Personalități din lumea filmului, la Festivalul ”Toamnă la Voroneț”
https://www.ziarulmetropolis.ro/personalitati-din-lumea-filmului-la-festivalul-toamna-la-voronet/

Oraşul gura Humorului găzduieşte, în perioada 13-16 octombrie, cea de a 36-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie ”Toamnă la Voroneţ”, ce va avea printre invitaţi personalităţi din cinematografia românească

Un articol de Monica Andronescu|14 octombrie 2016

Festivalul Toamnă la Voroneț aduce în atenția publicului iubitor de artă cele mai bune producții cinematografice, alături de invitați de marcă din lumea filmului românesc, printre care Vladimir Găitan, Ileana Popovici, Elisabeta Bostan, Draga Olteanu-Matei, Nicolae Mărgineanu, Manuela Hărăbor, Maria Ploae.

Ziua de deschidere a festivalului a fost dedicată filmului ”Reconstituirea”, Ileana Popovici și Vladimir Găitan fiind invitații unei ”reconstituiri” de excepție.

Alte două zile din program le vor fi dedicate Elisabetei Bostan și actriței Draga Olteanu-Matei. În festival vor fi prezente, de asemenea, și filme noi precum ”Războiul Regelui” și ”Doar cu buletinul la Paris”.

În cadrul competiției din festival, cele 39 de producții care au fost selectate în finală, din totalul de 132 care s-au înscris inițial, reprezintă nouă țări Toamnă la Voronețparticipante: Africa de Sud, Argentina, Austria, Azerbaidjan, Bulgaria, China, Elveția, Germania, Israel, India, Japonia, Liban, Marea Britanie, Moldova, Polonia, România, Rusia, Singapore, SUA. Ele vor concura în cadrul celor trei secțiuni: Secțiunea film documentar (scurt și mediumetraj), Secțiunea film studențesc (scurtmetraj de ficțiune, documentar, de animație sau experimental) și Secțiunea film turistic (scurtmetraj).

Membrii juriului sunt Ana Vlad (prejurizare), Mihai Fulger (prejurizare), Nicolae Mărgineanu, Ileana Popovici, Andrei Giurgia (director al Festivalului ”Serile Filmului Românesc” (SFR) — Iași), Manuela Hărăbor, Elisabeta Bostan (din partea Dacin Sara), Prof. univ. dr. Laurențiu Damian (din partea UCIN).

La  Gura Humorului, participanții vor avea parte și de lansări de carte: ”Elisabeta Bostan: Imaginarium sau filmul în împărăția candorii”, cu invitații de onoare Elisabeta Bostan și Titus Vîjeu.

În cadrul festivalului vor fi concerte marca Puiu Crețu, Ștefania Iacob, precum și spectacole de teatru ale trupei de teatru ”Birlic” din Fălticeni.

Foto: Festivalul ”Toamnă la Voroneț – facebook



12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.

18
/04
/22

Selecția de filme OWR#15 surprinde la scară mică complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg.