Philip Glass by Alexandru Tomescu, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/philip-glass-by-alexandru-tomescu-la-sala-radio/

3 întâlniri cu totul speciale miercuri, 8 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Radio, cu: violonistul ALEXANDRU TOMESCU, actorul MIRCEA ALBULESCU şi un preambul al sărbătorii pascale de HAYDN

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2015

Astfel, ALEXANDRU TOMESCU va interpreta o creaţie a controversatului compozitor american PHILIP GLASS, MIRCEA ALBULESCU va „juca” rolul naratorului  în lucrarea La piatra de hotar a FELICIEI DONCEANU, iar partitura lui HAYDN – Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce va încheia seara.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului ALEXANDRU GANEA.

Concertul Cele patru anotimpuri americane este o lucrare pe care compozitorul american contemporan Philip Glass – ale cărui benzi sonore au primit trei nominalizări la premiile Oscar – a creat-o ca o „replică” la celebra partitură a lui Vivaldi. Premiera mondială a avut loc la Toronto, în 2009, cu Toronto Symphony Orchestra  şi violonistul Robert McDuffie ca solist, artist pentru care, de altfel, a fost compus concertul.

Inedit este faptul că Philip Glass  a deci să nu îşi denumească părţile compoziţiei, aşa încât practic lasă ascultătorului libertatea de a-şi imagina şi de a alege care fragment corespunde cărui anotimp.

La Sala Radio, iubitorii muzicii vor asculta Cele patru anotimpuri americane în interpretarea lui Alexandru Tomescu (alături de Orchestra de Cameră Radio).

Lucrarea FELICIEI DONCEANU, artist multidisciplinar (pictor, sculptor, compozitor), intitulată La piatra de hotar – baladă pentru narator şi orchestră de coarde – îl va aduce pe scena Sălii Radio, printr-o înregistrare a vocii sale, pe marele actor MIRCEA ALBULESCU, în ipostaza de povestitor.

Partitura lui HAYDN – Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce – comandată, în 1783, pentru Vinerea Mare, de către catedrala din Cadiz (Spania), este un „preambul” al sărbătorii Paştelui şi va încheia seara oferită de Orchestra de Cameră Radio.

Foto: Philip Glass, Alexandru Tomescu – facebook, wikipedia

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.

12
/01
/15

Pianista română Alina Azario este câştigătoarea "discului de muzică clasică al anului 2014 în România", după ce a reuşit să strângă cele mai multe voturi în cadrul campaniei derulată pe site-ul romania-muzical.ro. Discul, apărut în 19 martie 2014, sub sigla casei A@A Records, cuprinde lucrări semnate de compozitorii Jean Philippe Rameau şi Claude Debussy.

07
/01
/15

„La traviata” a fost o curtezană fermecătoare, care a existat cu adevărat. Rossini a scris o operă în doar două săptămâni. Fără muzica lui Wagner n-ar fi existat „Stăpânul Inelelor”... Sunt doar câteva amănunte fascinante din culisele Operei.

06
/01
/15

Anul 2015 se anunţă a fi unul plin de evenimente pe scena muzicală din România, artişti internaţionali, îndrăgiţi de publicul român, urmând să concerteze în premieră la Bucureşti. André Rieu, Robbie Williams, Marc Anthony şi OneRepublic sunt doar câteva dintre numele mari anunţate până în prezent.

22
/12
/14

BIG BAND-UL RADIO – condus de dirijorul său, IONEL TUDOR - ansamblul care din 1949 se dedică muzicii de divertisment de cea mai înaltă calitate, acoperind o gamă largă de genuri (jazz, blues, pop etc.), este invitatul special al programului de sărbători „Vă rugăm s-aveţi o viaţă frumoasă!”, difuzat de postul public de televiziune TVR 2, pe 26 decembrie, la ora 20.00.