Vizionări la cerere, în cadrul Studioului Astra Film din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-5-000-de-documentare-din-intreaga-lume-pot-fi-vizionate-la-cerere-de-pasionati-in-sibiua/

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă şase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 şi 15, la sediul Studioului Astra Film.

Un articol de Andrada Văsii|27 iulie 2013

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă șase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 și 15, la sediul Studioului Astra Film.

Reprezentanţii Studioului Astra Film din Sibiu au declarat că o colecţie unică de 5.000 de documentare din toată lumea poate fi vizionată, la cerere, pe durata întregului sezon estival 2013 de către toți doritorii.

„La Astra Film filmele au o viaţă lungă de arhivă, în cele două decenii de Astra Film Festival fiind înscrise mii de filme adunate acum într-o colecţie impresionantă deschisă publicului. Filmele sunt realizate de tineri studenţi sau de documentarişti consacraţi, fie ei din Canada sau Australia, din Africa de Sud sau Islanda. Iubitorii de film documentar de pretutindeni, turişti, jurnalişti, doctoranzi, cercetători, studenţi sau simpli cinefili pot vedea filme cu tematici variate, abordări diferite şi modalităţi individualizate de realizare tehnică.”

conducerea Studioului Astra Film

Astfel, Astra Film Sibiu devine singurul loc în care turişti din străinătate pot viziona, la cerere, filme de non-ficţiune despre România. Aceștia au o ocazie unică de a descoperi cultura şi tradiţiile româneşti, tainele vieţii de odinioară sau realităţi din prezent.

Documentare mai puțin cunoscute

Potrivit reprezentanţilor Astra Film, colecţia cuprinde, de asemenea, şi o arhivă consistentă de film documentar românesc, filme care „stau mărturie a unor realităţi cu care ne confruntăm, pe care le cunoaştem sau de care cel puţin am auzit”, notează Mediafax.

În 2013, programul ediţiei aniversare Astra Film Festival va conţine o selecţie specială retrospectivă a celor mai valoroase documentare româneşti din istoria ultimelor două decenii.

Foto credit: ShortsUP-Noaptea lungă a filmelor scurte (Facebook)

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.