Patru piane, pe scena Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/patru-piane-pe-scena-ateneului-roman/

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, vă invită la un concert deosebit din cadrul Stagiunii Regale. Evenimentul va avea loc miercuri, 9 martie, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

Un articol de Liliana Matei|4 martie 2016

Pe scena Ateneului Român, alături de Camerata Regală, se va afla celebra pianistă Elizabeth Sombart și invitații săi, iar concertul va fi dirijat de maestrul Pierre Vallet. Cei doi artiști au concertat împreună pe multe scene ale lumii, completându-şi armonios interpretările. Elevi ai marelui compozitor și dirijor român Sergiu Celibidache, Elizabeth Sombart și Pierre Vallet au înregistrat împreună un CD cu concertele lui Chopin, alături de Royal Phillarmonic Orchestra.

Programul serii include lucrări de Bach, Mozart și Chopin, într-o fascinantă călătorie de la baroc la romantismul muzicii clasice. Evenimentul va începe cu Concertul pentru 4 piane și orchestră în la minor de Johann Sebastian Bach,  o adaptare după Concertul pentru 4 viori și orchestră în si minor de Antonio Vivaldi. Acesta este o prezență inedită pe scenele românești, unde concertele pentru patru piane sunt rare, dată fiind complexitatea lor și nevoia de coordonare a interpreților.

Programul complet:

J.S. Bach – Concert pentru patru piane și orchestra în la minor BWV 1065 (soliști: Izabela Voropciuc, Gerard Rusu, Egizia Soare, Yosua Stan)

W.A. Mozart – Concert pentru două piane și orchestră în mi bemol major KV 365 (soliști: Lavinia Dragoș, Pilar Guarne)

F. Chopin – Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în fa minor op. 21 (solistă: Elizabeth Sombart)

Biletele au prețuri cuprinse între 60 și 95 de lei și sunt disponibile în reţeaua bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos, precum și la casa de bilete a Ateneului Român.

Informații despre artiști:

Elizabeth Sombart concertează în lumea întreagă, fiind invitată pe scene prestigioase precum Théâtre des Champs-Élysées din Paris, Carnegie Hall din New York, Wigmore Hall din Londra, Concertgebouw din Amsterdam, Suntory Hall din Tokyo, Victoria Hall din Genève, sala Palau à Barcelone. A colaborat cu artiști ca Augustin Dumay (vioară), Patrick Gallois (flaut), Lluis Claret (violoncel) și Akiko Nakajima (soprană). A concertat alaturi de Orchestra Națională din Lille, Orchestra Filarmonicii din Strasbourg, Orchestra Academiei Bruckner din München și Orchestra Simfonică a secolului XXI din Catalonia.

În 2006, Elizabeth Sombart a fost ridicată la rangul de Cavaler al Ordinului Național de Merit pentru întreaga activitate, iar din 2008 este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor pentru cariera sa artistică. În paralel cu activitatea de solist, în 1998 Elizabeth Sombart creează în Elveția Fundația Résonnance care este prezentă în 6 țări. Filiala din România îşi desfăşoară activitatea din 2013 în Bucureşti.

Dirijorul francez Pierre Vallet este recunoscut în întreaga lume pentru talentul său muzical care i-a adus colaborări cu cele mai celebre opere din lume. Recentele sale colaborări includ opere ca Madam Butterfly (Puccini) și Faust (Gounod) la Metropolitan Opera New York, Faust la Gran Teatro del Liceu Barcelona, La Juive la Göteborg Opera Sweden și Madam Butterfly la Tokyo Bunka Kaikan. Pierre Vallet a înregistrat concertele de pian ale lui Chopin împreună cu artista Elizabeth Sombart și Royal Philharmonic Orchestra la Abbey Road Studios, CD lansat în aprilie 2015.

Educator dedicat, Pierre Vallet este lector și profesor invitat la cele mai celebre programe de pregătire, precum Lindemann Young Artist Development Program at the Metropolitan Opera, Steans Music Institute at the Ravinia Festival in Chicago, Tanglewood Music Center, Wolf Trap Opera company și Houston Grand Opera Studio. Vallet a studiat dirijatul și teoria fenomenologiei muzicale cu Sergiu Celibidache și pianul la Ecole Normale de Musique de Paris și la Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiştii Ion Bogdan Ştefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat, membrii Cameratei au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional Sergiu Celibidache. În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia Regele Mihai al României pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.