Pianistul spaniol Josu de Solaun a câștigat Secțiunea Pian a Concursului Enescu 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianistul-spaniol-josu-de-solaun-a-castigat-sectiunea-pian-a-concursului-enescu-2014/

Josu de Solaun (Spania) a câştigat Premiul I al Secţiunii de Pian a Concursului Enescu sâmbătă, într-o seară de gală în cadrul căreia pianiştii finalişti au susţinut concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Premiul II i-a revenit tânărului pianist Ilya Rashkovskiy (Rusia), în timp ce Premiul III a fost câştigat de Vassilis Varvaresos din Grecia.

Un articol de Liliana Matei|28 septembrie 2014

Pianiștii finaliști Josu de Solaun (Spania), Ilya Rashkovskiy (Rusia) și Vassilis Varvaresos (Grecia) au încheiat sâmbătă, 27 septembrie, cea de-a XIV-a ediție a Concursului Enescu interpretând alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta renumitului Justus Frantz, Concertul Nr.1 de Ceaikovski și Concertul Nr. 3 de Rahmaninov într-o sală a Ateneului Român arhiplină, în care s-a stat și în picioare. Publicul a putut urmări Finala de Pian în transmisie live și pe ecranul amplasat în fața Ateneului Român – o premieră tehnologică a acestei ediții a Concursului Enescu.

“Este o mare bucurie să mă aflu în România în aceste circumstanțe. Am avut șansa ca mulți artiști români să vină să trăiască și să interpreteze în Franța și, datorită lor, viața noastră culturală este astăzi mai bogată”, și-a început discursul pianistul francez de renume internațional Jean-Claude Pennetier, președintele juriului Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2014.

Premiul I i-a revenit pianistului spaniol Josu de Solaun, care datorită Concursului Enescu are de asemenea oportunitatea de a interpreta anul viitor în cadrul prestigiosului Festival de la Ravello (Italia). Premiul II a fost câștigat de Ilya Rashkovskiy (Rusia), iar cel de-al treilea i-a revenit lui Vassilis Varvaresos (Grecia).
Juriul secțiunii de pian a fost format din Jean Claude Pennetier (preşedintele juriului), Rolf Dieter Arens, Dana Borșan, Philippe Dinkel, Wolfgang Manz, Andrey Pisarev și Alan Weiss.

Pe scena Ateneului Român a urcat și pianista Adela Liculescu (România), semifinalistă, care a fost distinsă cu Premiul pentru cel mai bine clasat concurent român, acordat de Fundaţia Culturală Erbiceanu. Tot sâmbătă seară au fost acordate și premiile Secțiunii Compoziție, unde au intrat în concurs 31 de lucrări. Sebastian Androne a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare simfonică – Tektonum, iar Alexandru Stefan Murariu a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare camerală – El Niño.

Mă simt de parcă Enescu m-ar veghea.

(Josu de Solaun)

Născut la 27 octombrie 1981, câștigătorul Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2014, pianistul Josu de Solaun (Spania) a concertat în calitate de solist alături de orchestre internaţionale renumite precum Mariinsky Theatre Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, New York Sinfonietta, Leos Janacek Symphony Orchestra. La București, pe durata Concursului Enescu, pianistul a locuit într-un apartament închiriat, chiar pe strada George Enescu. „Ştiam că este aproape de Ateneu, dar am fost surprins să văd că locuiesc chiar pe strada George Enescu, exact în blocul în care a locuit timp de 6 ani. Surpriza cea mai mare a fost că sunt cazat exact în apartamentul situat sub apartamentul în care a locuit Enescu. Mă simt de parcă m-ar veghea. Sunt fan Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român .”, a povestit Josu de Solaun. De Solaun a interpretat în Semifinala Concursului Sonata op. 24 nr. 1 în fa diez minor, de George Enescu, în timp ce în finala a cântat Concertul Nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 de Ceaikovski.

Secțiunea de Vioară a Concursului Enescu 2014 a fost câștigată de violonistul de origine română stabilit în Germania Ștefan Tarara, iar Secțiunea Violoncel de Sun-Eun Hong (Coreea de Sud).
240 de tineri atiști din 36 de țări de pe 5 continente s-au înscris la Concursul Enescu, ediția 2014. Premiile Concursului au fost în valoare de peste 100.000 de euro.

NOUTĂȚILE EDIȚIEI
În premieră, două dintre cele mai prestigioase insituții de muzică ale momentului, Academia din Viena și Kronberg Academy au susținut Concursul Enescu și au oferit laureaților acestei ediții posibilitatea de a studia cu importanți muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria și Germania. Laureații au și oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș).

Alături de Institutul Cultural Român, prin rețeaua internațională, trei televiziuni de top la nivel mondial au promovat Concursul Enescu 2014: France 24, Mezzo și Euronews, care au inclus concertele și recitalurile din cadrul Concursului în agenda lor culturală internațională.

Finala de Pian a Concursului Enescu a fost sprijintă de Fundația Caspar Ludwig Opländer din Germania, în calitate de Partener Cultural Principal al evenimentului, în cadrul unei colaborări pe doi ani, menite să sprijine oportunitățile pentru promovarea tinerelor talente din muzica clasică.

Foto: Cătălina Filip

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).