Patrycja Piekutowska cântă Brahms la Sala Radio!
https://www.ziarulmetropolis.ro/patrycja-piekutowska-canta-brahms-la-sala-radio/

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

Un articol de Petre Ivan|19 ianuarie 2015

Patrycja Piekutowska este prima violonistă din Polonia care a obţinut distincţia supremă la Cannes Classical Award (2008).

Aceasta se bucură de o frumoasă carieră internaţională atât în Polonia, cât şi în alte 32 de ţări în care a concertat până în prezent, printre care se numără Argentina, Belgia, Canada, China, Danemarca, Franţa, Germania, S.U.A ş.a.

A susţinut peste 50 de concerte în America de Sud. A fost invitată să cânte la Carnegie Hall din New York, Teatro Colon din Buenos Aires şi Centrul Naţional de Artă din Beijing.

De această dată, la Sala Radio, Patrycja Piekutowska va interpreta Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, singurul concert de vioară semnat de Brahms. Violonistul Joseph Joachim, căruia Brahms i-a dedicat lucrarea, spunea că acesta este unul dintre cele patru

Dirijorul Cristian Orosanu

Dirijorul Cristian Orosanu

mari concerte pentru vioară ale repertoriului german, alături de cele semnate de Beethoven, Max Bruch şi Mendelssohn.

Evenimentul se derulează sub bagheta lui Cristian Oroşanu, care a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ş.a.

În cea de-a doua parte a serii veţi pubicul vaputea asculta ultima compoziţie semnată de Rachmaninov, compozitorul romantic al secolului XX: Dansuri simfonice. Compusă în 1940, prezentată în primă audiţie la Philadelphia în 1941, această lucrare fusese proiectată iniţial sub titlul “Dansuri fantastice”, cuprinzând trei secţiuni – Ziua, Amurgul şi Miezul nopţii.

Ulterior, artistul a renunţat la indicaţiile programatice şi a preluat o parte din partitura unui balet neterminat, rezultând lucrarea complexă pe care o veţi asculta la Sala Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Foto: Patrycja Piekutowska – facebook sala radio

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.