Pentru 12 zile, Royal Academy of Music Londra se mută la Sinaia
https://www.ziarulmetropolis.ro/pentru-12-zile-royal-academy-of-music-londra-se-muta-la-sinaia/

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internaţional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut şi muzică de cameră cu artişti de elită şi profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediţie, desfăşurată la Sinaia, are loc în perioada 14 – 26 iulie.

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2016

În 2016, organizatorii pot spune cu mândrie că Royal Academy of Music din Londra se mută la Sinaia, fiecare disciplină având la catedra un profesor al acestei prestigioase școli. Astfel, lista maeștrilor include nume sonore ale școlilor de muzică europene din Marea Britanie, dar și din Elveția, Franța sau Italia:

Remus Azoiței, violonist celebru și Profesor la Royal Academy of Music din Londra
Paul Edmund-Davies, Visiting Guest Professor – Royal Academy of Music Londra și Royal Northern College of Music din Manchester, fost prim-flautist al London Symphony Orchestra
violoncelista Josephine Knight, deținătoare a Alfredo Piatti Chair și Profesor la Royal Academy of Music Londra
Charles Sewart, Director al Catedrei de Corzi la Purcell School, Londra, membru al faimosului Chilingirian Quartet
Cristina Bellu / Elvetia, președinte ESTA Franța, profesor de violoncel la Scuola Universitaria di Musica din Lugano și Haute Ecole de Musique din Lausanne
Andrea Oliva / Italia, prim-flautist al Orchestrei Naționale Santa Cecilia din Roma, profesor la Conservatorio della Svizzera Italiana, Lugano.

Fiecare participant beneficiază de ateliere individuale de muzică, dar și de sesiuni de coaching, mentorat și consultanță în carieră. Notorietatea programului a crescut de la o ediție la alta, astfel încat până în prezent peste 420 de muzicieni din Australia, Africa de Sud, Belgia, Brazilia, Canada, China, Cipru, Coreea de Sud, Costa Rica, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Macedonia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Olanda, Polonia, Rusia, Singapore, Slovenia, Spania, Taiwan-China, SUA și România au beneficiat de cursurile academiei de vară, având rezultate notabile.

Academia de la Sinaia se desfășoară în cadrul EUROPAfest Summer Edition 2016, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul www.jmevents.ro și pe pagina de Facebook a programului. Summer Music Academy Sinaia este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Luigi Gageos, directorul Summer Music Academy Sinaia, declara „Prin această academie ne dorim să oferim tinerilor muzicieni profesioniști, aflați la orice nivel de pregătire muzicală, șansa de a lucra cu unii dintre cei mai apreciați artiști și profesori ai timpurilor noastre într-un cadru internațional, care încurajează dialogul și schimburile interculturale. Scopul nostru este performanța și obținerea de către fiecare participant a unor rezultate vizibile, măsurabile, care să-l susțină în parcursul profesional.”

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.