN – actriţă, SILVIA GHIAȚĂ – producător TV, ANDREI și ANDREEA GROSU – regizori, ILEANA LUCACIU – critic de teatru.

11
/08
/20

Teatrul Mic anunță programarea primelor spectacole în aer liber, în cadrul unei stagiuni estivale ce se va desfășura pe scena Teatrului de Vară Herăstrău, începând cu luna august, bineînțeles, respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

Pagina 1 din 90612345...102030...Ultima »