Party la Point
https://www.ziarulmetropolis.ro/party-la-point/

Point e casa a tot mai multe spectacole interesante din teatrul independent, alternativ, din Bucureşti. Iar „Party” (regia: Anca Maria Colţeanu) are la bază o piesă scrisă de un britanic, Tom Basden (38 de ani), actor şi dramaturg, de două ori nominalizat la Premiile BAFTA, câştigător al premiului Fringe Fest şi al Premiului de Comedie la Edinburgh.

Un articol de Andrei Crăciun|8 Februarie 2018

Satiră. Satiră pură. Basden își râde de ei: de tinerele generații încărcate de nobile idealuri, dar lipsite de orice profunzime, mai ales când cochetează cu ideea implicării politice. Oamenii care și-au făcut din superficial artă și icoană, absolut.

În Party patru astfel de tineri vor să fondeze o mișcare politică. O mișcare politică urmând a schimba lumea, se înțelege (atât de tineri sunt). Le mai trebuie un al cincilea. Fac rost de el (sunt și pragmatici). Al cincilea e un cetățean care crede că se dă o petrecere și (mai e și ziua lui de naștere, dar n-o să vă povestesc tot – pentru asta trebuie să mergeți la teatru)…

Toate temele din spectacol sunt la zi: e batjocorită pe bună dreptate corectitudinea politică decăzută în exces (și, din păcate, nici feministele nu ies prea bine, mai ales dacă nu au umor și simțul fin al ironiei).

Deși la zi, e un spectacol care nu e pe linia timpurilor noi. Nu cere voie de la gardienii gândirii unice. Combate fără să conteste radical, însă – ceea ce e inteligent și tot mai rar. Are farmec și le-ar fi foarte util și noilor implicați politic de la noi din țară.

Actorii (eu i-am văzut pe Radu Micu, Andrei Morariu, Ilinca Hărnuț, Simona Cuciurianu și Rareș Andrici) au intactă bucuria jocului; e curajoasă și montarea Ancăi Maria Colțeanu.

Ei înșiși tineri nu sunt încă deposedați de iluzii în chestiunea teatrului, ceea ce îi face indimenticabili. Indimenticabili în înțelesul mileniului curent.

Căci, desigur, ei nu joacă vreun Shakespeare, să nu exagerăm. Joacă un Party la Point ceva mai degrabă lejer, de sâmbătă seară (se intră și live pe instagram în corpul spectacolului).

Dar ce ar fi serile noastre de sâmbătă fără oameni care să se bucure cu adevărat de ceea ce li se întâmplă?

A se vedea.

PARTY

De Tom Basden
Regia: Anca Maria Colțeanu
Distribuția: Radu Micu / Emilian Mârnea (Jared); Andrei Morariu (Jones), Ilinca Hărnuţ (Mel), Simona Cuciurianu (Pheobe), Rareş Andrici (Duncan)
Traducerea: Deea Avram, Ilinca Hărnuţ, Simona Cuciurianu.
Scenografia: Bogdan Costea
Asist. scenografie: Ana Ivan
Video design: Matei Mihai Visuals & Cristina Zainea
Make-up: Mihaela Vasiloi
Sound design: Ovidiu Savu

Deși la zi, e un spectacol care nu e pe linia timpurilor noi. Nu cere voie de la gardienii gândirii unice. Combate fără să conteste radical, însă – ceea ce e inteligent și tot mai rar. Are farmec și le-ar fi foarte util și noilor implicați politic de la noi din țară.18
/01
/19

Proaspăt apărut, al cincilea DVD din excelenta colecție Sahia Vintage, coordonată de cercetătoarea Adina Brădeanu în cadrul unui proiect al Asociației One World Romania, prezintă și discută, sub titlul „Efemere”, câteva filme comandate în diferite perioade Studiului Sahia de diverse instituții ale statului comunist.

18
/01
/19

Acum sunt o fetiță mare, chiar dacă mă cred uneori „lup marin”. Lupul marin, în caz că nu știați, este un animal de casă care are misiunea de a salva viețuitoarele din apele sărate ale mărilor și oceanelor. De câteva zile mă tot pregătesc să-mi fac bagajele să merg în Italia, la frățiorul meu bolnav. Sunt foarte fericită că-mi pot lua cu mine toate jucăriile și că voi zbura cu avionul. Pentru că nu am mai zburat cu avionul niciodată, recunosc că sunt emoționată.

18
/01
/19

Dacă mi-ar fi spus cineva la jumătatea lui noiembrie, când l-am luat de mânuță pe Toma și ne-am dus să ne întâlnim cu primarul orașului Măgurele pentru a discuta despre o implicare totală a locuitorilor și instituțiilor în cazul Mirunei - o fetiță de 2 ani și jumătate din localitate, diagnosticată cu leucemie -, că în mai puțin de o lună și jumătate doctorii de la Marie Currie îmi vor spune, fără menajamente: "Copilul dvs are cancer", l-aș fi trimis cu trotineta la balamuc.

18
/01
/19

Pe vremuri, asta însemnând acum câteva săptămâni, ori de câte ori își făcea tata timp să se joace cu noi - reușea cam greu să se desprindă de știrile politice sau de îndeletnicirile lui de pe facebook - mă întrebam de ce mă încearcă sentimente atât de diferite față de părinți. Dacă mama nu-și permitea o secundă pentru ea dedicându-se total nouă, tata abia dacă se îndura să ne alerge seara un pic în jurul mesei, prefăcându-se că este căpcăun.

18
/01
/19

Spectacolul „Moș Nichifor”, după povestea Moș Nichifor Coțcariul de Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, va avea premiera la Teatrul ACT pe 23, 24 și 25 ianuarie, de la ora 19:30, avându-i în distribuție pe Marcel Iureș și Ruxandra Maniu.

17
/01
/19

TURISM CULTURAL. Iordania e cu mult mai mult decât deșertul Wadi Rum și Petra, minunea din deșert, binecunoscute de altfel călătorilor români. Vă propunem altceva.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

16
/01
/19

Seară specială la Teatrelli, cu intrare liberă: Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru invită publicul la o dezbatere care marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

15
/01
/19

După cum veți afla de pe această pagină, sunt un băiețel de doi ani, diagnosticat după Crăciun cu neuroblastom* (cancer – cu metastaze multiple). Știu că asta sună un pic înfricoșător, dar câtă vreme există speranțe, rămân încrezător. Iată, am reușit și o rimă, mi se mai întâmplă...

Page 1 of 77012345...102030...Last »