Peste 60 de candidaţi în cursa pentru „Le Grand Prix de l’Opéra”
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-60-de-candidati-in-cursa-pentru-le-grand-prix-de-lopera/

Peste câteva zile, Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”, ediţia a II-a, îşi va desemna câştigătorii; în etapele finale s-au calificat 61 de candidaţi din 18 ţări (49 de participanţi străini şi 12 participanţi români).

Un articol de Liliana Matei|21 iunie 2014

În perioada 25-29 iunie, concursul organizat de Opera Naţională Bucureşti aduce faţă în faţă personalităţi ale lumii muzical-teatrale internaţionale şi posibile viitoare capete de afiş pentru marile scene ale lumii.

Etapa I va avea loc în 25 iunie de la ora 11.00, în Foaierul Galben al Operei Naționale București și va fi urmată, în 26 iunie, de Semifinala concursului. Finala și Gala Laureaților, din 28, respectiv 29 iunie, de la ora 19.00, vor avea loc la Sala Radio și se desfășoară cu acompaniamentul Orchestrei Operei Naționale sub bagheta dirijorului David Crescenzi.

Biletele pentru Gala Laureaților pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Operei Naționale Bucureşti, online sau de la Casa de Bilete a Sălii Radio, în 28 şi 29 iunie. Pentru toate celelalte etape (etapa I, semifinala și finala), accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Fazele finale ale concursului vor fi jurizate de către personalităţi emblematice ale lumii muzicale internaţionale: Ioan Holender, cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena; Brenda Hurley – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich; Leo Hussain – unul dintre cei mai cunoscuți tineri dirijori ai momentului; Olga Kapanina – Directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg, Hein Mulders – director al Filarmonicii din Essen și al Aalto Theater, alături de reprezentanţi ai Operei Naţionale Bucureşti, Mihai Cosma -Manager de proiect şi consilier artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă – Preşedintele Competiţiei și Director General al Operei Naţionale Bucureşti.

Din cauza unei situaţii medicale neprevăzute, maestrul pianist Vlad Iftinca se află în imposibilitatea de a participa la jurizarea etapelor finale ale Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”. Acesta va fi înlocuit de tenorul Neil Shicoff (New York), recunoscut pe plan internațional ca o figură de primă importanță a generației sale, ce a cântat pe cele mai importante teatre lirice din lume, inclusiv Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala, Opera National de Paris, Royal Opera House “Covent Garden”, Deutsche Oper Berlin, Chicago Lyric Opera, San Francisco Opera, Staatsoper Hamburg, Grand Théâtre de Genève, Arena di Verona etc.

Inaugurată în iunie 2013, competiția se adresează tinerilor solişti de operă cu vârste cuprinse între 18-33 de ani pentru voci feminine, respectiv 19-34 de ani pentru voci bărbăteşti, oferindu-le posibilitatea de a câştiga premii care depășesc 13.000 euro, pe lângă contracte de spectacole şi înregistrări, precum şi oportunitatea de a interpreta roluri principale în producții ale Operei Naționale Bucureşti și a altor teatre lirice europene.

19
/08
/16

Compozitorul Adrian Enescu a încetat din viață vineri, au confirmat reprezentanți ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR). La Gala Premiilor UNITER, eveniment care a avut loc anul acesta, la Teatrul “Regina Maria” din Oradea, Adrian Enescu a fost recompensat cu Premiul Special pentru Muzică de Teatru.

17
/08
/16

Pe 19 august se împlinesc 135 de ani de la nașterea lui George Enescu, unul dintre simbolurile culturale ale României: compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, el a marcat profund cultura muzicală românească. Cu acest prilej, Radio România Muzical a programat emisiunea-maraton de patru ore “George Enescu 135” (vineri, 19 august, de la ora 13.05)

16
/08
/16

Într-o zi de 16 august (1977) înceta din viaţă Elvis Presley, sex-simbol, legendă vie a muzicii, Regele Rock and Roll-ului şi unul dintre cei mai iubiți artiști ai tuturor timpurilor. Moartea lui Elvis a iscat mii de supoziții și investigații, care mai de care mai fanteziste. Potrivit raportului medico-legal, artistul a fost găsit zăcând în propria vomă, în baia reședinţei sale din Graceland.

