Paul Cimpoieru la Green Hours. Homo Americanus eşti tu!
https://www.ziarulmetropolis.ro/paul-cimpoieru-la-green-hours-homo-americanus-esti-tu/

Homo Americanus este un spectacol one-man-show de teatru non-verbal, un perform(D)ance conceput de Paul Cimpoieru cu trei reprezentaţii în ianuarie la Teatrul LUNI de la Green Hours (11, 18 si 25 ianuarie, dar şi pe 1 februarie, de la ora 19.30).

Un articol de Corina Dima|24 ianuarie 2017

Pe scena teatrului LUNI de la Green Hours (primul cafe-teatru din România, anul acesta aniversează 20 ani!) într-o atmosferă intimă, studenţească, Paul Cimpoieru  dezvăluie povestea vieţii sale, într-un performance plin de energie şi poftă de viaţă. Aşa cum rezumă şi titlul, Homo Americanus aduce imagini (autobiografice) din visul american, cu detalii din viaţa imigrantului est-european în căutarea drumului artistic şi a afirmării.

Istorisirea se construieşte într-un ritm alert, viu, intocmai unei succesiuni de imagini  dintr-un caleidoscop, când te bucuri la fiecare rotire a cilindrului de o nouă perspectivă, un nou model cu o combinaţie surpinzătoare de culori si forme.

Aşa face şi Paul Cimpoieru, surprinde clipă de clipă: aduce imagini video alături de simboluri vizuale sau muzicale, declamă texte, merge în sală, bate step, schimbă costume, face un selfie, cere obiecte din sală sau pune întrebări spectatorilor. Dar mai presus de toate, gestul, miscarea, corpul, tensiunea, atitudinea – limbajul gestual non-verbal este cel care surprinde profunzimea mesajului, transmite emoţiile şi stările cele mai intime ale personajului.

De la şabloanele din comunism – statul în faţa televizorului cu ecran neclar, ‘’cu purici’’, când cu greu prindeai un meci de fotbal (finala Cupei Campionilor, când “Apărăăăăă Duckadaaaam!!!”) cu lipsa libertăţii de exprimare sau ultimul discurs al lui Ceauşescu în decembrie 1989 şi apoi la plecarea în lumea nouă, în America, ţara tuturor posibilităţilor (pe un fundal sonor Maria Tănase, Cântec de leagăn, variantă instrumentală).

Acolo începe alt tip de aventură: căutarea de serviciu printre mulţi alţi emigranţi, cu oameni şi obiceiuri noi, prejudecăţi şi indiferenţă, pornind cu munca de jos, I need a dollar, (chelner prin baruri sau statuie vivantă), bătăi la colţ de stradă, Show me the money dar şi perfecţionare în lupte marţiale, cu multe audiţii dar şi roluri în producţii artistice.

Spectacolul surprinde prin două aspecte: forma în care sunt prezentate întâmplările, fără constrângeri de vreun fel (cu libertate, creativitate şi îndrăzneala de a face lucruri noi) şi magnetismul dansatorului care scoate la lumină trăirile celui mai mic amănunt din poveste (cu o coregrafie care oglindeşte aspecte din propria biografie, detaliile sunt dozate şi interpretate cu multă grijă).

Spectacolele de acest tip semnate de artişti tineri (producţii mici, cu câteva personaje) care au curajul să pună în scenă viziunea acestora, cu structură bine articulată din punct de vedere tehnic (fără să fie în zona experimentală), vin cu un suflu nou, proaspăt şi primenesc peisajul cultural bucureştean. Cu atât mai mult este de lăudat un astfel de demers, într-un univers plăpând cum este cel al spectacolelor de teatru-dans (un exemplu remarcabil este spectacolul Zic-Zac, unde Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu joacă cu mare succes din 2013, trasând un standard în această zonă artistică cu mare potenţial dar cu puţini participanţi momentan).

Homo Americanus este un spectacol despre căutare şi bucuria de a fi, despre dans şi trăire prin dans, despre curaj şi înfruntarea şabloanelor, despre a face ceea ce îţi place şi de a fi tu însuţi!

Despre Paul Cosma Cimpoieru

Paul Cimpoieru (dansator, coregraf și actor) şi-a început cariera artistică la compania de teatru “Passe-Partout” din Bucureşti a lui Dan Puric, a făcut parte din echipa Gigi Căciuleanu Dance Company, a jucat în filme de scurtmetraj, a obţinut numeroase premii internaţionale (finalist – 2014 New York DUTF (Downtown Urban Theater Festival), 2011 Medalia de Aur / Festivalul Internațional de Dramă, Serbia; Grand Prix la Festivalul Internațional al Teatrului Tânăr, Federația Rusă 2010 etc)

În ultimii ani cât a stat la New York a lucrat la școala americană de actorie Actors Studio, a dansat la 3 companii de dans, a dansat la Metropolitan Opera (în Final Season, în Bayadere şi în Romeo şi Julieta).

“Homo Americanus” face parte din programul pe care Paul Cimpoieru l-a urmat în 2015 la celebra școală americană de actorie Actor’s Studio, din New York.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.