Pasaport de Germania, un documentar despre vânzarea germanilor din România, la HBO
https://www.ziarulmetropolis.ro/pasaport-de-germania-un-documentar-despre-vanzarea-germanilor-din-romania-la-hbo/

Documentarul „Pasaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, despre „cel mai amplu negoţ de oameni din Europa secolului XX, vânzarea întregii populaţii germane din România către Republica Federală Germania”, va avea premiera pe 27 noiembrie, de la ora 20.00, la HBO România.

Un articol de Petre Ivan|21 octombrie 2014

Pasaport de Germania/ Trading Germans, un documentar regizat de Răzvan Georgescu şi produs de HiFilm, Februar Film şi HBO, va fi difuzat la HBO România pe 27 noiembrie, de la ora 20.00, şi pe 30 noiembrie, de la ora 01.25.

„Paşaport de Germania” spune povestea celui mai amplu negoţ de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată, sistematică a întregii populaţii germane din România către Republica Federală Germania (RFG). Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectaţi de acest transfer, notează Mediafax.

În timpul prezenţei lor continue de 850 de ani în Transilvania şi de peste 200 de ani în Banat, germanii au înfruntat vitregiile naturii, valurile de mongoli şi epidemiile, s-au opus tentativelor de asimilare ale maghiarilor şi românilor, au îndurat deportările în Bărăgan şi în Uniunea Sovietică.

În ciuda greutăţilor, ei au prins rădăcini aici şi s-au bucurat de o poziţie socială confortabilă. Până când s-a pus la cale negoţul, iar germanii au dispărut – peste Pasaport de Germanianoapte – din România.

Cum a fost posibil să vinzi un întreg grup etnic, aproximativ 245.000 de germani, din România comunistă între 1968 şi 1989? Care au fost motivele care au stat la baza dispariţiei a 850 de ani de cultură din România în 22 de ani, într-o clipire istorică?

Acestea sunt câteva dintre întrebările la care încearcă să găsească răspuns noul documentar, „Paşaport de Germania/ Trading Germans”.

Documentaul „Pasaport de Germania” a avut premiera naţională la ediţia din acest an a festivalului internaţional de film documentar Astra Film Festival, care s-a desfăşurat în perioada 6 – 12 octombrie, la Sibiu.

Foto: Pasaport de Germania – hbo.ro

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.