„Penance”, „Paradise” şi „Outrage”, printre proiecţiile-maraton anunţate la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/penance-paradise-si-outrage-printre-proiectiile-maraton-anuntate-la-tiff-2013/

Filmele „Penance”, în regia lui Kiyoshi Kurosawa, „Paradise” de Ulrich Seidl şi „Outrage” al lui Takeshi Kitano sunt primele proiecţii-maraton anunţate pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF), care se va desfăşura între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.   Conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de organizatorii […]

Un articol de Andrada Văsii|1 februarie 2013

Filmele „Penance”, în regia lui Kiyoshi Kurosawa, „Paradise” de Ulrich Seidl şi „Outrage” al lui Takeshi Kitano sunt primele proiecţii-maraton anunţate pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF), care se va desfăşura între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.

 

Conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de organizatorii Festivalului Internaţional de Film „Transilvania”, TIFF 2013 va aduce proiecţii-eveniment şi filme în premieră, printre acestea fiind „Penance”, în regia lui Kiyoshi Kurosawa, „Paradise” de Ulrich Seidl şi „Outrage” al lui Takeshi Kitano. 

Cea de-a douăsprezecea ediţie a TIFF va avea loc, între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca, iar între 19 şi 23 iunie se va desfăşura ediţia de la Sibiu.

„Cel mai mare festival de film din România promite să cucerească publicul şi în 2013. Organizatorii plănuiesc un nou festin cultural, din care nu vor lipsi proiecţiile-maraton, retrospectivele, secţiunile noi şi neconvenţionale, masterclass-uri, paneluri, expoziţii, concerte şi multe alte evenimente”, se arată în comunicat.

EducaTIFF, proiectul educaţional conceput pentru elevii din clasele primare şi gimnaziu, Let’s Go Digital, dedicat liceenilor pasionaţi de film, şi Transilvania Talent Lab, platforma de training pentru tinerii profesionişti şi amatori din domeniu lansată anul trecut, continuă la TIFF 2013. „10 pentru Film”, programul menit să promoveze figuri noi în filmul românesc, va aduce în faţa publicului şi cineaştilor prezenţi la festival 10 actori care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc.

La TIFF 2013, spectatorii vor avea parte de proiecţii-maraton, în premieră în România.

Filmul maestrului japonez al suspansului Kiyoshi Kurosawa – mini-seria „Penance/ Shokuzai” va fi proiectat la TIFF 2013. Mama unei fetiţe omorâte cu 15 ani în urmă porneşte în căutarea criminalului şi le vizitează pe cele patru prietene care au fost martore la uciderea ei. Filmul a fost proiectat anul trecut, în afara competiţiei, la Festivalul de la Veneţia.

„Paradise” de Ulrich Seidl, o trilogie care a bifat competiţiile a trei mari festivaluri, va putea fi urmărită în întregime la TIFF. Protagoniste sunt trei femei, povestea fiecăreia fiind un prilej pentru Seidl de a explora lumi diferite. În „Paradise: Love”, o femeie călătoreşte în Kenya pentru turism sexual, în „Paradise: Faith” (Premiul special al juriului, Veneţia 2012), o alta porneşte să predice catolicismul, iar în „Paradise: Hope”, cea de-a treia se înscrie într-o tabără de slăbit. TIFF va fi primul festival, după cel de la Berlin, care va proiecta în întregime trilogia.

Fanii filmelor despre yakuza ale lui Takeshi Kitano vor putea urmări maratonul de 270 de minute „Outrage” (2010) şi „Outrage Beyond”, sequel-ul său din 2012. Prima parte, o incursiune violentă în lumea mafiei japoneze, în care Kitano joacă unul dintre rolurile principale, a rulat în competiţia Festivalului de la Cannes şi a avut încasări consistente în Japonia. Continuarea lui a fost proiectată anul trecut, la Festivalul de la Veneţia, ambele thrillere având parte de cronici entuziaste.

O altă noutate va fi prilejuită de Ziua Francofoniei la TIFF. În 1 şi 2 iunie, publicul, dar şi un juriu alcătuit din 5 tineri cinefili clujeni, va viziona şase dintre filmele francofone incluse în programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizată împreună cu Institutele Franceze din Cluj şi Bucureşti şi TV5 şi se va încheia cu cine-concertul „Bagdad Fantaisie”, orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic „The Thief of Bagdad” (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.

Secţiunea Supernova, dedicată filmelor care s-au bucurat de succes pe plan internaţional, aduce titluri precum „Après mai”, filmul autobiografic al lui Olivier Assayas despre efervescenţii ani ’60-’70, premiat pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, „Laurence Anyways” de Xavier Dolan, o tulburătoare şi stilizată poveste de dragoste, pentru care actriţa Suzanne Clément a câştigat premiul de interpretare Un Certain Regard la Cannes, „Like Someone in Love” – straniul triunghi amoros imaginat de Abbas Kiarostami şi „Foxfire”, ecranizarea lui Laurent Cantet (Palme d’Or pentru „Entre les murs”, 2008) după romanul lui Joyce Carol Oates, proiectată la San Sebastian.

 

Sursa: Mediafax

23
/09
/17

Din 25 septembrie până pe 8 octombrie, Bucureștiul va fi mai vizual decât oricând. Începe Bucharest Photofest, cel mai intens festival de fotografie din România!

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

INTERVIU Născut în 1977, la Piatra Neamț, regizorul Daniel Sandu alegea să studieze în adolescență la Seminarul Teologic „Sfântu Gheorghe” din Roman, experiență care avea să inspire primul său lungmetraj – „Un pas în urma serafimilor”, care intră astăzi în cinematografe.

22
/09
/17

Au mai rămas doar câteva zile până când adolescenții bucureșteni se vor putea reîntâlni cu EXCELSIOR TEEN-FEST – un eveniment dedicat în exclusivitate lor, o întâlnire cu teatrul, dar și cu arta filmului de animație, a sound design-ului și a editării de film. La fel ca în fiecare ediție de până acum, adolescenții vor fi implicați activ în procesul artistic. Vor aplauda și vor fi aplaudați.

22
/09
/17

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, Teatrul Mic propune publicului său o nouă premieră, o piesă dinstinsă în anul 2008 cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie. Din distribuție fac parte nume consacrate ale scenei Teatrului Mic, Rodica Negrea, Dana Dembinski-Medeleanu și Caudiu Istodor, dar și o parte din trupa tânără de actori, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu și Ionuț Vișan.

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Editura Nemira lansează un nou roman scris de Iulian Tănase – Melciclopedia, o carte plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic. Povestea este însoțită de ilustrațiile lui Mircea Pop.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

21
/09
/17

Teatrul Apollo111 anunță primul spectacol din stagiunea Satelit – PULVERIZARE – în regia lui Andrei Măjeri. Bazat pe un text premiat al Alexandrei Badea care a fost pus în scenă cu succes în mai multe țări europene, piesa se află la prima montare în România.

20
/09
/17

Peste o treime (34%) din numărul biletelor pentru spectacolele celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru au fost deja epuizate, la doar 24 de ore de la momentul punerii lor în vânzare. Recordul a fost stabilit după primele 4 ore, când se înregistra o cotă de 25% vânzări din totalul biletelor Festivalului.

20
/09
/17

„Perfect sănătos”, noul lungmetraj al Ancăi Damian (scenariu – Lia Bugnar, actori în cele mai importante roluri: Anghel Damian, Olimpia Melinte, Vlad Ivanov și Cristina Florea), nu se înscrie în noul val. Ceea ce nu înseamnă că nu e important.