Peste 60 de candidaţi în cursa pentru „Le Grand Prix de l’Opéra”
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-60-de-candidati-in-cursa-pentru-le-grand-prix-de-lopera/

Peste câteva zile, Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”, ediţia a II-a, îşi va desemna câştigătorii; în etapele finale s-au calificat 61 de candidaţi din 18 ţări (49 de participanţi străini şi 12 participanţi români).

Un articol de Liliana Matei|21 iunie 2014

În perioada 25-29 iunie, concursul organizat de Opera Naţională Bucureşti aduce faţă în faţă personalităţi ale lumii muzical-teatrale internaţionale şi posibile viitoare capete de afiş pentru marile scene ale lumii.

Etapa I va avea loc în 25 iunie de la ora 11.00, în Foaierul Galben al Operei Naționale București și va fi urmată, în 26 iunie, de Semifinala concursului. Finala și Gala Laureaților, din 28, respectiv 29 iunie, de la ora 19.00, vor avea loc la Sala Radio și se desfășoară cu acompaniamentul Orchestrei Operei Naționale sub bagheta dirijorului David Crescenzi.

Biletele pentru Gala Laureaților pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Operei Naționale Bucureşti, online sau de la Casa de Bilete a Sălii Radio, în 28 şi 29 iunie. Pentru toate celelalte etape (etapa I, semifinala și finala), accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Fazele finale ale concursului vor fi jurizate de către personalităţi emblematice ale lumii muzicale internaţionale: Ioan Holender, cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena; Brenda Hurley – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich; Leo Hussain – unul dintre cei mai cunoscuți tineri dirijori ai momentului; Olga Kapanina – Directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg, Hein Mulders – director al Filarmonicii din Essen și al Aalto Theater, alături de reprezentanţi ai Operei Naţionale Bucureşti, Mihai Cosma -Manager de proiect şi consilier artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă – Preşedintele Competiţiei și Director General al Operei Naţionale Bucureşti.

Din cauza unei situaţii medicale neprevăzute, maestrul pianist Vlad Iftinca se află în imposibilitatea de a participa la jurizarea etapelor finale ale Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”. Acesta va fi înlocuit de tenorul Neil Shicoff (New York), recunoscut pe plan internațional ca o figură de primă importanță a generației sale, ce a cântat pe cele mai importante teatre lirice din lume, inclusiv Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala, Opera National de Paris, Royal Opera House “Covent Garden”, Deutsche Oper Berlin, Chicago Lyric Opera, San Francisco Opera, Staatsoper Hamburg, Grand Théâtre de Genève, Arena di Verona etc.

Inaugurată în iunie 2013, competiția se adresează tinerilor solişti de operă cu vârste cuprinse între 18-33 de ani pentru voci feminine, respectiv 19-34 de ani pentru voci bărbăteşti, oferindu-le posibilitatea de a câştiga premii care depășesc 13.000 euro, pe lângă contracte de spectacole şi înregistrări, precum şi oportunitatea de a interpreta roluri principale în producții ale Operei Naționale Bucureşti și a altor teatre lirice europene.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

20
/12
/15

Surpriză in Concertul de Crăciun „Grigore Leșe la Sala Palatului“: maestrul Leșe, doctor in muzica, il va avea invitat in spectacol pe tanarul care a reusit sa starneasca cel mai mare val de emotie si sa fie considerat „fenomenul” anului in Romania – moldoveanul Andrei Ioniță.

19
/12
/15

15 februarie 2016 este data la care vor fi anunțați câștigătorii premiilor Grammy, probabil cele mai cunoscute și importante distincții din industria muzicală. Printre numeroase alte categorii, și cea dedicată muzicii clasice; printre nominalizări, mai multe discuri la care am avut acces și din România, difuzate și la Radio România Muzical.

18
/12
/15

Filarmonica „George Enescu” anunţă marţi, 22 şi miercuri, 23 decembrie două concerte extraordinare în care Orchestra simfonică şi Corul îl vor avea la pupitru pe maestrul francez de origine română Vladimir Cosma. După o absenţă de peste 50 de ani, în anul 2011 maestrul a revenit pentru prima oară în România şi a apărut tot pe scena Ateneului Român, într-un concert al Filarmonicii.

17
/12
/15

Papa Francisc a împlinit astăzi, 17 decembrie, vârsta de 79 de ani. În urmă cu aproape trei ani, Papa Francisc devenea al 226-lea Papa al Bisericii Catolice, primul Papa latino-american si primul preot iezuit in fruntea catolicismului.

17
/12
/15

Trupa rock australiană AC/DC a anunțat un nou turneu în Europa și America de Nord, eliminând astfel zvonurile privind o eventuală retragere a acestei formații pioniere de hard rock

16
/12
/15

În urmă cu aproape două secole și jumătate se năştea la Bonn, în Germania, Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii. Ziua de 16 decembrie este considerată data de naştere a lui Beethoven, deoarece se ştie că el a fost botezat pe 17 decembrie, ori la vremea respectivă copiii erau botezaţi la o zi după naştere.