Pedro Almodóvar, în prim-plan pe TIFF Unlimited
https://www.ziarulmetropolis.ro/pedro-almodovar-in-prim-plan-pe-tiff-unlimited/

Ambasada Spaniei în România organizează un ciclu de film online dedicat regizorului Pedro Almodóvar, în perioada 17-20 decembrie.

Un articol de Liliana Matei|14 decembrie 2020

Astfel, spectatorii se vor bucura de creaţii emblematice ale cunoscutului regizor spaniol, precum „Totul despre mama mea”, distins în 2000 cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, dar şi de alte producţii multipremiate ale îndrăgitului cineast, cum ar fi „Julieta”, „Pielea în care trăiesc” sau „Amanţii pasageri”.

În contextul socio-sanitar actual, accesul la filme în mod gratuit şi sigur. Fiecare film este subtitrat în limba română și va fi disponibil pe platforma TIFF Unlimited (https://unlimited.tiff.ro/) timp de 24 de ore, începând cu orele 20:00 din zilele menţionate în program. Accesul este gratuit, fără a fi necesară crearea unui cont pe platformă.

PROGRAMUL FILMELOR PE TIFF UNLIMITED

Joi, 17 decembrie 2020, 20:00 – Julieta (2016)

Julieta, o profesoară de 55 de ani, încearcă să îi explice fiicei sale Antía, printr-o scrisoare, tot ceea ce nu i-a mărturisit în ultimii 30 de ani. Când termină scrisoarea, îşi dă seama că nu ştie unde să o trimită. Fiica sa a părăsit-o când avea 18 ani şi de atunci Julieta nu mai ştie nimic despre ea. Filmul vorbeşte despre destin, despre sentimentul de vinovăţie şi despre acel mister de neînţeles care ne face să părăsim persoanele pe care le iubim, ştergându-le din viaţa noastră ca şi cum niciodată nu ar fi însemnat nimic. Dar şi depre durerea pe care această părăsire brutală o provoacă victimei.

Vineri, 18 decembrie 2020, 20:00 – Amanţii pasageri / Los amantes pasajeros (2013)

O defecţiune tehnică pune în pericol vieţile celor de la bordul zborului 2549. Piloţii încearcă, alături de colegii lor din turnul de control, să găsească o soluţie. Însoţitorii de zbor şi şeful lor sunt personaje neobişnuite, baroce, care încearcă să uite de problemele personale şi se dedică trup şi suflet sarcinii de a face zborul cât mai plăcut pentru pasagerii lor, în aşteptarea soluţiei.

Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 20:00 – Pielea în care trăiesc / La piel que habito (2011)

De când soţia sa a suferit arsuri grave în incendiul provocat de un accident de maşină, doctorul Robert Ledgard, chirurg plastic eminent, şi-a dedicat ani întregi cercetării şi experimentelor pentru a crea un nou tip de piele cu care ar fi putut să o salveze. Este vorba despre o piele sensibilă la atingeri, dar rezistentă la orice fel de agresiune. Pentru a pune în practică această descoperire revoluţionară, doctorului Ledgard îi sunt necesare trei lucruri: lipsa de scrupule, un complice şi un cobai. Scrupule nu are, iar Marilia, femeia care a avut grijă de el de când s-a născut, este complicele perfect. Problema va fi găsirea cobaiului uman.

Duminică, 20 decembrie 2020, 20:00 – Totul despre mama mea / Todo sobre mi madre (1999)

Manuela este martora accidentului de maşină în care fiul ei, Estéban, îşi pierde viaţa chiar în ziua în care împlinea 17 ani, în timp ce alerga să obţină un autograf din partea actriţei sale preferate. Manuela descoperă din jurnalul adolescentului că cea mai mare dorinţă a lui fusese să-şi cunoască tatăl. Femeia pleacă la Barcelona, în căutarea bărbatului de care s-a despărţit cu mult timp în urmă, pentru a-i spune că ultimele cuvinte ale fiului său i-au fost adresate lui, chiar dacă nu l-a cunoscut niciodată. Numai că tatăl lui Estéban – un transsexual care, între timp, şi-a schimbat numele în Lola – nici nu ştie că băiatul a existat vreodată.

20
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Regizorul mexican Michel Franco atinge o nouă culme a teribilismului cu „Nuevo orden”/"Noua ordine" (distribuit acum în cinematografele de la noi de Transilvania Film), câştigător în 2020 al unui de neînţeles Mare Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.

13
/01
/22

Dacă pentru mulți dintre noi sfârșitul anului trecut a stat, din punct de vedere cinematografic, sub semnul lungmetrajului lui Sorrentino, „È stata la mano di Dio”, începutul lui 2022 ne-a pus în fața unui alt film italian – „Trei etaje” / „Tre piani”, semnat de Nanni Moretti.

10
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Miza celor mai multe filme de epocă, bazate în general pe romane, este de a crea un conflict între moravurile vremii şi secrete intime care, dacă ar fi dezvăluite, ar fi condamnate public.

07
/01
/22

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de 25 de ani filme independente de referință, premiate sau prezentate la marile festivaluri de film, anunță titlurile care vor fi lansate în cinema în primăvara anului 2022.

28
/12
/21

Anul 2021 a fost unul foarte bun pentru cinematografia română pe plan internaţional - nominalizări sau premii la mari festivaluri şi gale. Dar şi 2022 ne-ar putea oferi mai multe surprize plăcute. Ziarul Metropolis vă prezintă cele mai aşteptate filme româneşti ale noului an.

27
/12
/21

Între educație și comunitate punem semnul egal din perspectiva viitorului. „MARTORUL 1”, filmul documentar care prezintă o Românie aflată în luptă continuă pentru accesul la educație și viitor, o Românie mai puțin vizibilă care ajută copiii să-și împlinească visurile, loviți de realitatea sărăciei, va putea fi vizionat în premieră națională pe Digi Life, în data de 30 decembrie, începând cu ora 22:00.

27
/12
/21

Nominalizat la Palme d'Or 2021, cel mai nou film al cineastului italian Nanni Moretti, ajunge pe marile ecrane din România din 7 ianuarie, distribuit de Independența Film. „Trei etaje”/ „Tre piani” urmărește viețile a trei familii care locuiesc în aceeași clădire și ale căror povești se intersectează într-un mod tulburător, cu urmări nefaste pentru toată lumea.

21
/12
/21

Deşi 2021 a fost un an al revenirii, iar festivalurile au avut de unde alege, m-am oprit doar la cinci filme pentru topul de final. Trei de la Cannes, care a avut o ediţie foarte bună, în ciuda unui Palme d`Or discutabil, unul de la Berlin, care se întâmplă să fie şi românesc, şi un altul recuperat din 2020.