Pianista Andra Mărgineanu, violonistul Aaron Cavassi și violoncelistul Soma Dávid-Kacso în Stagiunea de marți seara
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianista-andra-margineanu-violonistul-aaron-cavassi-si-violoncelistul-soma-david-kacso-in-stagiunea-de-marti-seara/

Primul recital din luna iunie al Stagiunii de marţi seara va fi susţinut de trioul alcătuit din pianista Andra Mărgineanu, violonistul Aron Cavassi şi violoncelistul Somo David-Kacso. Marţi, 7 iunie, de la ora 19.00, în sala mică a Ateneului Român, tinerii artişti vor interpreta lucrări de Ceaikovski şi Rahmaninov.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

Având ca precedent un singur succes împreună — recitalul găzduit de Centrul Rus de Știință și Cultură din București — formația camerală compusă din Andra Mărgineanu (pian), Aron Cavassi (vioară) și Soma Dávid-Kacso (violoncel) reprezintă tânăra generație de muzicieni formați la Universitatea Naționale de Muzică București, generație care promite să ducă mai departe moștenirea sonorităților camerale ale muzicii culte clasice. Trio-ul a fost înființat în anul 2021 și este îndrumat de prof. univ. dr. Verona Maier.

“În ciuda unui context cultural-social nefavorabil, a fost ales un program care cuprinde exclusiv compozitori ruși, anume: P. I. Ceaikovski (Trio nr. 1 în la minor) și S. Rahmaninov (Trio elegiac nr. 1 în sol minor), tocmai în ideea de a combate eventualele limitări și bariere culturale circumstanțiale, prin aducerea în față a valoroasei tradiții muzicale rusești. Pe lângă acestea, o strânsă legătură este vizibilă între compozițiile celor doi mari compozitori ruși prin următoarele aspecte comune: titlul și caracterul de elegie, tonalitatea minoră, precum și similitudinea motivului tematic principal al ambelor compoziții care încep anacruzic, la fel ca și caracterul de marș funebru, care este de regăsit la sfârșitul ambelor lucrări.” sunt cuvintele prin care violonistul Aaron Cavassi adresează o invitație publicului amator de muzică de cameră de cea mai bună calitate.

Filarmonica George Enescu
Stagiunea de marți seara
Marți, 7 iunie 2022, ora 19.00 – Ateneul Român, Sala mică
ANDRA MĂRGINEANU – pian
ARON CAVASSI – vioară
SOMO DAVID-KACSO – violoncel

Program
Serghei Rahmaninov – Trio elegiac nr. 1, în sol minor
Piotr Ilici Ceaikovski – Trio cu pian în la minor, op. 50
Coproducător: Radio România Muzical
Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Pianista Andra Mărgineanu a absolvit Universitatea Națională de muzică București la clasa profesorilor Vlad Dimulescu (pian) și Verona Maier (muzică de cameră), iar în acest moment își continuă studiile de doctorat sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borșan. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, iar activitatea sa solistică include colaborări cu Orchestra de Cameră Radio, Filarmonicile din Botoșani și Pitești, precum și recitaluri susținute în România, Spania sau Turcia.

Violonistul Aaron Cavassi este absolvent al Universități de Arte (UDK) din Berlin, la clasa prof. Marianne Boettcher, iar în prezent masterand al Universității Naționale de Muzică București, clasa prof. Gabriel Croitoru. Este deținător a peste 50 de premii naționale și internaționale. Activitatea solistică s-a concretizat în concerte susținute pe scene din România, Franța, Italia, Germania, Elveția, Austria, dar și în numeroase recitaluri.

Violoncelistul Soma Dávid-Kacso este student al Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. Răzvan Suma. Tânărul muzician este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale, cea mai importantă distincție fiind Premiul al doilea la concursul internațional de violoncel „Jan Vychytil” din Praga. În ipostaza de solist, Soma Dávid a concertat cu Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului József Horváth și cu Orchestra proiectului FDI-A.M.G.D. condusă de dirijorul Andrei Feher.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).