Paul Cimpoieru la Green Hours. Homo Americanus eşti tu!
https://www.ziarulmetropolis.ro/paul-cimpoieru-la-green-hours-homo-americanus-esti-tu/

Homo Americanus este un spectacol one-man-show de teatru non-verbal, un perform(D)ance conceput de Paul Cimpoieru cu trei reprezentaţii în ianuarie la Teatrul LUNI de la Green Hours (11, 18 si 25 ianuarie, dar şi pe 1 februarie, de la ora 19.30).

Un articol de Corina Dima|24 ianuarie 2017

Pe scena teatrului LUNI de la Green Hours (primul cafe-teatru din România, anul acesta aniversează 20 ani!) într-o atmosferă intimă, studenţească, Paul Cimpoieru  dezvăluie povestea vieţii sale, într-un performance plin de energie şi poftă de viaţă. Aşa cum rezumă şi titlul, Homo Americanus aduce imagini (autobiografice) din visul american, cu detalii din viaţa imigrantului est-european în căutarea drumului artistic şi a afirmării.

Istorisirea se construieşte într-un ritm alert, viu, intocmai unei succesiuni de imagini  dintr-un caleidoscop, când te bucuri la fiecare rotire a cilindrului de o nouă perspectivă, un nou model cu o combinaţie surpinzătoare de culori si forme.

Aşa face şi Paul Cimpoieru, surprinde clipă de clipă: aduce imagini video alături de simboluri vizuale sau muzicale, declamă texte, merge în sală, bate step, schimbă costume, face un selfie, cere obiecte din sală sau pune întrebări spectatorilor. Dar mai presus de toate, gestul, miscarea, corpul, tensiunea, atitudinea – limbajul gestual non-verbal este cel care surprinde profunzimea mesajului, transmite emoţiile şi stările cele mai intime ale personajului.

De la şabloanele din comunism – statul în faţa televizorului cu ecran neclar, ‘’cu purici’’, când cu greu prindeai un meci de fotbal (finala Cupei Campionilor, când “Apărăăăăă Duckadaaaam!!!”) cu lipsa libertăţii de exprimare sau ultimul discurs al lui Ceauşescu în decembrie 1989 şi apoi la plecarea în lumea nouă, în America, ţara tuturor posibilităţilor (pe un fundal sonor Maria Tănase, Cântec de leagăn, variantă instrumentală).

Acolo începe alt tip de aventură: căutarea de serviciu printre mulţi alţi emigranţi, cu oameni şi obiceiuri noi, prejudecăţi şi indiferenţă, pornind cu munca de jos, I need a dollar, (chelner prin baruri sau statuie vivantă), bătăi la colţ de stradă, Show me the money dar şi perfecţionare în lupte marţiale, cu multe audiţii dar şi roluri în producţii artistice.

Spectacolul surprinde prin două aspecte: forma în care sunt prezentate întâmplările, fără constrângeri de vreun fel (cu libertate, creativitate şi îndrăzneala de a face lucruri noi) şi magnetismul dansatorului care scoate la lumină trăirile celui mai mic amănunt din poveste (cu o coregrafie care oglindeşte aspecte din propria biografie, detaliile sunt dozate şi interpretate cu multă grijă).

Spectacolele de acest tip semnate de artişti tineri (producţii mici, cu câteva personaje) care au curajul să pună în scenă viziunea acestora, cu structură bine articulată din punct de vedere tehnic (fără să fie în zona experimentală), vin cu un suflu nou, proaspăt şi primenesc peisajul cultural bucureştean. Cu atât mai mult este de lăudat un astfel de demers, într-un univers plăpând cum este cel al spectacolelor de teatru-dans (un exemplu remarcabil este spectacolul Zic-Zac, unde Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu joacă cu mare succes din 2013, trasând un standard în această zonă artistică cu mare potenţial dar cu puţini participanţi momentan).

Homo Americanus este un spectacol despre căutare şi bucuria de a fi, despre dans şi trăire prin dans, despre curaj şi înfruntarea şabloanelor, despre a face ceea ce îţi place şi de a fi tu însuţi!

Despre Paul Cosma Cimpoieru

Paul Cimpoieru (dansator, coregraf și actor) şi-a început cariera artistică la compania de teatru “Passe-Partout” din Bucureşti a lui Dan Puric, a făcut parte din echipa Gigi Căciuleanu Dance Company, a jucat în filme de scurtmetraj, a obţinut numeroase premii internaţionale (finalist – 2014 New York DUTF (Downtown Urban Theater Festival), 2011 Medalia de Aur / Festivalul Internațional de Dramă, Serbia; Grand Prix la Festivalul Internațional al Teatrului Tânăr, Federația Rusă 2010 etc)

În ultimii ani cât a stat la New York a lucrat la școala americană de actorie Actors Studio, a dansat la 3 companii de dans, a dansat la Metropolitan Opera (în Final Season, în Bayadere şi în Romeo şi Julieta).

“Homo Americanus” face parte din programul pe care Paul Cimpoieru l-a urmat în 2015 la celebra școală americană de actorie Actor’s Studio, din New York.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.