12
/08
/16

Opera din Dubai, aflată în apropierea celui mai înalt zgârie-nori din lume, se pregătește pentru inaugurare cu o ceremonie grandioasă, al cărei cap de afiș este tenorul Placido Domingo.

11
/08
/16

Biletele pentru concertul de gala care deschide ediția 2016 a Concursului Enescu (3-25 septembrie, București), avându-i ca soliști invitați pe laureații Anna Țifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian) și biletele pentru Finala de Pian a competiției s-au epuizat. Publicul mai poate achiziționa bilete la mai multe recitaluri extraordinare, precum și la galele finale de Vioară și Violoncel din cadrul Concursului Enescu 2016.

09
/08
/16

Una dintre marile surprize ale ediției 2016 a Festivalului RadiRo se anunță concertul Orchestrei Simfonice Radio ORF din Viena, programat pe 29 septembrie, care îl va aduce în premieră la RadiRo și la Sala Radio, pe violonistul Gidon Kremer, figură legendară a scenei muzicale internaționale.

09
/08
/16

“Ei bine, Marianne, a venit timpul bătrâneţii, când trupurile ne sun slăbite şi cred că voi veni şi eu în urma ta. Să ştii că sunt atât de aproape de tine că dacă-ţi întinzi mâna mă poţi atinge." Leonard Cohen i-a scris o scrisoare emoţionantă muzei sale muribunde Marianne Ihlen, cea care l-a inspirat pe Cohen să scrie faimoasele "So Long, Marianne" şi "Bird on a Wire". Marianne a murit, pe 29 iulie, la vârsta de 81 de ani.

08
/08
/16

Pe 1 septembrie 2016 magia viorii Stradivarius se va auzi în Sala Mare a Ateneului Român, în cadrul Finalei Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti – ediţia a VII-a. Violonistul Răzvan Stoica va oferi publicului o lecţie de virtuozitate, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu şi 3 dintre cei mai buni tineri dirijori ai lumii.

06
/08
/16

Spellground Festival nu va avea loc în weekendul 12-14 august. Decizia vine ca urmare a solicitării Universității Ovidius Constanța, partener oficial al evenimentului, cu privire la respectarea zilei de 13 august ca zi de doliu național prin adaptarea programului festivalului și eliminarea manifestărilor muzicale de pe terenul instituției de învățământ.

04
/08
/16

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul și cântărețul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generații întregi de copii cu povești precum "Crăiasa Zăpezii", "Hainele cele noi ale împăratului", "Fetița cu chibrituri", "Rățușca cea urâtă", "Mica sirenă" și multe altele,

03
/08
/16

Festivalul Untold, la care organizatorii estimează participare a 350.000 de persoane, va începe joi la Cluj-Napoca. Principala scenă a festivalului, care este în prezent unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din țară, va fi cel mai mare podium amenajat în România.

02
/08
/16

În perioada 5-6 august 2016, Muzeul Național al Literaturii Române din București, împreună cu Fundația „Gellu Naum” și în parteneriat cu Green Hours jazz-café, organizează prima ediție a Festivalului Gellu Naum. Festivalul Gellu Naum din acest an se va desfășura pe parcursul a două zile, la București și Comana, și va reuni multe dintre cele mai importante nume de poeți români contemporani, apropiați într-un fel sau altul de Gellu Naum și de scrierile sale.

01
/08
/16

Miercuri 3 august, debutează ediția a IV a a Turneului Național “Muzica în Palatele României”. Protagonist - Costin Soare, unul dintre cei mai valoroși muzicieni români, cel care va propune la lăută și chitară un itinerariu sonor care va porni din perioada Renașterii și va ajunge până în spațiile sonore spaniol și sud american ale secolului XX.

30
/07
/16

Grupul Pink Floyd va lansa câteva piese inedite într-o casetă cuprinzătoare, care va prezenta începuturile legendarului grup britanic. "The Eearly Years — 1965-1972" va fi pus în vânzare în 11 noiembrie și va conține nu mai puțin de 27 de CD-uri, printre care titluri rare și momente live ale formației.