Pe aripile vântului & Pina Bausch
https://www.ziarulmetropolis.ro/pe-aripile-vantului-si-pina-bausch-stiati-ca/

în urmă cu 81 de ani, într-o zi de 30 iunie, era publicat romanul Pe aripile vantului, care-i va aduce autoarei Margaret Mitchell premiul Pulitzer un an mai târziu. În România, cartea a fost publicată abia în 1970 de Editura Univers, în colecţia Romanul secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2017

Inițial, autoarea a intitulat cartea, Tomorrow is Another Day, „E și mâine o zi”, find ultima replică din roman. Titlul a fost ales, în cele din urmă, din primul vers al celei de-a treia strofe a poemului Non Sum Qualis Eram Bonae sub Regno Cynarae, scrisă de Ernest Dowson. Scarlett O’Hara folosește această frază când se întreaba dacă plantația „Tara” e încă în picioare sau „e pe aripile vantului care a măturat Georgia”.

Romanul  a fost ecranizată în 193, Pe aripile vantului (Gone With the Wind) devenind unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei. Pe aripile vantului este, de asemenea, producția de film care ani la rând a deținut supremația rețetei de casă, realizând cele mai mari încasări. Filmul a primit zece premii Oscar, un record deținut timp de douăzeci de ani, până când a fost doborât de Ben-Hur, în 1960.

Tot într-o zi de 30 iunie:

1859: Acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie

1905: Albert Einstein publică lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare”, cunoscută astăzi ca teoria relativității

1908: Are loc fenomenul Tunguska în Siberia

1934: A avut loc, în Germania, masacrul împotriva liderilor asociațiilor politice rivale lui Hitler („Noaptea cuțitelor lungi”)

1973: Cea mai lungă eclipsă totală de soare a secolului XX (6 min 20 s)

1997: Hong Kong revine sub suveranitatea R.P.Chineze, la miezul nopții, după 156 de ani de administrație britanică

Georges Duhamel (1930)

Georges Duhamel (1930)

2002: Finala Campionatului Mondial de Fotbal 2002 este câștigată de Brazilia în faţa Germaniei cu scorul de 2-0.

S-au născut:

1884: Georges Duhamel, scriitor și medic francez, laureat Goncourt (d. 1966)

1900: Gheorghe Vrănceanu, matematician român, membru al Academiei Române (d. 1979)

1909: Paul Constantinescu, compozitor român (d. 1963)

1911: Czesław Miłosz, scriitor polonez stabilit în Statele Unite ale Americii, laureat al Premiul Nobel (d. 2004)

1963: Yngwie J. Malmsteen, chitarist suedez

S-au stins din viaţă:

1919: John William Strutt Rayleigh, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1904 (n. 1842)

1986: Roman Gul, scriitor rus (n. 1896)

2009: Pina Bausch, balerină și coregrafă germană (n. 1940)

Foto cu Pe aripile vantului şi Pina Bausch – wikipedia, facebook, cinemagia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.